Un braandwièrauto en un vrachtauto van de gemiente

De redactie van ut Deevers Archief toont aan de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief bijzonder graag foto’s van oude motorvoertuigen uut de gemiente Deever. Het gaat daarbij om het tonen van zoveel mogelijk foto’s van oude auto’s, vrachtwagens en motoren, die ooit dienst hebben gedaan binnen de grenzen van de gemiente Deever.
Als u als zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief op de hoogte bent van het bestaan van foto’s van bedoelde oude motorvoertuigen, aarzel dan niet de redactie hierover te informeren.
In 1956 werd het nieuwe gemeentehuis aan de brink van Deever in gebruik genomen. Achter het gemeentehuis bevond zich de garage, waarin een brandweerauto en een gemeentelijke vrachtwagen werden gestald.
Op bijgaand afgebeelde zwart-wit foto is aan de linkerkant de brandweerauto met kenteken SB-55-12 te zien. Aan de rechterkant is een gemeentelijke vrachtwagen van het merk Chevrolet met kenteken SB-31-53 te zien.
Volgens gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer zijn de kentekens afgegeven in de periode 1956-1958.
Bij de brandweerauto met kenteken SB-55-12 staat Hendrik Wiltinge. Hij is geboren op 12 januari 1923 op Lheebroek. Hij is overleden op …… Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Hij heeft altijd gewoond aachter in de Bolderhook an de Deeverbrogge. Hij kwam op 1 maart 1958 als chauffeur-werkman in dienst van de gemiente Deever en bleef daar werken tot hij op 12 januari 1988 met pensioen ging.
Bij de Chevrolet vrachtwagen met kenteken SB-31-53 staat Jan Brugging. Hij is geboren op 11 juni 1923 in Wapse. Hij is overleden op 11 februari 2003 in Möppel. Oud-Indiëganger Jan Brugging kwam op 16 juni 1950 als chauffeur-werkman in dienst van de gemiente Deever en bleef daar werken tot hij op 1 januari 1988 vervroegd met pensioen ging (of zoals dat toen heette: met de VUT ging). Hij heeft lang in de Kloosterstroate in Deever gewoond.
Op de hier afgebeelde zwart-wit foto staat ook de eerste opzichter (in de volksmond: de gemiente-assietekt) Gijs de Boer (zijn gegevens zijn onbekend, wie kan de redactie gegevens van hem verstrekken ?).

Afbeelding 1
Foto uit het archief van de gemiente Deever, te vinden in het archief van de gemeente Westenveld.

Afbeelding 2
De garage -op de kleurenfoto het rechter gebouw- van het gemeentehuis aan de brink van Deever was in 2005 nog volledig in gebruik als garage van blusmaterieel van de vrijwillige brandweer van de gemeente Westenveld. (© 9 april 2005, Coen Broekema, Deever).

Afbeelding 3
De redactie van ut Deevers Archief heeft de hier afgebeelde kleurenfoto van de Deeverse brandweerkazerne gemaakt op zondag 18 december 2022.

This entry was posted in Braandwièr, Gemiente Deever, Olde vrachtwèg'n. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *