Jaap Hessels op de fietse in de Heufdstroate

De redactie van ut Deevers Archief is de heer Piet Koster bijzonder erkentelijk bijgaand afgebeelde foto van zijn grootvader Jacob (Jaap) Hessels te mogen tonen in ut Deevers Archief. De redactie toont bijzonder graag afbeeldingen van foto’s van bekende personen uut de gemiente Deever, waarbij bovendien een mooi (niet meer bestaand) dorpsbeeld uut de gemiente Deever is te zien. Bijgaande afgebeelde foto is daar een bijzonder mooi voorbeeld van.
Jacob (Jaap) Hessels is geboren op 3 mei 1896. Hij is overleden op 7 maart 1979. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Jacob (Jaap) Hessels was boer in een nog steeds bestaande boerderij an de Kruusstroate in Deever. Hij was de vader van Jantje, Harm en Jan Hessels. Jacob (Jaap) Hessels is wethouder van de gemiente Deever geweest. De redactie moet nog uitzoeken wanneer hij dat is geweest. Maar wat heeft Jacob (Jaap) Hessels in zijn linkerhand ?
Achter Jacob (Jaap) Hessels is de zelfbedieningswinkel van Jan Breimer en Lammigje Kloeze an de Peperstroate in Deever te zien. Boven de ingang van de winkel is een groot bord te zien. Jan Breimer en Lammigje Kloeze verkochten hun zaak in 1970 aan textielbaron Henk ten Hoor, waarna ze naar Assen verhuisden. Het pand waarin de zelfbedieningswinkel is al heel wat jaren geleden afgebroken.
De redactie schat in dat de foto aan het einde van de zestiger jaren van de vorige eeuw is gemaakt. Als een zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief een beter beredeneerde schatting kan maken, dan verneemt de redactie dat bijzonder graag. Rechts achter het niet meer bestaande pand van Jan Breimer en Lammigje Kloeze is het oude niet meer bestaande kerkgebouw van de gereformeerde geloofsgemeente te zien.
Een bijzonder detail is rechts van Jacob (Jaap) Hessels in de betonweg te zien. Het is een wegdekreflector, die om een voor de hand liggende reden katteoog werd genoemd. Ter verhoging van de verkeersveiligheid zaten die reflectoren in een bocht in het midden van de weg. Maar die katteogen zaten daar nooit lang. Die waren onder de schooljongens gewild. Die werden met het kloezie gemakkelijk uit het rubberen huis gepulkt. De mannetjes van de provincie zullen na enige keren herstel de moed wel hebben opgegeven.

This entry was posted in Alle Deeversen, Topstuk, Verdwenen object. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *