De koate van Geese Schoemaker saat ur ok tuss’n

De heer Ferdi Wolthuis van de Smilde vond in oktober 2018 met behulp van een metaaldetector een oude zwaar verroeste melkbus met kapotte bodem en met deksel in de buurt van het Onderduikershol in de Deeverse bos. In de melkbus vond hij half vergane kaarten. Het bleek een deel van het bevolkingsregister van de gemiente Deever uit de Tweede Wereldoorlog te zijn.

In de nacht van 9 op 10 november 1943 ontvreemde gemeenteambtenaar en verzetsman Thijs Gerardus Drupsteen het bevolkingsregister uit het gemeentehuis en begroef het in de buurt van het Onderduikershol. Voor het verzet in de gemiente Deever was het buitmaken van het bevolkingsregister van groot belang, opdat de Duitse bezetter geen misbruik van het register kon maken. Veel jonge mannen bleven zo buiten het zicht van de Duitse bezetter en werden niet opgepakt voor de arbeidsdienst. Het bevolkingsregister is ondanks aandringen van de Duitsers in de oorlog nooit hersteld.

De heer Ferdi Wolthuis heeft zijn historisch waardevolle vondst geschonken aan het Drents Archief in Assen. De vraag is echter of de half vergane documenten, na 75 jaar vochtig en begraven te zijn geweest, kunnen worden geconserveerd. Op een paar bladzijden na lijkt de informatie uit het bevolkingsregister niet meer te redden, dus ook niet meer te restaureren. Het Drents Archief is wel van plan om de bijzondere vondst als postuum eerbetoon aan het Deeverse verzet op film en foto voor het nageslacht vast te leggen.

Bijgaand afgebeelde kleurenfoto (© Drents Archief) geeft een beeld van de door vocht aangetaste en half vergane kaarten van het bevolkingsregister. Onder aan de foto is op één van de kaarten duidelijk een naam te lezen: Geesje Jantina Schoemaker, geboren op 1 september 1920 in Deever. Ook leesbaar is dat zij een dochter van postkantoorhouder Lambertus Schoemaker en Hilligje van Es was.

Geesje Jantina Schoemaker trouwde op 30 januari 1947 met Jan van der Werf. Zij is overleden op zondag 11 augustus 2013 op 92-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Helder. Zij is op donderdag 15 augustus 2013 vanuit het oude kerkgebouw an de brink van Deever bij haar echtgenoot Jan van der Werf op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever begraven.
Geesje Jantina Schoemaker was in de Tweede Wereldoorlog vooral actief als koerierster van het Deeverse verzet. Zie de diverse berichten waarin ze wordt genoemd in ut Deevers Archief.
Geesje Jantina Schoemaker liet zichzelf Gees noemen. Haar roepnaam was dus Gees. In ut Deevers: Geese.

This entry was posted in Geese Schoemaker, Tweede Wereldoorlog. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *