De pothokke mit code 01-030-1 an de Kruusstroate

Het eenvoudige maar onvolprezen geschrift ‘Pothokken in de voormalige gemeente Diever’ is in 1999 uitgegeven door de Historische Vereniging Gemeente Diever. Om te komen tot dit geschrift is door vrijwilligers van de vereniging ontzettend veel werk verzet.
In deze publicatie zijn enige gegevens -zie bijgaande afbeelding- te vinden van de pothokke mit de neet te begriep’m code 01-030-1, dat stön bee de femilie Hessels nog net an de Kruusstroate in Deever. De pothokke stiet now nog steeds an de Kruusstroate.
In de pothokke van de familie Hessels stonden een grote buitenpot en twee binnenpotten. De niet geëmailleerde binnenpot werd gebruikt voor het koken van varkensvoer. ’s Maandags werd de was opgekookt in een geëmailleerde binnenpot. De geëmailleerde pot werd ook gebruikt voor het koken van water dat werd gebruikt bij het slachten van een varken. Met het kokend hete water konden de haren van het varken beter worden verwijderd. De geëmailleerde pot werd na het slachten ook gebruikt voor het koken van bloedworst en kortgoed, zoals de kop, de lever en het hart.
In de pothokke stond ook een kachel. In de winter werd het eten in de huiskamer van de boerderij gekookt. In de zomer moest de huiskamer zo koel mogelijk blijven, daarom werd in de zomer het eten in de pothokke gekookt. In de pothokke stond later ook de wasmachine.
De redactie van ut Deevers Archief heeft de eerste twee kleurenfoto’s op woensdag 6 november 2019 gemaakt. De redactie heeft de derde kleurenfoto, staande in de Heufdstroate, gemaakt op maandag 3 september 2018.
Aan de straatkant is te zien dat wordt gewerkt aan de vernieuwing van het dak van de pothokke. De golfplaten (golfplaten van asbest ?), die ooit dakpannen hebben vervangen, zijn op hun beurt vervangen door dakpannen. Onder de pannen is een dampdoorlatende waterwerende kunststof folie aangebracht.
De argeloze voorbijganger zou kunnen denken dat het werk af is na het bouwen van het schoorsteentje op de pothokke, het aanbrengen van boeiborden en het afwerken van het dak. Echter een blik aan de achterkant van de pothokke levert een heel ander beeld op. Achter en tegen de eensteensmuurtjes van oude handvormsteen, die wel gauw een keer opnieuw mogen worden gevoegd, is een aannemer erg druk bezig met het bouwen van een houten ongetwijfeld flink geïsoleerde binnenwandconstructie. Het dakbeschot is ook volledig vernieuwd. De redactie van ut Deevers Archief denkt niet dat Harm (Haarm) en Jan Hessels zich zo’n ingrijpende verbouwing hadden kunnen indenken. Hoe de achterkant van de pothokke zal worden gebouwd, zal over enige tijd blijken. De redactie zal bij gelegenheid een kleurenfoto van de nieuwe achterkant maken. De redactie heeft het altijd jammer gevonden dat in dit pothokke bij de bouw voor 1900 geen stalramen van het Deeverse model zijn toegepast.
Het is eigenlijk wel een beetje een voorstelbare zaak dat de Historische Vereniging Gemeente Diever, twintig jaren na 1999, de staat van de pothokk’n in de gemiente Deever opnieuw in ogenschouw neemt en op basis daarvan een nieuw geschrift ”Pothokken in de voormalige gemeente Diever in 2020′ uit te brengen.

This entry was posted in Kruusstroate, Pothokke. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *