Webstee www.drentschehoofdvaart.nl

In de Westervelder van 4 februari 2009 verscheen het volgende artikeltje ‘Vaart ook op internet’. Bij het artikel staat ook een foto van Henk Daleman bij de Paradijssluis in Meppel, het begin van de Drentsche Hoofdvaart.

Hij woont al tientallen jaren niet meer in Zuidwest-Drenthe. Vanwege studie en werk verliet Henk Daleman al op jonge leeftijd de ouderlijke boerderij in Dieverbrug om via verschillende tussenstations in Noord-Holland in het Gelderse Lent te belanden. Door familie en kennissen bleef hij op de hhogte van en betrokken bij de omgeving waar zijn ‘roots’ liggen.
De betrokkenheid bij het gebied waar Henk Daleman opgroeide, bracht hem enkele jaren geleden op het idee om daar iets mee te doen. Hij ontwikkelde de website www.drentschehoofdvaart.nl, een digitaal platform voor de toervaartrecreatie.
De site kan als startpunt dienen voor de voorbereiding van een vaartocht over een van de meest interessante watererfgoederen van de provincie Drenthe, de Drentsche Hoofdvaart.
Ruim een jaar later ging de website van Daleman de lucht in en sindsdien hebben al vijfduizend internetbezoekers de site bezocht. ‘Het is een informatieve website waar informatie gegeven wordt over culturele en folkloristische evenementen, musea, markten en cultuurhistorische bezienswaardigheden in de stadjes, dorpen en buurtschappen die aan of nabij de Drentsche Hoofdvaart liggen’, vertelt Daleman.
Als kleine jongen trok de Vaart hem als bijzonder aan. ‘We woonden op de boerderij in Dieverbrug, vlak bij de Drentsche Hoofdvaart. ’s Zomers gingen we vaak met schippers mee richting Havelte. Daar stapten we dan van boord om te proberen met een andere schipper terug te varen richting Dieverbrug.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Bij de redactie van het Deevers Archief is niet bekend dat de ouders van Henk Daleman (Henkie Doaleman) een boerderij aan de Deeverbrogge vlak bij de vaart hadden. Bezoekers van het Deevers Archief worden verzocht hier duidelijkheid over te verschaffen.
De vraag is: waar stond deze boerderij ? Was het een eigen boerderij of huurden ze deze boerderij ? Wel is het zo dat de grootouders van Henk Daleman (Henkie Doaleman) in een boerderij naast drogisterij ‘de Gaper’ an de Heufdfdstroate in Deever woonden. Ook is bekend dat de ouders van Henk Daleman (Henkie Doaleman) al vanaf het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw aan de Veentjesweg in Deever woonden.

Reactie van Henk Daleman (Henkie Doaleman) van 2012-12-21
Een persoonlijke reactie. Ik, Henk Daleman, was niet woonachtig in Dieverbrug. Kennelijk heeft de toenmalige journalist mijn verstrekte gegevens niet correct genoteerd. Ik ben geboren in de boerderij van mijn grootouders Hendrik Daleman en Aaltje Daleman-Noorman, aan de Hoofdstraat nr. 18 te Diever. Begin vijftiger jaren ben ik met mijn ouders Hendrik Daleman en Aaltje Daleman-Schieving verhuisd naar de Veentjesweg te Diever. Mijn ouders hebben nooit in een boerderij te Dieverbrug gewoond.

This entry was posted in An de Deeverbrogge, Veentjesweg, Website. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *