Category Archives: Kastanjelaène

Ansichtkoate van de Kastanjelèène in Oll’ndeever

Bijgaand afgebeelde zwart-wit ansichtkaart is op 20 juli 1961 vanuit Deever verstuurd naar Uithuizermeeden in de provincie Groningen. Deze ansichtkaart was vanaf juni 1960 verkrijgbaar in het Wiba-dorpswarenhuis van Jan Brugging en Griet Oost an de Heufdstroate in Deever.
In de op 4 mei 1938 gehouden vergadering van de raad van de gemiente Deever werd besloten de nieuwe straatweg door Oll’ndeever van de straat van de zuivelfabriek tot aan Jans Bult de naam Kastanjelaan te geven.
De redactie van ut Deevers Archief heeft wel het vermoeden dat ook in 1938 de kastanjebomen aan weerszijden van de straatweg zijn geplant, want waarom zou je anders een nieuwe straatweg Kastanjelaan noemen ?
Op de hier afgebeelde ansichtkaart is de Kastanjelaan in Oll’ndeever te zien. Aan de linkerkant is de schuur bij de boerderij van Cornelis Klok en Margje Westerhof te zien. Aan de rechterkant is achter de begroeiing de boerderij van Tjibbe Hofstee en Jantje van Wester te zien. In 1961 waren de kastanjebomen nog niet volgroeid.

Afbeelding 1

Afbeelding 2
© https://www.google.com/maps; deze opname is gemaakt in mei 2023.

Posted in Ansigtkoate, Kastanjelaène | Leave a comment

Ut pension van Gijs van de Broek en Griet de Leeuw

In de vergadering van de raad van de gemiente Deever, gehouden op 4 mei 1938, werd op voorstel van den heer Roelof van Wester de straat van de zuivelfabriek tot de kruising bij boer Jans Bult in Oll’ndeever de naam Kastanjelaan te geven.
Van de Kastanjelaan zijn maar een paar verschillende zwart-wit ansichtkaarten uit de zestiger jaren van de vorige eeuw bekend. Bijgaand afgebeelde zwart-ansichtkaart is in juli 1963 door Jos-Pé in Arnhem. De kaart was te koop in het dorpswarenhuis De Wiba van Jan Brugging en Griet Oost an de Heufdstroate in Deever. Bij de redactie van ut Deevers Archief zijn van de hier afgebeelde ansichtkaart geen oudere uitgaven bekend.
Op de hier afgebeelde zwart-wit ansichtkaart is rechts de zandweg langs de ‘stinksloot’ en langs de Zuurlanderesch naar de Holtenweg te zien. Deze zandweg is gelukkig nog steeds een zandweg. En dat moet vooral zo blijven. Saandweeg’n bint Deevers aarfgood. En doar blef de gemiente mit de fikk’n van of.
De familie Frans de Vries en Nicolina Beuving woonde aan deze zandweg.
In de woning aan de rechterkant van de hier afgebeelde ansichtkaart hadden Gijsbert (Gijs) van de Broek en Margaretha (Griet) Sidonia de Leeuw een pension.
In de boerderij daarachter woonden het echtpaar Geert de Leeuw en Aaltje Davids en de familie Hendrik de Leeuw. Hendrik de Leeuw en Margaretha (Griet) Sidonia de Leeuw zijn kinderen van Geert de Leeuw en Aaltje Davids.
De redactie denkt bij vader Geert de Leeuw en zoon Hendrik de Leeuw direct aan oud ijzer. Ze waren opkopers van oud-ijzer.
De redactie heeft de kleurenfoto van de huidige situatie ter plekke gemaakt op vrijdag 18 november 2022.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen van ansichtkaarten op papier is, kan de hier afgebeelde ansichtkaart ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 51 van het in 2007 uitgegeven onvolprezen papieren boekwerkje Voormalige Gemeente Diever in oude ansichtkaarten, dat is samengesteld door een keur van vrijwilligers van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maat de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit zijn van dat papieren boekwerkje of dat papieren boekwerkje bij iemand in kunnen zien.

Posted in Ansigtkoate, Kastanjelaène, Oll'ndeever | Leave a comment

Deever hef ur un paèr stroatnaè’m bee

In de krant Nieuwsblad van Friesland van 6 mei 1938 verscheen het verslag van de vergadering van de raad van de gemeente Diever gehouden op 4 mei 1938. In deze vergadering werd formeel de reeds lang in gebruik zijnde naam van een aantal straten vastgesteld.

De tekst in het rood omkaderde deel van het bericht ‘Raad Diever – 4 mei’ luidt als volgt:
Op voorstel van Burgemeester en Wethouders werden de volgende vaak al lang in gebruik zijnde straatnamen officieel vastgesteld:
Hoofdstraat van de Openbare Lagere School tot Kalteren;
Kruisstraat van Jacob Hessels tot Pieter Seinen;
Achterstraat van Hendrik Wesseling Gzn. tot Pieter Seinen;
Peperstraat van Roelof Hunneman tot Albert Fledderus;
Kerkstraat van Weduwe Albert Krol tot Hendrik Gruppen;
Brinkstraat van Brink tot Weduwe Hendrikus Albertus Jansen;
Moleneinde van Openbare Lagere School tot Jan Andree;
Brink: het plein voor gemeentehuis en pastorie.
Op voorstel van de heer Hendrik Nijzingh werd de weg over Kasteel en Dwarsdrift genaamd Burgemeester van Oslaan en op voorstel van den heer Roelof van Wester de straat van de zuivelfabriek tot Jans Bult, Kastanjelaan.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Nieuwe straatnamen waren wel de Burgemeester van Oslaan en de Kastanjelaan.
De oude namen ’t Kasteel en Dwarsdrift moesten helaas wijken voor een straatnaam ter meerdere eer en glorie van de scheidende burgemeester van Os.
Gelukkig zijn de oude namen ’t Kasteel en Dwarsdrift later weer in ere hersteld en heeft een daar in de buurt liggende cultuurhistorisch onbelangrijke straat de naam Van Osstraat gekregen.

Abracadabra-1411 

Posted in Aagterstroate, Brink, Brinkstroate, Heufdstroate, Kastanjelaène, Kerkstraat, Kruusstroate, Meul’nende, Peperstroate, ut Kastiel | Leave a comment