Het schilderij ‘Vrouw aan de was’ van Hans Kuiper

De in de Hoofdstraat (adres Diever 129) van Diever geboren fotograaf en schilder Hans Kuiper maakte van een aantal onderwerpen uut de gemiente Diever ook een schilderij.
In de catalogus van zijn kleinzoon Hermannus Deuling is het hier afgebeelde schilderij ‘Vrouw aan de was’ onder nummer 204 te vinden.
De twee afbeeldingen met bijbehorende tekst zijn ook opgenomen in het ín 1999 uitgegeven fotoboekje ‘Diever, Ie bin ’t wel …’. De tekst uit het boekje is hier in bewerkte vorm weergegeven.

Hans Kuiper (geboren op 8 juli 1855 in Diever, overleden op 3 november 1935 te Blesdijke) maakte vanwege banden met zijn geboortedorp Diever ook enkele schilderijen van onderwerpen uit dit dorp en zijn omgeving. Daarbij gebruikte hij vaak een foto als voorbeeld. Ook de afgebeelde familiefoto bleek daar geschikt voor te zijn. Voor het maken van deze foto stond zijn fototoestel opgesteld in de Peperstraat. Daar maakte hij deze unieke foto van de achterkant van de smederij en het huis van Albert Kloeze aan de Hoofdstraat, adres Diever 152.
Links op de foto staat Margje Johanna Eits, de vrouw van Hans Kuiper. Naast haar staat hun dochter Cornelia Johanna. De man is haar verloofde Jan Willem Deuling. De vrouw die in de deur van het achterhuis nieuwsgierig toekijkt is Lammige Santing, de vrouw van Albert Kloeze.
Met deze foto als voorbeeld liet Hans Kuiper zich omstreeks 1914 inspireren tot het afgebeelde schilderij met de naam ‘Vrouw aan de was’.
De voorovergebogen vrouw met het witte mutsje is Griet Kuiper. Zij was de oudste zuster van Hans Kuiper en was de tweede vrouw van Willem Huiskes, boer en caféhouder aan de Hoofdstraat, adres Diever 150 (oud Diever 123). Albert Kloeze en Willem Huiskes waren buren. Het café is niet zichtbaar, maar stond links achter de smederij aan de Hoofdstraat.
Hans Kuiper nam gelukkig de vrijheid om de foto niet precies na te schilderen. Zo plaatste hij rechts op het schilderij de toren van de kerk op de brink, als duidelijke aanwijzing dat het hier ging om een in Deever gesitueerd onderwerp.
Het op board geschilderde werkje heeft een breedte van 41 cm en een hoogte van 31 cm. In de genoemde catalogus is onder nummer 518 het doek ‘Gezicht op Diever’ te vinden. Dit olieverfschilderij is omstreeks 1912 gemaakt. Het schilderij ‘Laantje in Diever’ is in de genoemde catalogus onder nummer 520 geregistreerd. Ook dit werk is omstreeks 1912 geschilderd.

Abracadabra-287
Abracadabra-288

This entry was posted in Diever, Diever, ie bint 't wel ..., Hans Kuiper, Hoofdstraat, Kunst, Peperstraat, Schilderijen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *