Batta Bolling legateert f. 4000,- aan Het Groene Kruis

In de Friese Koerier van maandag 23 januari 1961 verscheen het volgende bericht over de bouw van het Groene Kruisgebouw an de Vlasstroate in Deever.

Nieuwe Groene Kruiscentrum te Diever geeft mogelijkheden
Diever – In café Doorten kwam ‘Het Groene Kruis’ in ledenvergadering bijeen onder voorzitterschap van burgemeester J.C. Meiboom. Deze maakte melding van een legaat van f. 4000,- vrij van rechten ontvangen uit de nalatenschap van wijlen mej. A. Bolding te Diever. Dokter L.D. Broekema, adviserend bestuurslid, zette het grote belang en gerief van het in aanbouw zijnde Groene Kruiscentrum aan de Vlasstraat uiteen en wees op de velerlei mogelijkheden, die dit gebouw voor de volksgezondheid kan bieden.
De verschillende werkzaamheden van de vereniging zullen nu beter tot hun recht kunnen komen. Verder zullen wellicht specialisten kunnen worden bewogen om hier geregeld spreekuur te komen houden, bijvoorbeeld een masseur, oogarts, tandarts. Spreker dacht verder aan de schooltandverzorging en het geven van diverse cursussen, bijvoorbeeld voor aanstaande moeders, E.H.B.O., dieetvoorbereiding en nog vele andere voor de volksgezondheid belangrijke zaken. Door de woongelegenheid voor de wijkverpleegster in het gebouw zal het in de toekomst bij een vacature gemakkelijker gaan om een nieuwe verpleegster te krijgen.
Burgemeester Meiboom verstrekte inlichtingen over de bouwkosten en de exploitatie. In het gebouw zijn ondergebracht een wachtkamer, dkoterskamer, kleedruimte, ruimte voor kinderboxen, ruimte voor een specialist, spoelruimte voor reiniging van uitgeleende benodigdheden, een magazijnruimte en drie woningen, bestemd voor de wijkverpleegster, een conciërge, tevens magazijnbeheerder en voor bijvoorbeeld een maatschappelijk werkster, kraam- of gezinsverzorgster.
Ter financiering van de bouwkosten heeft de vereniging bij de gemeente Diever groot f. 90.408,- gesloten. Omdat de rente en aflossing daarvan een extra en te zware last op de exploitatierekening betekenen en de kosten van verlichting, verwarming, schoonhouden en onderhoud van het nieuwe gebouw veel hogere uitgaven zullen vergen dan voorheen ten aanzien van het oude gebouw, werd besloten een kollekte te houden onder de ingezetenen van de gemeente Diever.
Op voorstel van het bestuur werd het nieuwe gebouw ‘Dokter van Nootenhuis’ genaamd naar wijlen dokter S. van Nooten, die, zoals de voorzitter opmerkte, aan de box van het Dieverse Groene Kruis heeft gestaan. Hij heeft het Groene Kruiswerk hier moeten organiseren. Dokter Van Nooten was een actieve figuur, die z’n werk met groot enthousiasme en met enorme overgave verrichtte.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
De legator mejuffrouw A. Bolding was de ongetrouwde Alberta Bolding (die in de volksmond Batta Bolling werd genoemd). Zij is geboren op 8 december 1863 en is overleden op 23 november 1960. See is begreu’m op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee’j Deever. Zij was een zuster van de ongetrouwde Lammigje Bolding (die in de volksmond Lamme Bolling werd genoemd). Zij is geboren op 8 december 1873 en is overleden op 30 augustus 1967.
De twee zusters hadden een kruidenierswinkeltje an de Heufdstroate in Deever vlak bee’j ut Brinkie. De gezusters verkochten in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in hun winkeltje ook suutholt veur un cent en suurties uut un stopflesse. An suutholt ku’j kwassies kouw’n. De sunige Batta en Lamme muut in heur winkeltie hiel wat suutholt en suurties en suker en pietereulie vurkocht hem’m veur dat legoat van 4000 gul’n.
Burgemeester J.C. Meiboom was V.V.D.-burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) is geboren op 9 april 1910 in Oldemarkt en is overleden op 11 februari 1982 in Bilthoven.
De redactie is wel benieuwd hoeveel geld de kollekte voor de bouw en het beheer en onderhoud van ut Gruune Kruusgebouw an de Vlasstroate in Deever onder de ingezetenen van de gemeente Diever heeft opgeleverd. De redactie zal trachten dat te weten te komen.
De redactie heeft in verschillende berichten aandacht besteed aan dokter Sebastiaan van Nooten. Bijvoorbeeld in het bericht De gemeentelijke dokterswoning op de Noordesch.
Op bijgaande kleurenfoto, die in de herfst van 1960 moet zijn gemaakt is het begin van de bouw van ut Gruune Kruusgebouw op de grond met de veldnaam Scholten’s Bultie an de Vlasstroate te zien. De Kloosterstroate is net niet te zien aan de linkerkant. Achter de groene bouwkeet zijn twee noodgebouwen te zien. In het grote noodgebouw waren twee lokalen van de U.L.O.-school. In het kleine noodgebouw was toen nog het postkantoor gevesigd. De twee noodgebouwen stonden niet op de grond met de veldnaam ut Bultie, maar naast ut Bultie.
De maker van deze foto heeft voor het maken van deze foto gestaan op het schelpenpaadje tussen de Vlasstraat en de Binnenesch. De redactie zou graag willen weten wie de maker van deze kleurenfoto is, teneinde zijn of haar naam met ere in dit bericht te kunnen noemen.


 

 

This entry was posted in Vlasstroate, Vurening. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *