Category Archives: Burgemeister Van Osbank

Ansichtkoate – Viefloek – Groet’n uut Deever

Het bijzonder aardige van deze zo genoemde vijfluiks-ansichtkaart is dat de vijf getoonde beelden ook op een aparte zwart-wit ansichtkaart zijn uitgegeven. Je zal die vijf afzonderlijke ansichtkaarten maar wel in jouw chique verzameling hebben.
De hier getoonde vijfluiks-ansichtkaart is in november 1953 uitgegeven.

Burgemeester van Osbank
Deze ter meerdere eer en glorie van burgemeester Hendrik Gerard van Os aan elkaar gemetselde berg zwerfkeien staat niet meer op zijn oorspronkelijke plek, die plek is wel op de afbeelding te zien. Op de afbeelding is aan de rechterkant de Hoofdstraat te zien.
Bij het marktterrein
Het marktterrein aan het begin van de Bosweg is eigenlijk een complex van vier niet-origineel-Saksische brinken. Het terrein om de koele, die tegenwoordig Eendenvijver wordt genoemd, is de Doolhofbrink. Kijkend in de richting van het tolhuisje ligt aan de linkerkant van de Bosweg de Paaskermisbrink. Sommige mensen noemen deze brink ook wel de Lijkwagenschuurtjebrink. Aan de rechterkant van de Bosweg ligt de Kaarkhofbrink. Daar is ook het 4 mei 1945 brinkje te vinden.
Peperstraat
Op de afbeelding is de Kleine Peperstraat te zien.
In het huis aan de linkerkant woonde de familie Roelof Hunneman. Roelof Hunneman is op 10 april 1945 op het marktterrein door de Duitse S.S.’er Fritz Habener vermoord.
Burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) had, nadat hij na de oorlog, uit een door nota bene het Deeverse verzet afgedwongen onderduiking, helaas terug was gekomen als burgemeester van de gemiente Deever, zeer grote haast alle oude kostbare erfgoedpanden in het centrum van Deever onbewoonbaar te verklaren en vervolgens zo snel mogelijk te laten slopen. Dat gebeurde ook met het erfgoedpand van de familie Roelof Hunneman op de hoek van de Kleine Peperstroate en de Aachterstroate.
Burgemeester van Oslaan
Het Kasteel is een tijdlang door de Voorkant Van Het Gelijk Van De Gemiente Deever volledig onterecht Burgemeester van Oslaan genoemd. In de volksmond bleef de weg over ut Kastiel gelukkig altijd gewoon Kastiel heten.
Aan de rechterkant loopt de weg over ut Kastiel. Aan de linkerkant is de zandweg met de naam Grönnegerweg te zien.
Uitkijktoren
In het Deevers Archief is in een aantal berichten aandacht besteed aan de uitkijktoren tegenover paviljoen Berkenheuvel.

Posted in Ansichtkoate, Braandkoele, Braandtoor’n, Burgemeister Van Osbank, Jan Cornelis Meiboom, Maarktturrein, Peperstroate, ut Kastiel, Uutkiektoor’n, Verdwenen object | Leave a comment

Ut holt’n sitbaankie bee de Van Osbaank redt ut neet

In het schrikbarende en benauwende kader van de uitvoering in 2019 en 2020 van het miljoenen euro’s belastinggeld verslindende onderbestratingsproject van het centrum van Deever met de opschepperige naam Deever op Drift moest ook de merkwaardige klomp zwerfstenen met de naam Burgemeester Van Osbank op ut kaampie grond naast de woning met adres Hoofdstraat 1 van de op afbeelding 1 zichtbare standplaats verdwijnen. De Van Osbank werd verbannen naar het paardenmarktterrein. De Van Osbaank lag in het verlengde van de Gemeentehuislaan en was daardoor vanaf het luxe kantorencomplex van de Hoge En Lage Dames En Heren Van De Voorkant Van Het Grote Gelijk Van De Gemeente Westenveld Op De Eerste Verdieping Van Het Raadhuis te zien. Zij hebben het wellicht als erg storend ervaren steeds maar weer aan te moeten kijken tegen het afscheidscadeau van de bevolking van de gemiente Deever voor een scheidende burgemeester van de gemiente Deever. En wie een hond wil slaan, kan gauw een stok vinden.
Het duurzame toekomstbestendige milieuvriendelijke houten zitbankje met de reclamesticker van de Koninklijke Landmacht met de wervende tekst ‘Reservist bij de Koninkljke Landmacht. Je moet het maar kunnen’ was op woensdag 22 april 2020 nog aanwezig. Op die datum heeft de redactie van ut Deevers Archief bij wijze van afscheid nog even op het duurzame toekomstbestendige milieuvriendelijke houten zitbankje in de zon gezeten, zij het met opgetrokken benen op de berg zand voor het bankje. Het was de redactie op die datum volstrekt duidelijk dat de Hoge En Lage Dametjes en Heertjes Van Het Grote Openbare-Metalen-Zitbankjes-Gelijk dit duurzame toekomstbestendige milieuvriendelijke houten zitbankje binnenkort zullen vernietigen en hopelijk niet zullen vervangen door een snorkerige, derkerige, superluxe, superdure, onduurzame, toekomstonbestendige en milieuonvriendelijke geverfde metalen zitbank van het type Ikarus van Gardelux b.v. Geverfde metalen zitbanken voldoen bij lange na niet aan de voorwaarden die een duurzame toekomstbestendige milieuvriendelijke circulaire economie aan objecten in de openbare ruimte stelt. Met plaatselijk bewerkt hout uit duurzaam beheerde plaatselijke bossen zijn de doelstellingen van de circulaire economie wel direct en met geschwinde spoed en in gestrekte draf te bereiken.

Afbeelding 1 – Situatie in maart 2019 – Bron: google.nl/maps

Afbeelding 2 – Situatie op woensdag 11 december 2019

Afbeelding 3 – Situatie op woensdag 22 april 2020

Afbeelding 4 – Situatie op woensdag 22 april 2020

Afbeelding 5 – Situatie op woensdag 22 april 2020

Posted in Burgemeister Van Osbank, Gemeente Westenveld | Leave a comment

De Burgemeister Van Osbaank bee de Betonweg

De hier afgebeelde zeldzame zwart-wit ansichtkaart met witte rand is in mei 1950 uitgegeven en was te koop bij kantoorboekhandel Roelof (Roef) van Goor an de Kruusstroate in Deever. Op deze afbeelding is de zo genoemde Burgemeester Van Osbank, een feodaal statussymbool, op zijn oorspronkelijke plaats te zien.
Ter wille van de kennis van en het inzicht in het verleden van de gemiente Deever is het wel goed te weten dat de originele standplaats van deze berg veldkeien zijn eerste en enige juiste standplaats is.
Aan de linkerkant op de afbeelding van de ansichtkaart is nog net een stukje van de asfaltweg, die in de volksmond en door echte Deeversen nog steeds de Betonweg wordt genoemd.
Burgemeester Hendrik Gerard van Os is de uitvinder van dit stukje rondweg om een stukje van Deever. De burgemeester woonde in de gemeentelijke burgemeestersvilla an de Heufdstroate en moet in zijn veel te lange ambtsperiode het gemotoriseerde verkeer voor zijn huis steeds meer hebben zien toenemen en heeft wellicht bij het uitvinden van de Betonweg gedacht: ‘Ik heb liever dat het drukke lawaaierige verkeer áchter dan vóór mijn woning langs rijdt.’
Voor de aanleg van zijn stukje weg van de Kruusstroate tot aan het einde van de Heufdstroate moest de Noorderesch wel grondig worden vernield. Daarom verdient het ten zeerste aanbeveling de Burgemeester Van Osbank te elimineren. Opdat wij vergeten. En als dat niet tot de mogelijkheden behoort de Burgemeester van Osbank te verplaatsen van zijn huidige derde standplaats naar zijn oorspronkelijke standplaats pal naast het begin van de Betonweg. Opdat wij niet vergeten.
De redactie van ut Deevers Archief toont hier de kleurenfoto van de archaïsche Burgemeester Van Osbank op het paardenmarktterrein, op zijn derde standplaats, die hij heeft gemaakt op vrijdag 29 november 2019. Voor wat deze foto waard is.

Posted in Ansichtkoate, Burgemeister Van Osbank, Maarktturrein | Leave a comment

Henduk Gièrad van Os is hielemoale kloar in Deever

In het in 1999 verschenen fotoboekje ‘Diever, ie bint ’t wel …’ is de volgende tekst uit het geïllustreerde christelijke gezinsweekblad De Spiegel over het aanbieden van de Van Osbank aan burgemeester Hendrik Gerard van Os bij zijn afscheid in 1939 opgenomen bij een afbeelding van deze gebeurtenis uit een ander tijdschrift.

81 – Diever – Afscheid van burgemeester Van Os – 16 november 1939
Het geïllustreerde christelijke gezinsweekblad De Spiegel besteedde aandacht aan het afscheid van burgemeester Van Os:
Een plechtigheid vol ernst en hartelijkheid had Woensdag 15 november te Diever plaats, toen burgemeester H.G. van Os afscheid nam van deze gemeente, waaraan hij zijn beste krachten had gewijd en oprecht dank en waardeering heeft geoogst.
Het mooie oude Schultehuis was de plaats van deze plechtigheid. De scheidende burgemeester hield bij al het moderne ook de folkloristische traditie in eere, met name het Palmpaaschfeest voor de jeugd. Het was daarom een zeer aardig en toepasselijk idee om door de schoolkinderen een fraaie foto van dat feest aan te laten bieden.
Den Donderdag daarop bood de burgerij een monumentale bank aan, die de tijden kan tarten. De overdracht had plaats, waar de oude en nieuwe weg naar Wapse samenkomen. Uit alle buurtschappen der gemeente zijn de keien voor deze bank aangevoerd, zoodat zij een symbool is geworden van een groote gemeenschappelijke dankbaarheid. Ondanks het slechte weer was er een groot publiek aanwezig, waaronder ook de schooljeugd.
Reeds op 18 November had de blijde intocht en installatie plaats van zijn ambtsopvolger, den heer Meyboom. Met vertrouwen is ieder hem tegemoet getreden, zoodat met gerustheid voorspeld kan worden, dat op de 40-jarige ambtsperiode van den scheidenden burgemeester in het belang van Diever nu door een jongere kracht zal worden voortgebouwd. De kennismaking was wederkeerig hartelijk en vol vertrouwen, eigenschappen die in deze zware tijden wel extra nodig zijn.
Bij de hier weergegeven foto uit een ander tijdschrift stond:
Bewoners van alle gehuchten in de gemeente Diever brachten in het hoofddorp een groot aantal keien bijeen, waarvan een monumentale bank werd gebouwd, zulks als een hulde aan den heer H.G. van Os, die na een 40-jarige ambtsperiode afscheid nam als burgemeester der gemeente. De heer van Os spreekt een woord van dank.
Rechts achter burgemeester Hendrik Gerard van Os en zijn vrouw is de dan juist onthulde Van Os Bank te zichtbaar. Op de voorgrond zijn enkele leden van het muziekcorps Advendo te zien.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De redactie heeft nog niet kunnen achterhalen in welk tijdschrift de hier afgebeelde foto heeft gestaan.
De redactie is nog niet in het bezit van een digitale kopie van het genoemde artikel in het geïllustreerde christelijke gezinsweekblad De Spiegel.
De redactie heeft in ut Deevers Archief uitputtend aandacht besteed aan burgemeester Hendrik Gerard van Os en aan de Van Osbank en verwijst de trouwe bezoeker van ut Deevers Archief naar de betreffende berichten in ut Deevers Archief, klik bijvoorbeeld in het rechter deel van het scherm of aan het einde van dit bericht op de categorie Burgemeester van Osbank.
Hendrik Gerard van Os overleed op 9 oktober 1958 in ’s Gravenhage. Zie het bijgevoegde overlijdensbericht.

Posted in Burgemeister Van Osbank, Overlijdensbericht | Leave a comment

See hept de Van Osbaank wièr vusleept

De afdeling communicatie van de gemeente Westenveld publiceerde op de webstee van deze gemeente op 8 oktober 2019 het volgende persberichtje over de overbodige en redenloze versleping van de geschiedkundige Burgemeester Van Osbank van zijn tweede standplaats naar zijn derde standplaats.

Persbericht Historische Van Osbank verplaatst
8 oktober 2019
Op vrijdag 4 oktober 2019 is de verplaatsing van de bijna tachtig jaar oude Van Osbank in gang gezet. De bank stond aan de Hoofdstraat ter hoogte van het gemeentehuis, tegenover de bushalte.
Op dinsdag 8 oktober 2019 is de bank op de hoek Kasteel – Ten Darperweg geplaatst. De bank is verplaatst omdat deze op de nieuwe plek beter zichtbaar is. Daardoor komt de bank beter tot zijn recht en heeft ook meer functie dan op de oude plek.
Het was de tweede keer dat deze bank een verplaatsing heeft doorgemaakt. De eerste keer gebeurde dat toen de aansluiting van de Hoofdstraat op de Ten Darperweg haaks is gemaakt.

De Van Osbank
De Van Osbank is opgemetseld van veldkeien ter gelegenheid en herinnering aan het afscheid van burgemeester H.G. van Os, die van 1900 tot 1939 burgemeester van de gemeente Diever was. De bank was gelegen buiten de bebouwde kom op de plaats waar in die tijd de Hoofdstraat aansloot op de Ten Darperweg. De Hoofdstraat liep toen nog rechtdoor en sloot schuin aan op de Ten Darperweg.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Persberichtjes worden met een zekere bedoeling gepubliceerd en zijn bedoeld om geheel of deels overgenomen te worden. De redactie heeft het persberichtje wel in zijn geheel overgenomen, maar vindt het berichtje bepaald niet het beste in zijn soort.
De Minder Hoge Heertjes En Dametjes Van De Voorkant Van Het Grote Communicatiegelijk Van De Gemeente Westenveld voeren in het persberichtje als eerste reden aan dat de bank is versleept, omdat deze op de nieuwe plek beter zichtbaar is. Niets is natuurlijk minder waar. Op de nieuwe derde plaats op het paardenmarktterrein is de bank tussen de ekkelboo’m veel minder zichtbaar. Voor gebruikers van de drukke doorgaande vroemvroembroembroemlawaaiklinkerweg, bestaande uit het Moleneinde, een deel van de Hoofdstraat en de Kruisstraat, door Deever, die de verbinding vormt tussen de provinciale weg N855 ten oosten van Deever en de provinciale weg N855 ten westen van Deever zal de bank zeker in het geheel niet opvallen.
Op zijn tweede plaats aan het einde van de Heufdstroate in Deever was deze grote berg veldkeien van alle kanten uiterst zichtbaar.
De Minder Hoge Heertjes En Dametjes Van De Voorkant Van Het Grote Communicatiegelijk Van De Gemeente Westenveld voeren in het persberichtje als tweede reden aan dat de bank op zijn nieuwe plek meer functie heeft dan op zijn oude plek. Niets is natuurlijk minder waar. Deze bank heeft onafhankelijk van zijn plek gewoon zitruimte bieden als enige functie.
De redactie van ut Deevers Archief trekt dus resoluut en zonder enige slagen om de arm de definitieve conclusie dat de Minder Hoge Heertjes En Dametjes Van De Voorkant Van Het Grote Openbare Zitbankengelijk Van De Gemeente Westenveld de Burgemeester Van Osbank zonder vermelding van enige geldige reden van zijn tweede standplaats naar zijn derde standplaats hebben doen verslepen.
Het persberichtje mag dan wel een redenloos persberichtje voor de dorpsbühne zijn, maar wat is de reden van dit redenloze persberichtje ? Welke echte reden is niet in het berichtje genoemd ? Welke echte reden is verdoezeld ?
De redactie van ut Deevers Archief stelt wel vast dat de Minder Hoge Heertjes En Dametjes Van De Voorkant Van Het Grote Openbare Zitbankengelijk Van De Gemeente Westenveld de grote berg veldkeien met de naam Burgemeester Van Osbank welhaast heel precies, welhaast tot op de millimeter nauwkeurig, op de plek hebben doen plaatsen, waar tot 1 juli 2019 zesentwintig jaren lang de snackwagen van Gerrie Jissink stond. Toevallig ? Bestaat toeval ? Een Freudiaanse versleping ? Een Freudiaanse vergissing ? Zie de bijgevoegde kleurenfoto, die de redactie van ut Deevers Archief heeft gemaakt op woensdag 11 december 2019.
Lees vooral ook aandachtig het bericht op de webstee van R.T.V.-Drenthe. Lees vooral ook aandachtig het bericht Ut is wè elokt, die hook is now leeg.
De grote berg veldkeien met de naam Burgemeester Van Osbank is het zoveelste voorwerp dat absoluut niet thuis hoort op het goede oude oorspronkelijk te houden paardenmarkterrein, dat in het kader van het overbodige zo genoemde project Diever op Drift is verworden tot een verhollandiseerd en vershakespearificeerd
paardenmarktterreinbrinkwandelpark.
De redactie van ut Deevers Archief is ten zeerste van mening dat de Minder Hoge Heertjes En Dametjes Van De Voorkant Van Het Grote Openbare Zitbankengelijk Van De Gemeente Westenveld de grote berg veldkeien met de naam Burgemeester Van Osbank, in plaats van naar zijn derde standplaats, veel beter terug had kunnen laten verslepen naar zijn eerste en oorspronkelijke en uiterst zichtbare standplaats, die plaats is nog steeds ongeveer aanwezig. Zie de bijgevoegde kleurenfoto, die de redactie op woensdag 11 december 2019 speciaal voor de gelegenheid heeft
 gemaakt.
De redactie van ut Deevers Archief is van mening dat de grote berg veldkeien met de persoonsverheerlijkende naam Burgemeester Van Osbank, ondanks het feit dat deze grote berg veldkeien meer dan tachtig jaren oud is, en ondanks het feit dat de bevolking van de gemiente Deever de veldkeien bij elkaar moest zoeken
, toch geen echt Deevers monument is, toch geen echt Deevers aarfgood is en ook nooit zal worden. Het moeten vernoemen van één straatje naar twee burgemeesters van de gemiente Deever in de periode 1875-1939 is meer dan voldoende.

Posted in Burgemeister Van Osbank, Maarktturrein | Leave a comment

De Van-Osbaank in ut Van-Oskaampie

De redactie citeert het volgende uit het bericht Burgemeester Van Osbank verhuisde, dat verscheen in de Olde Möppeler (Meppeler Courant) van 23 november 1962.
Door deze verplaatsing is er nu ook de gelegenheid gekomen om van de entourage van de bank iets aantrekkelijkers te maken. Bij de bank komt een plantsoen, bestaande uit een wandelpad, rozenbeplanting en gazon. Het laatste gedeelte van de Hoofdstraat tot een lengte van ongeveer 80 meter komt te vervallen. Het daardoor vrijkomende terrein zal met enig geboomte worden beplant. De Hoofdstraat zal een nieuwe haakse aansluiting op de betonweg krijgen met in- en uitvoegstroken en een verkeersgeleiding. Uit verkeersoogpunt is dit een grote verbetering. Uit een toespraak op rijm van de Dieverse volksdichter Koert Timmerman, uitgesproken bij de officiële aanbieding van de bank in november 1939, citeren we: “Zo’n stenen bank, zij kan er tegen. Zij scheurt niet van de zon, zij smelt niet van de regen.” Bij de verplaatsing is weer eens gebleken, dat deze bewering juist is geweest.
De hier getoonde zwart-wit ansichtkaart was vanaf november 1965 te koop bij Levensmiddelenbedrijf Albert Kuiper (Aubert Kuper), Diever (Dr.), telefoon 05219-1221. De redactie zou graag van de echte fanatieke verzamelaars van ansichtkaarten uit de gemiente Deever willen weten of van deze ansichtkaart oudere uitgaven bestaan. Wie reageert ?
Op de ansichtkaart uit 1965 is inderdaad op ut kaampie een soort van plantsoen met een wandelpad, rozenbeplanting, een gazon, jonge bomen en een greppel te zien. Bij de haakse aansluiting van de Heufdstroate op de betonweg zijn echter geen in- en uitvoegstroken te bekennen.
De redactie van het Deevers Archief heeft de twee kleurenfoto’s op donderdag 4 november 2017 gemaakt. Wellicht heeft de redactie het geluk of de pech gehad de laatste kleurenfoto’s van de Van Osbaank op deze plek te hebben gemaakt. De redactie verzoekt mensen die na 4 november 2017 nog foto’s van deze in veldkeien ingebouwde zitbank hebben gemaakt, een digitale versie van deze foto’s naar de redactie te sturen, teneinde deze in het Deevers Archief te kunnen tonen.
Het plantsoen met het wandelpad en de rozenbeplanting is al lang verdwenen, de jonge bomen en de na 1965 bijgeplante bomen zijn al flink gegroeid. De redactie merkt op dat in de twee bloembakken in de Van Osbank geen bloemen staan. Zijn deze wegbezuinigd ? De redactie ontwaart rechts van de Van Osbaank een zitbankje. Hebben de Hoge Heren Van De Voorkant Van Het Grote Gelijk Van De Inrichting Van De Openbare Ruimte Van De Gemeente Westenveld dit zitbankje daar speciaal neer laten zetten, in de wetenschap dat niemand voor zijn plezier op het Van Osbankje tussen de veldkeien zonder bloemen in de twee bloembakken gaat zitten ?
Inmiddels heeft de tijd wel flink zijn tanden in de grote berg Deeverse veldkeien gezet. Dat regen en wind en zon en vorst en de stikstof en andere stoffen in de lucht vooral flink hun werk mogen doen. Dat het geen symbool voor de eeuwigheid moge zijn, eeuwig is wel heel erg lang. Dat het een symbool van Shakespeariaanse aftakeling en vergankelijkheid moge zijn.


Posted in Ansichtkoate, Burgemeister Van Osbank, Gemiente Deever | Leave a comment

De Van Osbaank wödde in 1962 un stukkie vusleept

In de Olde Möppeler (Meppeler Courant) van 23 november 1962 verscheen het volgende bericht over de verplaatsing van de Burgemeester van Osbank, die de inwoners van de gemiente Deever op 16 november 1939 als een bijzonder oorspronkelijk afscheidsgeschenk aanboden aan de pensionerende burgemeester Hendrik Gerard van Os.

Uit de gemeente Diever
Burgemeester Van Osbank verhuisde
Diever – Komende over de betonweg uit de richting Steenwijk wordt één der eerste kennismakingen met ons dorp gevormd door de Burgemeester van Osbank, een uit veldkeien opgebouwde monumentale bank aangeboden door de bevolking van de gemeente Diever aan wijlen burgemeester H.G. van Os bij het beëindigen van diens ambtsperiode op 16 november 1939. 
In de loop van de sedertdien verlopen 23 jaren trad vooral door het toenemende verkeer steeds duidelijker aan het licht, dat deze bank staande op het punt, waar de Hoofdstraat op de betonweg uitmondt, te dicht op deze laatste weg stond en het uitzicht belemmerde voor het verkeer, dat, komende vanaf de Hoofdstraat, de betonweg richting Wapse wilde oprijden.
Omdat zich achter de bank een aan de gemeente toebehorend stukje weiland in de vorm van een driehoek bevindt, kwam het gemeentebestuur op het idee de bank te verplaatsen naar een plek in dit weiland, ongeveer gelegen tegen de tuin van het perceel Hoofdstraat 1.
Deze verplaatsing is deze week een feit geworden. Een gemakkelijk karweitje was het niet. Een kraanwagen van de N.V. DABO-EDS uit Meppel moest er aan te pas komen om het gevaarte van naar schatting 17 ton te doen verhuizen. Door deze verplaatsing is er nu ook de gelegenheid gekomen om van de entourage van de bank iets aantrekkelijkers te maken. Bij de bank komt een plantsoen, bestaande uit een wandelpad, rozenbeplanting en gazon.
Het laatste gedeelte van de Hoofdstraat tot een lengte van ongeveer 80 meter komt te vervallen. Het daardoor vrijkomende terrein zal met enig geboomte worden beplant. De Hoofdstraat zal een nieuwe haakse aansluiting op de betonweg krijgen met in- en uitvoegstroken en een verkeersgeleiding. Uit verkeersoogpunt is dit een grote verbetering.
Uit een toespraak op rijm van de Dieverse volksdichter Koert Timmerman, uitgesproken bij de officiële aanbieding van de bank in november 1939, citeren we: “Zo’n stenen bank, zij kan er tegen. Zij scheurt niet van de zon, zij smelt niet van de regen.”
Bij de verplaatsing is weer eens gebleken, dat deze bewering juist is geweest.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
De redactie heeft aan het vertrek van Hendrik Gerard van Os als burgemeester van de gemiente Deever aandacht besteed in het bericht Goan en koo’m van de burgemeister in Deever.
Dat de gemiente Deever voor het verslepen van de Burgemeester van Osbank (die in de volksmond ‘de Van Osbaank’ wordt genoemd) naar zijn nieuwe plaats een kraanwagentje van het busbedrijf N.V. DABO-EDS (de DABO) kon inzetten, dat hoeft niet zo verwonderlijk te zijn, als men weet dat burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) in die jaren als vertegenwoordiger van de gemiente Deever lid was van de raad van commissarissen van het busbedrijf N.V. DABO-EDS (de DABO). In die hoedanigheid heeft ome Kees dat kraanwagentje vast wel voor een dagje trekken en zeulen kunnen ritselen en regelen bij de directie van het busbedrijf. Ouwe jongens, krentewegge. Ech wè. Burgemeester Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) en als commissaris gratis in de bussen van N.V. DABO-EDS (de DABO) mocht reizen, zal daarvoor wellicht speciaal een dienstreisje naar de directie in Meppel hebben gemaakt.
De redactie van het Deevers Archief kreeg in de jaren 2000-2008 bij zijn bezoeken aan wijlen Anne Mulder – un echt Deevers proatende echte Deeverse uut de Aachterstroate (iene van Lamme Bas) – die eerst an de Kloosterstroate in Deever, daarna in Gasselte en later in Assen woonde – steeds van hem verhalen, schrijfsels, artikelen, krantenknipsels, documenten en foto’s over Deever ter hand gesteld met de bedoeling deze voor hem al dan niet in geredigeerde vorm te publiceren in Opraekelen, het papieren clubblad (papier is in Deever nog steeds erg geduldig) van de ingedutte en vastgeroeste heemkundige vereniging uut Deever. Dat bleek met het zittende bestuur tot de onmogelijkheden te behoren. De redactie is en blijft liefhebber van wakkere en goed gesmeerde verenigingen. De redactie toont daarom het materiaal van Anne Mulder zoveel als mogelijk is en beetje bij beetje in het Deevers Archief.
Omdat de afbeelding in het bericht in de Olde Möppeler (Meppeler Courant) niet zo scherp is, maar wel net te zien is dat de lompe klomp veldkeien in de zele hangt, toont de redactie in dit bericht drie door Anne Mulder gemaakte scherpe zwart-wit foto’s van de versleping van de lompe klomp veldkeien.
Het artikel in de Olde Möppeler (Meppeler Courant) is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geschreven door Anne Mulder, de Deeverse correspondent van de Olde Möppeler (Meppeler Courant). Hij was in 1962 nog niet verhuisd naar Gasselte. De foto in het krantenbericht was niet aanwezig in de verzameling van Anne Mulder. De redactie weet niet of dorpsfiguur en dorpsfotograaf Harm (Haarm) Hessels ook al in 1962 foto’s maakte van Deeverse gebeurtenissen, die werden opgenomen bij berichten in de Olde Möppeler (Meppeler Courant). Wie kan hier duidelijkheid over verschaffen ?
Op de eerste zwart-wit foto staat aan de linkerkant en op de tweede zwart-wit foto staat aan de rechterkant gemeentechauffeur Hendrik Wiltinge uut de Bolderhook an de Deeverbrogge te kijken naar het verslepen van de Van Osbaank over de betonweg. De redactie weet niet wie de politieagent is, die op de eerste zwart-wit foto aan de rechterkant is te zien. Van Voorst ? Temmingh ? De Jong ? De Lange ? Kaman ? Van Guldener ? Op de derde zwart-wit foto is de Van Osbaank op zijn nieuwe plaats te zien, vlak bee’j de heede van de tuun van ut puceel Heufdstroate 1.
De redactie heeft het vermoeden dat het tweedehands ogende kraanwagentje van de N.V. DABO-EDS (de DABO) een kraanwagentje van het in Duitsland gestationeerde Amerikaanse leger is geweest. Op de eerste zwart-wit foto is te zien dat het kraanwagentje de grootste moeite heeft met het in gang trekken van de lompe zware klomp veldkeien op de betonweg.
In het bericht in de Olde Möppeler (Meppeler Courant) is sprake van de betonweg. De rondweg over de zeer kwetsbare Noordesch van de Bosweg tot aan het begin van de Hoofdstraat was gemaakt van asfaltbeton en niet van cementbeton, wellicht werd en wordt nog steeds dit stukje weg in de volksmond daarom gewoon de betonweg genoemd.

Posted in Alle Deeversen, Burgemeister Van Osbank, Gemiente Deever | Leave a comment

Goan en koo’m van de burgemeister in Deever

De redactie van het Deevers Archief vindt bij het digitaliseren van zijn papieren archief, bestaande uit vooral veel dozen en veel mappen en veel ordners met veel foto’s, kranten- en tijdschriftenknipsels, reclamemateriaal, folders uut de gemiente Deever, en zo voort, en zo voort, en zo voort, zo nu en dan een door hem voor het Deevers Archief belangwekkend geacht knipsel.
Het gaat in dit geval om bijgaand knipsel (een hele bladzijde) dat de redactie ooit op een verzamelbeurs in Utrecht kocht voor een paar guldens. Op de achterkant van dit knipsel is noch de bron, noch de datum van publicatie vermeld. Na diepgaand onderzoek ontdekte de redactie dat de foto-reportage is gepubliceerd op bladzijde 4 van het tijdschrift Het Noorden In Woord En Beeld, Jaargang 15, 1939-1940, nummer 37, 24 november 1939.

Burgemeesters-afscheid en installatie te Deever
Een plechtigheid vol ernst en hartelijkheid had Woensdag 15 November te Diever plaats, toen Burgemeester H.G. van Os afscheid nam van deze gemeente, waaraan hij zijn beste krachten heeft gewijd en oprecht dank en waardering heeft geoogst. Het mooie oude Schultehuis was de plaats van deze plechtigheid. Den Donderdag daarop bood de burgerij een monumentale bank aan, die de tijden kan tarten. De overdracht had plaats, waar de oude en nieuwe weg naar Wapse samenkomen. Uit alle buurtschappen der gemeente zijn de keien voor deze bank aangevoerd, zoodat zij een symbool is geworden van een groote gemeenschappelijke dankbaarheid. Ondanks het slechte weer was er een groot publiek (waaronder ook de schooljeugd) aanwezig.

Foto links boven op de afbeelding
Op onze foto zijn de Burgemeester en Mevrouw op deze bank gezeten, terwijl de Commissie terzijde staat.
Foto rechts boven op de afbeelding
De scheidende burgemeester van Diever hield bij al het moderne ook de folkloristische traditie in eere, met name het Palmpaaschfeest voor de jeugd. Het was daarom een zeer aardig en toepasselijk idee om door de schoolkinderen een fraaie foto van dat feest aan te bieden.

Nauwelijks was de aandacht ten volle gevestigd op het afscheid van den Burgemeester van Diever, of op 18 November reeds had de blijde intocht en installatie plaats van zijn ambtsopvolger, den heer Meyboom. Met vertrouwen is ieder hem tegemoet getreden, zoodat met gerustheid voorspeld kan worden, dat op de 40-jarige ambtsperiode van den scheidenden burgemeester in het belang van Diever nu door jongere kracht zal worden voortgebouwd. De kennismaking was wederkeerig hartelijk en vol vertrouwen, eigenschappen die in deze zware tijden wel extra noodig zijn. Moge de geïnstalleerde Burgemeester hier een groote voldoening vinden bij zijn arbeid.

Foto links in het midden van de afbeelding
De ontvangst had plaats op de grens der gemeente bij Havelte. Vervolgens trok een stoet door ruiters en muziek voorafgegaan naar Diever, waar zich voor het Schultehuis een groote menigte had opgesteld
Foto rechts in het midden van de afbeelding
Bij aankomst te Diever werden de Burgemeester en Echtgenoote door de voor het Schultehuis opgestelde schoolkinderen toegezongen.
Cirkelvormige foto aan de rechterkant van de afbeelding
Het gewichtige moment: wethouder van Wester hangt de heer Meyboom de ambtsketen om.
Foto links onder op de afbeelding
Burgemeester Meyboom spreekt zijn installatie-rede uit.
Foto rechts onder op de afbeelding
Een achttal Drentsche meiskes in oude historische costuums serveerden in de oude Schultezaal de thee.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Het afscheid nemen van een oude burgemeester en het installeren van een nieuwe burgemeester was in de gemiente Deever echt geen vaak voorkomende gebeurtenis. Integendeel !
Burgemeester Hendrik Gerard van Os is geboren op 16 november 1874 in Frederiksoord en is overleden op 9 oktober 1958 in ’s Gravenhage. Hendrik Gerard van Os was niet weg te branden van het Deeverse pluche. Hij is van 1 augustus 1900 tot en met 15 november 1939, dus ruim 39 jaren lang burgemeester van de gemiente Deever geweest. Dat was wè hiel aarg lange.
Burgemeester Jan Cornelis Meiboom (Meijboom ?, Meyboom ?) (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) is geboren op 9 april 1910 in Oldemarkt en is overleden op 11 februari 1989 in Bilthoven. Burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) was, zelfs vlak na de Tweede Wereldoorlog, niet weg te branden van het Deeverse pluche. Hij is van 15 november 1939 tot in mei 1975, dus ruim 35 jaren lang burgemeester van de gemiente Deever geweest. Dat was wè hiel aarg lange.
Het afscheid van burgemeester Hendrik Gerard van Os en de installatie van burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) vonden aan de Brink van Deever merkwaardigerwijs niet plaats in ut olde gemientehuus, moar in ut Schultehuus, dat na de mislukte restauratie in 1935-1937 beschikte over een ruimte, die in de foto-reportage Schultezaal wordt genoemd. Die ruimte was heel erg opgepimpt en was een soort van toonkamer geworden van geleende oude spullen van elders uit de provincie. Zie op de afbeelding de foto rechts boven en de foto links onder.
De redactie weet nog niet of het afscheidspraatje van burgemeester Hendrik Gerard van Os en het installatiepraatje van burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd) bewaard zijn gebleven in het archief van de gemiente Deever.
De traditie van het plaatsen van zitbankjes in de openbare ruimte op eigen intitiatief van en met eigen geld van de inwoners van de gemiente Deever is in 1939 begonnen met de enigszins groot en lomp uitgevallen ongetwijfeld massieve troon van veldkeitjes voor burgemeester Hendrik Gerard van Os. In het veen keek men niet zo op een turfje. In de gemiente Deever keek men ook niet zo op een veldkeitje.
Op de foto links boven op de afbeelding is te zien dat Hendrik Gerard van Os en zijn echtgenote Saakje Lena van der Veen even voor het maken van de foto zijn gezeten op hun troon van veldkeitjes. Dat is waarschijnlijk de eerste en de laatste keer geweest dat zij daar hebben gezeten. 

Posted in Burgemeister Van Osbank, Gemiente Deever | Leave a comment

Voor allen die Julialaantje 7 binnengaan

In het Nieuwsblad van het Noorden verscheen op 17 oktober 1939 het volgende korte bericht over het vieren van het veertigjarige ambtsjubileum van burgemeester Hendrik Gerard van Os. 

Diever.
Op initiatief van de afdeling Diever van den Boerinnenbond is alhier een comité gevormd voor het aanbieden van een huldeblijk aan burgemeester van Os, die medio November, na een veertigjarige ambtsvervulling, de gemeente gaat verlaten.
Den ingezetenen is verzocht keisteenen bijeen te brengen, teneinde op deze wijze bij te dragen tot het plaatsen van een Burgemeester Van Osbank
Bovendien zal een lijst circuleeren voor bijdragen ter dekking van de onkosten.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Overal in de gemiente Deever zijn veldkeitjes, veldkeien, kleine veldstenen, grotere veldstenen, grote veldstenen en hele grote veldstenen (zo genoemde hunnebedstenen) uit de IJstijd te vinden. Het lag voor de hand om de zo genoemde Burgemeester van Osbank van deze gratis voorhanden zijnde bouwstof te maken. Deeversen bint sunig.
De stenen bank werd geplaatst op het punt waar de weg naar Wapse (de Hoofdstraat) en de betonweg (de asfaltweg over de Noorderesch achter Deever langs werd in de volksmond ‘de betonweg’ genoemd) samen kwamen. De bank werd op 16 november 1939 aan burgemeester Hendrik Gerard van Os aangeboden.
Op de bijgevoegde afbeelding van een tamelijk zeldzame zwart-wit ansichtkaart is de Burgemeester van Osbank op zijn oorspronkelijke plaats te zien.
De ansichtkaart is in november 1949 uitgegeven door Jan Brugging (de Wiba) an de Heufdstroate in Deever. De foto voor de ansichtkaart moet in de zomer of het vroege najaar van 1949 zijn gemaakt; de bladeren zitten nog aan de bomen. Aan de rechterkant is de Heufdstroate te zien, aan de linkerkant is de ‘betonweg’ te zien.
Is of wordt de (verplaatste) Burgemeester van Osbank een gemeentelijk monumentje ?
De redactie heeft de bijgevoegde kleurenfoto gemaakt op donderdag 4 november 2017. De Burgemeester van Osbank stond in 1939 ongeveer in het midden van de kleurenfoto ongeveer naast de Ten Darperweg ongeveer ter hoogte van het tweede kleine boompje naast de immer droogstaande greppel. De redactie zou graag de precieze plek van de Burgemeester van Osbank bij ingebruikname op 16 november 1939 willen weten.   

Een zekere Chris verstuurde deze zwart-wit ansichtkaart met een blauwe postzegel van twee cent naar mejuffrouw C. Botter, Julialaantje 7 in Rijswijk. Mejuffrouw Botter woont niet meer op dit adres, maar het huis bestaat nog wel. De huidige naam van het huis staat in het groene vlak boven de voordeur: Voor allen die hier binnengaan. Hoe lang zal de getoonde ansichtkaart in dit huis bewaard zijn geweest ? In een schoenendoos op zolder ? De kaart heeft in elk geval niet in een of ander album vastgeplakt gezeten.


 

Posted in Ansichtkoate, Burgemeister Van Osbank, Gemiente Deever | Leave a comment