De keutereegies in Deever bint de egte kleine hüsies

In het gelukkig nog bestaande periodiek Weekblad van Diever en Omstreken stond in het nummer van 13 december 2023 het volgende merkwaardige huilie-huilie-bericht ‘Microwolkenkrabber in Diever’ van enige bewoners van het bejaardencomplex met de merkwaardige naam Zandroos. Zie afbeelding 1.

Microwolkenkrabber in Diever.
Sinds enige dagen wordt mijn uitzicht door mijn huiskamerraam bepaald en belemmerd door een kolossale (micro-)woning opgebouwd uit twee grote vierkante blokkendozen met daarbovenop een rechthoekige. Het lijkt wel een wolkenkrabber. Totale hoogte 9 meter, hoger mag niet in deze woonwijk.
Dit wordt door de Gemeente Westenveld als micro-woning toegestaan.
Of een woning een micro-woning is, wordt kennelijk bepaald door de grootte van de bebouwde grondoppervlakte. Mijn appartement is geen micro-appartement hoewel het dezelfde woonoppervlakte heeft als die van de micro-wolkenkrabbber.
Als bewoner van Zandroos wist ik dat tegenover ons gebouw micro-woningen zouden komen. Van een micro-woning had ik een ander beeld/voorstelling.
Het moge duidelijk zijn dat aan dit gebouw niets micro’s aan is.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De Deeverse micro-woning, die de hoog vibrerende Zandroosjes hebben aangeduid met micro-wolkenkrabber, moet wel voldoen aan snoeiharde randvoorwaarden van de Hoge Dametjes En Heertjes Van Het Echt Niet In Het Wilde Weg Bouwen In Het Raadhuis Aan De Gemeentehuislaan in Deever.
Die bikkelharde randvoorwaarden zijn de volgende: de micro-woningen komen op een eigen kavel van elk 100 vierkante meter (zie afbeelding 2), mogen een maximale oppervlakte van 30 vierkante meter hebben, mogen een maximale inhoud van 250 kubieke meter hebben en mogen niet hoger dan 9 meter zijn.
Dus als een eigenaar zijn microwoning met een inhoud van 250 kubieke meter en met een oppervlakte van 30 vierkante meter wil bouwen, dan mag deze micro-woning 250/30 = 8,33 meter hoog worden. En in het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, de woonkamer en de keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn. En dat betekent dat die micro-woning een drielaags blokkendoos moet worden. En dat lijkt bij lange na niet een micro-wolkenkrabber. Maar hoe hoog is eigenlijk de top van het hoogste schuine dak van het Zandroos-veteranencomplex ?
Maar wat willen die Zandroosje eigenlijk nu zeggen of bereiken ? Waar mekkeren de Zandroosjes over ? Die Zandroosjes zitten al jaren te snurken en te dommelen achter de geraniums voor hun huiskamerraam. Zij hebben al jaren niet goed opgelet, want zij hadden hun bezwaren tegen de randvoorwaarden van de Hoge Dametjes En Heertjes Van Het Echt Niet In Het Wilde Weg Bouwen In Het Raadhuis Aan De Gemeentehuislaan in Deever voor het bouwen van een micro-woning al jaren geleden tijdens die inspraakprocedures 
moeten inbrengen. En nu opeens zien de Zandroosjes, over de rand van hun multifocale leesbril, dat ergens in de verte aan de horizon een micro-huis wordt gebouwd. Help. Paniek. Ons wordt onrecht aangedaan. Zie op afbeelding 3 de grote zandvlakte vóór het veteranencomplex van de Zandroosjes aan de Bisschopshof in de wijk Kalterbroeken in Deever.
Het veteranencomplex heeft niet voor niks de naam
Zandroos gekregen. Zandroos is een mengsel van gips en zandkorrels. Misschien loopt elk Zandroosje wel met een buideltjes vol met zandroos om zijn nek of in zijn broek, want ….. Zandroos weert negatieve energie op een zachte manier. Zandroos beschermt je tegen negatieve invloeden. Zandroos leidt je naar het spirituele rijk en helpt je de hogere waarheid aan te boren. Zandroos verlost je van angsten en fobieën. Zandroos is een echte chakrareiniger. Zandroos brengt helderheid. Zandroos laat je zowel het goede als het slechte van een situatie zien. Zandroos leert je dat het leven pieken en dalen kent. Zandroos bevordert gevoelens, zoals waardering en acceptatie.
Dus die o zo zielige Zandroosjes hadden niet moeten mekkeren in ut Deeverse Blattie (Weekblad van Diever en Omstreken), niet moeten klagen maar dragen en vragen om kracht; niet zorgen voor morgen bij vallenden nacht !
En de ruim en hoog uitvallende Deeverse micro-woning is bepaald geen tiny-house en ook geen mini-huis, het is een maxi-micro-mini-tiny-house. Vroeger stonden in Deever echte, maar dan ook échte tiny-houses, dat waren de plaggenhutten en de daaruit ontstane keuterijtjes met halfsteens muurtjes met beddestees en zonder verdieping. De hele gemiente Deever stond er vol mee. En ook de eerste naoorlogse
arbeiderswoningen an de Veentiesweg en elders in Deever haalden bij lang na niet een inhoud van 250 kubieke meter. En ook de nieuwe huurwoningen an de Binnenesch in Deever met een halve eerste verdieping hebben bij lange na niet een inhoud van 250 kubieke meter.
De redactie zal te gelegener tijd, dus zeker niet met geschwinde en ook niet in gestrekte draf enige zelfgemaakte kleurenfoto’s van de situatie ter plekke toevoegen aan dit bericht.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Afbeelding 3
Het bejaardencomplex met de merkwaardige naam Zandroos ligt aan de Bisschopshof in de wijk Kalterbroeken in Deever.
© https://www.google.com/maps, deze opname dateert van maart 2022.

This entry was posted in Kalterbrook’n. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *