Category Archives: de Deeverse mesiek

Un paèr leed’n van de Deeverse mesiek in 1930

De redactie van ut Deevers Archief interviewde de gepensioneerde adjudant-marechaussee Albert Vos op 23 juli 2003 in huize Bronbeek in Velp. Tot begin 2008 werkte de redactie nog mee aan de samenstelling van het papieren blad Opraekelen van de heemkundige vereniging uut Deever en interviewde daarvoor ook Deeversen, zoals Albert Vos, die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. Albert Vos is geboren op 10 augustus 1915 an de Bosweg in Deever en overleden op 14 september 2005 in Velp. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Hij was getrouwd met Berendina Doorten. Hij was een zoon van bode Vossie, de postbode. In het interview kwam onder andere ook zijn lidmaatschap van de Deeverse mesiek (muziekvereniging Excelsior) ter sprake. Daar had hij nog een foto van. En hij had wat herinneringen bij die foto. Zie het navolgende bericht.

Een paar leden van de Deeverse muziek in 1930
Ik moest veel opruimen, toen ik in 2000 van Eindhoven naar hier ben verhuisd (redactie: naar Huize Bronbeek in Velp), want hier is niet zo veel ruimte. Ik heb alles weggegooid, wat ik de laatste twee jaar niet meer heb ingekeken. Ook alle foto’s van Deever. Ik heb nog wel wat overgehouden, waaronder een foto van de Deeverse muziek. Deze foto is genomen bij een schoolfeest in ien of aandere wieke op de Smilde. Daar was muziek bij nodig. Bij een schoolfeest hoorde muziek. We werden gevraagd om daar te spelen. We gingen met een stuk of wat leden van de muziekvereniging er naar toe en dan verdienden we die dag een paar centen.
Dat is Gerard Bijker. Hij was toen nog een vrijgezel. Hij speelde piston, als ik het mij goed herinner. Ik weet niet waar Gerard Bijker woonde en waar hij gebleven is.
Dat is Albert-Jan Wanningen uit Wittelte. Die woonde toen nog in Deever. Die heeft dacht ik ook gewoond in de boerderij in Oll’ndeever, waar nu Hans Wiegel woont. Hij speelde de klarinet.
De man daarnaast is aannemer Hendrik Nijzingh. Hij speelde de hoempa. Hij heeft de hoempa om zijn nek hangen. Die werd ook wel de bombardon genoemd.
Dat is Jan Thalen, die met Mina (Wilhelmina) Geerts getrouwd was. Zij woonden toen in de Hoofdstraat, in het pand waar denk ik nu garage Brouwer zit. Jan Thalen speelde de klarinet.
De man achter aan de rechterkant is Grote Frièrik, smid Frederik Offerein. Hij speelde op een althoorn.
Dat is Arend Bennen. Hij was een zoon van Eppe (Egbert) Bennen en Jentie (Jantje) Zoer, die tegenover de botterfabriek aan het Moleneinde woonden. Arend Bennen is getrouwd met een dochter van smid Santing (redactie: Zwaantje Santing, geboren op 3 januari 1909, overleden op 25 juli 1964). Hij heeft later een boerderij gehad in Wapse. Arend Bennen speelde denk ik ook op een althoorn.
Dat ben ik. Die kleine, dat ben ik. Ik lig links op de voorgrond. Ik was denk ik een jaar of veertien, misschien vijftien. Ik kan mij het niet meer zo goed herinneren. Het is al meer dan dik zeventig jaar geleden. Ik speelde op de tamboer, de kleine trom. Dat heb ik acht jaar gedaan, vanaf dat ik kind was.
Naast mij ligt Dirk van Leeuwen. Dirk woonde an de Deeverbrogge. Die speelde op de piston, dat was een kleine ingekorte trompet. Dat weet ik niet zeker.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Van Gerard Bijker zijn de gegevens nog niet bekend.
Albert-Jan Wanningen is geboren op 7 april 1903 en hij is overleden op 12 december 1989.
Hendrik Nijzingh is geboren op 18 juli 1907 en hij is overleden op 12 mei 1969.
Jan Thalen is geboren op 5 augustus 1895 in Wapserveen en hij is overleden op 1 april 1939 in Groningen.
Frederik Offerein is geboren op 28 januari 1887 en is overleden op 3 september 1967.
Arend Bennen is geboren 29 september 1909 en is overleden op 26 november 1998.
Albert Vos is geboren op 10 augustus 1915 en hij is overleden op 14 september 2005.

Dirk van Leeuwen is geboren op 4 januari 1896 en hij is overleden op 17 september 1985.
De redactie verzoekt de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief en familieleden van de hiervoor genoemde mannen te reageren op het verhaal van Albert Vos en op de hier getoonde foto. Wie heeft foto’s van de Deeverse mesiek ?
In het in de inleiding van dit bericht genoemde lange interview met Albert Vos op 23 juli 2003 -we gingen tussentijds nog rustig een kopje thee drinken en een koekje eten in de ontmoetingsruimte van huize Bronbeek- kwam ook zeer uitgebreid de Tweede Wereldoorlog en de roerige periode vlak na de Tweede Wereldoorlog in Deever ter sprake. Albert Vos was direct na de oorlog hoofd van de Politieke Opsporingsdienst (P.O.D.) in de gemiente Deever. De redactie wilde met name zijn ervaringen als P.O.D.-hoofd -wie was slecht en wie was minder slecht geweest in de oorlog- in een oorlogsnummer van het papieren blad Opraekelen van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever, publiceren. Maar dat voor veel Deeversen gevoelige artikel is niet in Opraekelen terecht gekomen. Dat artikel zit nog steeds in portefeuille. Want de zichzelf onmisbaar en onvervangbaar en onfeilbaar vindende top van het hoofdbestuur van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever, wilde begin 2008 met het blad Opraekelen een heel andere en volstrekt eigen weg inslaan. De voorzitter snorkte als een echte mislukte politicus dat ‘ze het totaal anders gingen doen’ . En daar hadden ze die lastige redactie van ut Deevers Archief niet bij nodig, die kreeg een schop onder zijn kont. En zo is ut Deevers Archief ontstaan.

Afbeelding 1
Op deze foto zijn enige leden van ‘de Deeverse mesiek’ te zien. De staande mannen zijn van links naar rechts: Gerard Bijker, Albert-Jan Wanningen, Hendrik Nijzingh, Jan Thalen, Frederik Offerein (grote Frièrik, de smid van de kleine Brink) en Arend Bennen. Op de voorgrond ligt links Albert Vos (met bril) en ligt rechts Dirk van Leeuwen. (foto uit de verzameling van wijlen Albert Vos, Huize Bronbeek, Velp)

Posted in Alle Deeversen, de Deeverse mesiek, Vurening | Leave a comment