Ut ièste sunnepaneel’npaarkie in de gemiente Deever

In het gemeenteblad van de gemeente Westenveld verscheen op 30 augustus 2021 de aanvraag voor de vergunning van het plaatsen van vijftig zonnepanelen in veldopstelling in een weiland aan de Kastanjelaan bij de woonboerderij met adres Holtenweg 2 in Oll’ndeever.
De laatste boer in deze boerderij was Klaas Hofstee. Hij is geboren op 30 juli 1902 in Wapse. Hij is overleden op 21 mei 1988 in Assen. Hij is begraven op de kaarkhof in Dwingel. Hij was getrouwd met Jentje Schoenmaker. Het echtpaar verhuisde in het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw naar een boerderij in Dwingel, waarna de boerderij in Oll’ndeever jaren leeg heeft gestaan.
Het zonnepanelenparkje aan de Kastanjelaan in Oll’ndeever is wellicht in 2022 aangelegd, maar is pas te zien op een luchtfoto uit 2023. Zie afbeelding 1. Op de luchtfoto zijn 3 even lange rijen zonnepanelen te zien. Dus in het weiland staan ten hoogste 3 x 16 zonnepanelen opgesteld, want bij 3 x 17 panelen is niet voldaan aan de verleende bouwvergunning. Duidelijk is in het weiland te zien waar de grondkabel voor het afvoeren van de opgewekte elektriciteit is begraven.
Het zonnepanelenparkje in het weiland aan de Kastanjelaan in Oll’ndeever is volgens de waarnemingen van de redactie van ut Deevers Archief vooralsnog het eerste parkje binnen de grenzen van de gemiente Deever. Voorwaar een historisch hoogtepunt in de energietransitie (= van het aardgas af) in de gemiente Deever. De redactie nodigt de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief uit de redactie te attenderen op oudere zonnepanelenparkjes.

Afbeelding 1

This entry was posted in Oll'ndeever, Sunnepaneel. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *