Rogge döss’n bee Kobus Kruut in Oll’ndeever

Twee grote vragen bij deze afbeelding zijn natuurlijk: is de foto voor deze afbeelding in de gemiente Deever gemaakt en zo ja, waar in de gemiente Deever is de hier afgebeelde foto gemaakt ?
De enige molen in Deever is molen ‘de Vlijt’ in Oll’ndeever. En zo te zien heeft de op de afbeelding zichtbare molen de vorm van molen ‘de Vlijt’ in Oll’ndeever. Maar de molen heeft geen stelling. Dat zou wat betreft molen ‘de Vlijt’ kunnen kloppen, want die stelling is in december 1942 bezweken en weggehaald. De afgebeelde foto zou dan ná december 1942 moeten zijn gemaakt. De afgebeelde foto is wel diep in het najaar gemaakt, want de twee kinderen zijn al warm aangekleed en hebben een muts op.
Maar bij welke boerderij staat de döskaaste ? De enige boerderij die dat kan zijn, gelet op de oriëntatie van de boerderij ten opzichte van de molen, is de boerderij van Jacobus Kruid (die in de Deeverse volksmond altijd Kobus Kruut werd genoemd). En dan niet de boerderij an de Brinkstroate, maar de boerderij an de saandweg tuss’n ut Bultie en Oll’ndeever. Maar deze laatste is in september 1932 door een windhoos vernield en niet weer opgebouwd. De afgebeelde foto zou dan vóór september 1932 moeten zijn gemaakt.
Dit is wat de redactie van ut Deevers Archief betreft een echte puzzelafbeelding !
Dit is eindelijk eens echt een echte puzzel voor de serieuze geschiedkundologen van de heemkunduge vurening uut Deever in het post-Jans-Tabak-tijdperk !
Wie is de eigenaar van de afgebeelde foto ?
Weet die eigenaar in welk jaar de afgebeelde foto is gemaakt ?
Of is de afbeelding een scan van een afbeelding in een tijdschrift en zo ja welk tijdschrift ?
Is de afgebeelde foto wel in de gemiente Deever gemaakt ?
Is de molen op de afgebeelde foto wel molen ‘de Vlijt’ ?
Als molen ‘de Vlijt’ wel op de afgebeelde foto staat en de afgebeelde foto is vóór september 1932 is gemaakt, waarom heeft de molen dan geen stelling ?
Is op de afgebeelde foto de dorsmachine van de Oll’ndeeverse dorsvereniging te zien, of is het de dorsmachine van een loonbedrijf ?
De redactie ontvangt bijzonder graag reacties van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief.

This entry was posted in Boer'nlee'm, Oll'ndeever. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *