De opkomst van ut internet in de gemiente Deever

De redactie van ut Deevers Archief vindt bij het digitaliseren van zijn papieren archief (papier scannen en vervolgens selectief in de oud-papier-bak gooien) bestaande uit vooral veel dozen en veel mappen en veel ordners met veel foto’s, kranten- en tijdschriftenknipsels, reclamemateriaal, folders, en zo voort, en zo voort, en zo voort, uut de gemiente Deever zo nu en dan een document waarvan de redactie het de moeite waard dit te tonen aan de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief. De redactie vond in ut Deevers Blattie van 22 april 1999 op bladzijde 1 bijgaand afgebeelde advertentie.

Kennismaken met internet
Wat is nu precies internet ? Hoe ‘surf’ je ermee de wereld over ? Wat zijn nu precies hyperlinks, bookmarks, homepages en het world wide web ? Hoe correspondeer je via e-mail ? Kortom: wilt u meer weten over wat u kunt met internet ?
De bibliotheek geeft u de kans.
De openbare bibliotheek Diever biedt u een introductiecursus internet. In drie dagdelen ontdekt u de vele mogelijkheden van dit medium.
Tijdens de cursus hebt u de beschikking over een eigen computer.
De cursusdata in Diever zijn: maandag 17-5, 31-5 en 7-6 ’s morgens van 9.30 tot 12.00 uur.
Indien er veel belangstelling is wordt er een extra cursus georganiseerd.
De kosten van de cursus zijn f. 95,- voor leden van de bibliotheek en f. 125,- voor niet-leden, inclusief cursusmateriaal.
Verdere informatie en opgave in de openbare bibliotheek Diever, telefoon 0521-592915.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
In ut Deevers Archief mag aandacht voor de opkomst van ‘het internet’ in de gemiente Deever uiteraard niet ontbreken. Bijgaand weergegeven advertentie in ut Deevers Blattie van Japie van Goor laat zien dat het plaatselijke kenniscentrum met de naam Openbare Bibliotheek Diever een poging heeft gedaan de Deeversen een beetje mee te helpen bij het maken van de overgang naar het digitale tijdperk.
In 1993 werd het gebruik van het internet in Amerika voor het publiek opengesteld. Het gebruik van het internet nam vervolgens wereldwijd explosief toe. In 1996 was het internet algemeen bekend bij het grote publiek en hadden de mensen die een ‘personal computer’ hadden zich het gebruik van het internet al eigen gemaakt.

Dus gesteld kan worden dat het plaatselijke kenniscentrum met de naam Openbare Bibliotheek Diever in 1999 bezig is geweest met een toch wel sympathieke achterhoede-actie. Uiteraard wilde de Openbare Bibliotheek Diever daar ook een leuke grijpstuiver aan overhouden, maar dat is begrijpelijk.
Als je aan de tegenwoordige slimme ‘slimme telefoon’ jeugd-generatie vraagt: ‘Wat is nu precies internet ? Weet je hoe over het internet kunt ‘surfen’ ? Weet je wat hyperlinks, bookmarks, homepages en het world wide web zijn ? Weet je hoe je via e-mail kunt corresponderen ?’, dan zal 95 % van die jeugdigen deze vragen met ‘nee’ beantwoorden. E-mail ? Veel te ingewikkeld en tijdrovend en ouderwets. We hebben toch ‘wi-fi’ ! We hebben toch een ‘databundel’ ! We hebben toch ‘social media’ !

This entry was posted in Digitale tijdperk. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *