Un hiele dikke stien veur ut gemientehuus in Deever

De redactie van ut Deevers Archief  weet nog niet in welk jaar de bijgaand afgebeelde kleurenfoto is gemaakt. Als een zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief het wel weet, dan is hij bij deze uitgenodigd dat te melden aan de redactie.

Op de brink voor ut gemientehuus van de gemiente Deever ligt een hiele dikke stien die bij het uitvoeren van de ruilverkaveling in de zeventiger jaren van de vorige eeuw is gevonden in het Oldendeeverseveld. Die hiele dikke stien is een stien van de buiten-categorie. Ech wè. Zelfs de stenensjouwers en bouwvakkers van de stammen uit de nieuwe steentijd zouden deze hiele dikke stien veel te zwaar hebben gevonden voor het bouwen van hun hunnebedden. Ech wè.

De grote vraag is of de Hoge Dametjes En Heertjes Van De Voorkant Van Het Absolute Gelijk In Het Raadhuis Aan De Gemeentehuislaan de brink nog eens gaan neerkalefateren naar een vroegere versie van deze ooit zo fraaie open ruimte (wellicht brink 1819 of brink 1919) of de brink nog verder gaan vernielen in het kader van de commerciële Shakespearificatie van het dorp Deever.

Het zou dan best eens zo kunnen zijn dat op drift geraakte veelal uit het westen van Nederland afkomstige medewerkertjes en betwetertjes onder de Hoge Dametjes En Heertjes Van De Voorkant Van Het Absolute Gelijk In Het Raadhuis Aan De Gemeentehuislaan dan bereid zouden kunnen zijn die hiele dikke stien te laten verwijderen van de brink.

De redactie is van mening dat de beste bestemming voor deze hiele dikke stien ergens in de brede berm van de Stienwiekerweg en zo dicht mogelijk in de buurt van de vindplaats is en dan die hiele dikke stien voor een deel te begraven, want de voorbijganger moet voor de foto en de sölfie wel op die hiele dikke stien kunnen klimmen, want helemaal begraven is een beetje te veel van het goede.

Maar waarom is op veel foto’s van het gemientehuus van de gemiente Deever an de brink toch steeds weer die vervelende lange vlaggestok zonder vlag te zien ? Was het destijds voor de Hoge Dametjes En Heertjes Van De Voorkant Van Het Absolute Gelijk In Het Gemeentehuis Aan De Brink teveel moemakend gedoe of teveel moemakend gehannes om die stok op een vlaggedag ’s morgens te plaatsen en na het dagje vlaggen weg te halen ? En als die lange vlagstok wel werd weggehaald, werd die dan in de dakgoot opgeborgen ?

Op 18 juni 1982 verscheen nota bene op de voorpagina van de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant) het volgende korte berichtje (afbeelding 2):

Kei in Diever verplaatst
Diever. De grote zwerfkei voor het gemeentehuis van Diever is tien meter van zijn plaats gezet om ruimte te maken voor een nieuw tracé van de weg die voor het gemeentehuis langs loopt. Voorbijgangers keken toe hoe het tonnen zware gevaarte in de lucht werd getild.

De foto bij het korte berichtje is gemaakt door boer en dorpsfotograaf en dorpsfiguur Harm (Haarm) Hessels uut de Kruusstraote. Hij moet het een hele eer hebben gevonden een door hem gemaakte foto op de voorpagina van de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant) opgenomen te zien.

De redactie toont ook apart de door Harm (Haarm) Hessels gemaakte foto (afbeelding 3).
Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers herkent de personen op de foto ? Is de man met de baard wellicht Miesie Bel ? Wie herkent de ambtenaar achter het raam links achter de hiele dikke stien ?
Zo te zien is de foto voor de kleuren afbeelding eerder dan 18 juni 1982 gemaakt.
De bezoeker wordt tevens verwezen naar het bericht Stien van 13 tunne efunn’n in ’t Oldendeeverseveld.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Afbeelding 3

This entry was posted in Brink, Deever, Gemientehuus, Haarm Hessels, Oudheidkunde. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *