Ut passeneel van ut distributiekantoor an de brink

In het onvolprezen papieren blad Opraekelen, nr. 06/3 (september 2006) van de onvolprezen Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever publiceerde de redactie van ut Deevers Archief bijgaand bericht over het personeel van de distributiedienst, die vlak voor, in en enige jaren na de Tweede Wereldoorlog was gevestigd in het oude gemeentehuis aan de brink van Deever

De laatste distributiemaatregelen werden in 1952 opgeheven
Personeel van het distributiekantoor in Diever – 1945 of 1946 of 1947

De heer Lambertus (Bertus) Koning uit Delden was zo welwillend deze foto aan de Historische Vereniging Gemeente Diever te schenken, waarvoor wij hem bijzonder erkentelijk zijn. Zeker ook, omdat achter op de foto de naam van elke persoon op deze foto staat. De foto is afkomstig uit de verzameling van zijn zuster wijlen Aaltje Koning. Zij ging na de bevrijding werken bij de distributiedienst, die was gevestigd in het oude gemeentehuis aan de Brink in Diever.
Jan Dekker, het hoofd van de distributiedienst, overleed op 24 juli 1950.
Vanwege het flinke aantal personeelsleden is het aannemelijk dat de foto in 1945, 1946 of 1947 is gemaakt. Na die tijd werden steeds meer distributiemaatregelen opgeheven en moest het personeelsbestand geleidelijk aan krimpen.
De Nederlandse overheid wilde in 1939 met het invoeren van de distributiewet bereiken dat toen schaarse levensmiddelen, kleding, schoenen en andere onmisbare zaken zo goed mogelijk onder de bevolking werden verdeeld.
Een voorlichtingsbrochure uit 1939 vermeldt:
“Distributie wordt -en dat is zeer begrijpelijk- als een onaangenaam ingrijpen in onze levensgewoonten gevoeld. Moge men in steeds breederen kring beseffen, dat dit onaangename ingrijpen een voorwaarde is om de volkshuishouding in de juiste banen te houden en moge men tevens overtuigd zijn, dat dit in Nederland op doeltreffende wijze geschiedt.”
Veel goederen waren voor en in de Tweede Wereldoorlog, maar ook nog lange tijd daarna op de bon (de bonn’n bint nog hiel lange deur egoane) en dat laatste is nog maar bij weinigen bekend.
Het Dieverse verzet heeft in de oorlog het gemeentehuis overvallen. Het verzet had het voorzien op het bevolkingsregister én op de distributiebonnen in de kluis van de distributiedienst, waarmee vele onderduikers konden worden geholpen. De bonnen waren onmisbare betalingsmiddelen in de oorlog. Ze waren gehaat, maar ook gezocht.

Op bijgaand afgebeelde foto poseert het personeel van de distributiedienst in de gemiente Deever bij de oude brandweergarage achter het oude gemeentehuis aan de brink in Deever.
Op de voorgrond zitten van links naar rechts gezien:
Wicherdina Aaltina Kleene (geboren op 20 december 1918 in Wapse, overleden op 13 november 1953 in Wapse, getrouwd met Jan Boers);
Truus Ros (niet afkomstig uit de gemiente Deever, gegevens onbekend);
plaatsvervangend hoofd Jansje Blauw (geboren op 14 januari 1924 op Zorgvlied, overleden in 2000 in Almelo, getrouwd met Tjebbe de Groot);
Trientje Madhuizen (geboren op 29 september 1919 in Wapse, overleden op 9 juli 1988 in Deever, zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever).
De daar achter staande rij van zes personen bestaat van links naar rechts gezien uit:
Aaltje Koning (geboren op 16 september 1924 in Deever, overleden op 15 december 1991 in Borne, ongetrouwd);
T. Pol (niet afkomstig uit de gemiente Deever, gegevens onbekend);
J. Snijder (niet afkomstig uit de gemiente Deever, gegevens onbekend);
R. Tenholt (niet afkomstig uit de gemiente Deever, gegevens onbekend);
Jan Post (geboren op 31 juli 1923 in Deever, overleden op 19 november 2000 in Meppel, getrouwd met Jannie Bakker);
L. van de Berg (gegevens onbekend, afkomstig uit Wapse ?).
De vier achterste mannen zijn van links naar rechts gezien:
H. Drent (niet afkomstig uit de gemiente Deever, gegevens onbekend);
Adrianus Betten (gegevens onbekend, afkomstig uit Zorgvlied ?);
hoofd Jan Dekker (geboren op 16 december 1915 op de Smilde, overleden op 24 juli 1950 in Deever, getrouwd met Jantina (Tine) Doorten). (kan dochter Greetje Dekker uut Deever dat bevestigen ?)
De vierde man (of was het de derde man ?) is door een omissie niet overgeschreven van de achterkant van de afgebeelde foto.

Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan gegevens doorgeven van de dames Truus Ros en J. van de Berg en de heren T. Pol, J. Snijder, R. Tenholt en H. Drent ?

This entry was posted in Gemiente Deever, Tweede Wereldoorlog. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *