Category Archives: Johannes Minderaa

De Woaterseweg in de snee in jannewoari 1942

De maker van bijgaand afgebeelde zwart-wit foto is Luite (Lu) Wolter Broer. Hij is geboren op 2 november 1918. Hij is overleden op 16 februari 2006. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
Hij maakte deze mooie foto van een vredig ogende Bosweg in januari van de extreem koude winter van 1941-1942 (december, januari, februari). Het K.N.M.I. registreerde in die periode in De Bilt een gemiddelde temperatuur van -1,5 °C.
In december 1941 besloot de Duitse bezetter joodse Amsterdammers te deporteren naar de Drentse werkkampen, waaronder de rijkswerkkampen Diever A en Diever B in de Olde Willem. Op 10 januari 1942 kwamen de eerste joodse mannen aan in de twee werkkampen in de Olde Willem, waar de temperatuur soms -20 °C was. In de slaapbarakken zat een dikke laag ijs tegen het plafond. Soms sneeuwstormde het, waarna de joodse kamparbeiders de toegangswegen tot de werkkampen an de Woaterseweg van Diever naar Zorgvlied weer sneeuwvrij moesten maken.
De kampen Diever A en Diever B waren satellietkampen geworden van het grote doorgangskamp Westerbork. Steeds moesten groepjes joodse mannen in het holst van de nacht van de Olde Willem naar Westerbork lopen, waarna andere joodse mannen uit alle delen van Nederland gedwongen werden naar de Olde Willem te gaan. In de nacht van 1 op 2 oktober 1942 vertrokken voor het laatst, maar nu alle in de twee werkkampen aanwezige joodse mannen naar Westerbork.

Afbeelding 1
Luite (Lu) Wolter Broer maakte de foto ongeveer bij het huis van Roelof Vos (bode Vossie) kijkend in de richting van de Deeverse bos. In de achtergrond is het oude tolhuis te zien.

Posted in Johannes Minderaa, Tweede Wereldoorlog, Werkkampen Diever A en B, Winter | Leave a comment

Un tiekening van de boerdereeje van de Van Westers

Ron Zegers en Eefke Steketee, destijds de oprichters en eigenaren van de museumboerderij met de wel erg oorspronkelijke naam De Boerderij, adres Brink 2 in Deever, hadden in 1975 de bijzonder goede smaak tekenaar Johannes Minderaa opdracht te geven een serie pentekeningen van beelden van het dorp Deever en omgeving te maken. Elke tekening is te zien als afbeelding op een ansichtkaart. Deze ansichtkaarten waren uiteraard te verkrijgen in De Boerderij.
De redactie van ut Deevers Archief is de hiervoor genoemde oprichters en eigenaren van museumboerderij De Boerderij bijzonder erkentelijk voor dit initiatief. En uiteraard is de redactie de tekenaar Johannes Minderaa postuum bijzonder erkentelijk voor het maken van die serie pentekeningen. De redactie zal – deo volente en bij leven en welzijn – alle op ansichtkaarten afgebeelde tekeningen van Deeverse dorpsbeelden van Johannes Minderaa in ut Deevers Archief tonen.
De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief klikke voor een stand van zaken aan de rechterkant van het scherm onder onderwerpen op de naam Johannes Minderaa.
De redactie heeft nog niet kunnen achterhalen of Johannes Minderaa zijn hier afgebeelde pentekening van un boerdereeje in Oll’ndeever ter plekke heeft getekend of thuis heeft nagetekend van een referentiefoto. De redactie neemt vooralsnog aan dat op de tekening de boerderij van de gebroeders Van Wester in heur laand in Oll’ndeever is te zien.
Het is de redactie nog niet gelukt in de openbare bronnen gegevens van Johannes Minderaa te vinden. Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief weet een en ander van hem te vertellen ?
De redactie zou ook wel graag willen weten waar de originele tekeningen van Johannes Minderaa aan de muur hangen of waar deze zijn gebleven.

Afbeelding 1
Johannes Minderaa heeft deze pentekening van een oude boerderij in Oll’ndeever in 1975 gemaakt.


Afbeelding 2
In het Drents Archief is in de collectie provinciale monumentenzorg bijgaand afgebeelde zwart-wit foto aanwezig. De foto heeft als registratienummer MZ10701080809. Deze foto is gemaakt op 12 november 1976. De naam van de maker van deze foto is niet bekend. Op de foto is de boerderij van de gebroeders Van Wester in heur laand in Oll’ndeever te zien. Het adres van deze boerderij is Kastanjelaan 18. Links van de boerderij zijn enige schuren te zien. Rechts van de boerderij zijn in de achtergrond enkele woningen an de Veentiesweg en de gemeentelijke toren an de brink van Deever te zien.

Posted in Johannes Minderaa, Kuunst, Oll'ndeever, Tiekening | Leave a comment

Wièr un hiele skiere tiekening van Johannes Minderaa

Ron Zegers en Eefke Steketee, de eigenaren van de museumboerderij met de wel erg oorspronkelijke naam De Boerderij, adres Brink 2 in Deever, hadden in 1975 de bijzonder goede smaak tekenaar Johannes Minderaa opdracht te geven een serie pentekeningen van beelden van het dorp Deever te maken. Elke tekening is te zien als afbeelding op een ansichtkaart. Deze ansichtkaarten waren uiteraard te verkrijgen in De Boerderij.
De redactie van ut Deevers Archief brengt voor Johannes Minderaa en de hiervoor genoemde eigenaren van museumboerderij De Boerderij alsnog driewerf hulde uit: hulde, hulde, hulde. De redactie zal in ut Deevers Archief -deo volente en bij leven en welzijn- alle op ansichtkaarten afgebeelde tekeningen van Johannes Minderaa tonen.
De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief klikke voor een stand van zaken aan de rechterkant van het scherm onder onderwerpen op de naam Johannes Minderaa.
De redactie van ut Deevers Archief heeft nog niet kunnen uitvogelen of Johannes Minderaa zijn hier afgebeelde pentekening van de kerkgebouw van de hervormde gemeente en de toren van de gemiente Deever ter plekke – en zo jaar waar – heeft getekend of thuis heeft nagetekend van een referentiefoto.
Het is de redactie ook nog niet gelukt in de openbare bronnen gegevens van Johannes Minderaa te vinden. Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief weet een en ander van hem te vertellen. De redactie zou ook wel graag willen weten waar de originele tekeningen van Johannes Minderaa aan de muur hangen.
De redactie dacht van elke ansichtkaart met een tekening van Johannes Minderaa wel een exemplaar in zijn verzameling te hebben, maar niets bleek minder waar, toen Piet Koster, zoon van Jantje Hessels, oomzegger van Harm en Jan Hessels en kleinzoon van boer en wethouder Jacob (Jaap) Hessels, de redactie bijgaand afgebeelde ansichtkaart cadeau gaf.

Posted in Johannes Minderaa, Kuunst, Tiekening | Leave a comment

Tiekening van de boerdereeje van Henduk Mulder Jzn

Op deze pentekening van de heer Johannes Minderaa is de achterkant van de boerderij van Hendrik Mulder Jzn. an de Brink van Deever te zien. De tekening is gemaakt in het jaar 1975.
De pentekening maakt deel uit van een hele serie tekeningen, die als ansichtkaart is uitgegeven door de eigenaren van de winkel met de naam de Boerderij, Brink 2 in Deever. Vrogger was dat de boerderij van Cornelis (Knelus) Seinen.
De redactie van ut Deevers Archief weet nog niet welke foto als voorbeeld is gebruikt en heeft daarom bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal bijgaand afgebeelde door de redactie gemaakte kleurenfoto op 21 januari 2016 onder enigszins winterse omstandigheden gemaakt.
Zo te zien heeft tekenaar Johannes Minderaa zich bij het natekenen van zijn voorbeeld redelijk aan de destijdse werkelijkheid gehouden. In 1975 waren de staldeuren in de achtergevel van de boerderij van Hendrik Mulder nog staldeuren (was Hendrik Mulder, zoon van Jan Mulder, die in de volksmond Jan Boatie werd genoemd, toen nog boer ?). Heden ten dage zijn de oude staldeuren wellicht in gebruik om de ramen in de deurkozijnen te luiken.

Abracadabra-1569Abracadabra-1570

Posted in Ansichtkoate, Boerdereeje, Johannes Minderaa, Tiekening | Leave a comment

Un tiekening van ut hüsie van Teunis Kuper

De redactie van ut Deevers Archief heeft nog niet kunnen uitvogelen of tekenaar Johannes Minderaa zijn hier afgebeelde pentekening uit 1975 ter plekke op ut Kastiel in Deever heeft getekend of thuis heeft nagetekend van een foto of een ansichtkaart. Tekenaar Johannes Minderaa maakte deze tekening in opdracht van de eigenaren Ron Zegers en Eefke Steketee van de museumboerderij met de wel erg oorspronkelijke naam de Boerderij, adres Brink 2 in Deever.
Een hele serie pentekeningen van objecten in Deever van tekenaar Johannes Minderaa is zo in de vorm van een ansichtkaart in de Boerderij verkocht geweest. De redactie brengt voor de tekenaar Johannes Minderaa en de hiervoor genoemde eigenaren van museumboerderij de Boerderij alsnog driewerf hulde uit: hulde, hulde, hulde. De redactie zal in ut Deevers Archief -deo volente- alle tekeningen tonen, die Johannes Minderaa in 1975 heeft gemaakt voor museumboerderij de Boerderij. De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief klikke voor een stand van zaken aan de rechterkant van het scherm op het onderwerp Johannes Minderaa.
De redactie herinnert zich uit zijn jeugd dat in het huisje achter de drie eiken op ut Kastiel het echtpaar Teunis Mulder (die in de Deeverse volksmond Teunis Kuper werd genoemd) en Maria Houwer woonde. Teunis Mulder is geboren op 26 maart 1883 in Dwingel en is overleden op 17 november 1976 op 93-jarige leeftijd in Deever. Maria Houwer is geboren op 5 oktober 1885 in Deever en is overleden op 24 november 1969 in Deever.
Ludina Mulder was een dochter van Teunis Mulder en Maria Houwer. Zij is geboren op 24 juni 1913 en is overleden op 11 april 1989. Ludina Mulder trouwde op 29 augustus 1936 met Hendrik Rozeboom. Hendrik Rozeboom is geboren op 5 juli 1909 in Wittelte. Hij is overleden op 18 augustus 1973 in Deever.
De redactie weet nog niet precies of direct na het overlijden van Teunis Mulder in 1976 zijn dochter Ludina Mulder, de weduwe van Hendrik Rozeboom, en haar ongetrouwde zoon Teunis Rozeboom in het huisje zijn gaan wonen. Na het overlijden van Ludina Mulder in 1989 bleef Teunis Rozeboom hier eerst alleen wonen, later met vriendin Rita Kristeerius. Teunis Rozeboom is geboren op 12 oktober 1937, hij is in 2018 op 80-jarige leeftijd overleden in Deever. In 2021, een paar jaar na het overlijden van Teunis Rozeboom, is het huisje verkocht. De redactie heeft wat voor wat meer gegevens over de familie Rozeboom nog enig huiswerk te doen.
De nieuwe eigenaren (Drentenierders ?) hebben het huisje nogal laten verbouwen, maar ze hebben gelukkig het witgekalkte kalkzandstenen pothokke laten staan. Pothokk’n bint Deevers aarfgood, doar meu’j mit de fikk’n van ofblie’m, ai’j dat moar good in de reek’n hept.
De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto’s gemaakt op dinsdag 19 april 2022.
De redactie zal te gelegener tijd en zeker niet met geschwinde spoed en ook niet in gestrekte draf enig kleurenfoto’s van de verbouwde woning aan dit bericht toevoegen.





Posted in Ansichtkoate, Johannes Minderaa, Keutereegie, Kuunst, Tiekening, ut Kastiel | Leave a comment

Boerdereeje van Knelus Seinen an de brink in Deever

Deze afbeelding van een pentekening van de heer Johannes Minderaa uit 1975 is minder of meer nagetekend van een kleurenansichtkaart. De verjongde lantaarnpaal met een armatuur voor een TL-buis, die zichtbaar is op de kleurenansichtkaart, mocht blijkbaar van de tekenaar niet op te tekening staan. Drie muurankers in de voorgevel van de boerderij zijn ook niet overgetekend.
De heer Johannes Minderaa maakte deze tekening in opdracht van de eigenaren van de winkel – met de wel erg oorspronkelijke naam de Boerderij – die in deze boerderij was gevestigd. De naam de Boerderij is nog net boven de voorbaander te zien. Welke boerderijen in de gemiente Deever hadden een voorbaander ?
Een hele serie pentekeningen van objecten in Deever werd zo in de vorm van een ansichtkaart in de Boerderij verkocht.
Cornelis (Knelus) Seinen was de laatste boer in deze boerderij aan de brink van Deever. Cornelis (Knelus) Seinen is geboren op 8 september 1912 (in Wapse ?) en is overleden op 6 november 1989. Hij was getrouwd met Hendrikje Schiphorst. Zij is geboren op 5 november 1912 en is overleden op 14 oktober 1989. Zij liggen begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
In het op vrijdag 9 juli 2021 uitgegeven papieren Magnum Opus van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever is bijgaande afbeelding opgenomen op bladzijde 402.

Posted in Ansichtkoate, Boerdereeje, Johannes Minderaa, Kuunst, Tiekening | Leave a comment