Grenspaal LIV bij de Appelschaseweg-Canada

De redactie van het Deevers Archief heeft in een apart bericht een lijst van negenendertig grenspaaltjes op de grens van de gemiente Deever die tevens grens is tussen de provincie Drente en de provincie Friesland opgenomen.
Greinspoaltie LIV (grenspaaltje 54) staat ten westen van de Appelschaseweg-Canada.
De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto gemaakt op woensdag 19 september 2018.
De redactie toont hier een stukje van een topografische kaart uit omstreeks 1932. Op dit stukje kaart zijn de nummers van enige Drents-Friese grenspaaltjes aangegeven, waaronder greinspoaltie 54 (grenspaaltje 54).
De Hoge Heren Van De Voorkant Van Het Gelijk Van De Gemeente Ooststellingwerf hebben helaas pal naast het fraaie goed onderhouden gietijzeren grenspaaltje een vreselijk storend en schreeuwerig propagandabord neergezet. Het bord staat nog net niet in de gemiente Deever. Maar moet wel worden geëlimineerd.
Gelukkig is de tekst op het bord niet in het Fries weergegeven, dat zou niet zo aardig zijn voor de bewoners van de gemeente Ooststellingwerf die ut Stellingwaarfs nog spreken. Ut Stellingwaarfs (het Stellingwerfs) is geen Nederlands dialect maar een Nedersaksisch dialect dat alleen nog door ouderen wordt gesproken in met name de kleine kernen van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf.
De redactie wil van elk van de negenendertig grenspaaltjes, te weten grenspaaltje XLI (grenspaaltje 41) tot en met grenspaaltje LXXIX (grenspaaltje 79), een afbeelding in het Deevers Archief opnemen.
De redactie nodigt bezoekers van het Deevers Archief graag uit te reageren met foto’s van grenspaaltjes en een juiste beschrijving van de plaats waar een foto van een grenspaaltje is gemaakt.

This entry was posted in de Olde Willem, Erfgoed, Grenspaal, Wateren, Zorgvlied. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *