Un skier waètervaarfskildereegie van De Grüne Vrou

De Deeverse huisdokter Ludolf Dirk Broekema koos als op te voeren toneelstuk in het openluchttheater an de Heezeresch bee Deever voor de voorstellingen op 7, 16, 23 en 27 juli 1949 het toneelstuk Peer Gynt van de Noorse schrijver Hendrik Ibsen. Dat was een gedurfde beslissing, maar leidde in de jaren daarna niet tot een keuze uit de zeer grote biodiversiteit in toneelstukken van beroemde toneelstukkenschrijvers. Dokter Broekema bleef vanaf 1950 jaar na jaar helaas alleen maar kiezen voor monotonie, voor uitgekauwde toneelstukjes van die eeuwen geleden gestorven Sjakie uut Spier. De conclusie is te trekken dat Ludolf Dirk Broekema een belangrijke medeveroorzaker is van de tot op de dag van vandaag niet uit te roeien sheakespearitis in Deever. Integendeel. De shakespearitus neemt in Deever steeds ernstiger vormen aan.
Het spel van Peer Gynt werd in 1949 gedragen door twee topspelers, te weten de zeer getalenteerde hervormde dominee Dirk Theodoor Rutgers in de rol van Peer Gynt en het toptalent mejuffrouw Jantina Figeland in de rol van De Groene Vrouw.
Van het ontwerp van het kostuum van De Groene Vrouw is gelukkig een fraai waterverfschilderijtje bewaard gebleven. De redactie wil de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief een afbeelding van dit aquarelletje van de groene koboldvrouw uiteraard niet onthouden. Zie de bijgaande afbeelding. De redactie wil wel bijzonder graag de naam van de maker van dit waterverfschilderijtje in dit bericht vermelden. Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan de redactie hierover informeren ?

This entry was posted in Aquarel, Eup’mlogtspel, Kuunst in de gemiente Deever, Shakespearitis. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *