Category Archives: Greinspoele

De stoat hef de Greinspoele uut ebaggert

De directie natuurbeheer van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij heeft in mei 1996 de propagandafolder ‘National park Drents-Friese woud’ uitgegeven. Deze folder is samengesteld door de directie voorlichting van genoemd ministerie en de provincie Drente. De redactie van ut Deevers Archief kwam op bladzijde 4 van de hiervoor genoemde reclamefolder bijgaand afgebeelde foto tegen. Een mobiele kraan van het merk Poclain van het grondgraafbedrijf  met de toepasselijke naam Graafstra uit Appelscha is bezig met het uitbaggeren van de Greinspoele in de Deeverse bos. Maar is die vervuilde baggerspecie afgevoerd uit het gebied of op ‘met meststoffen vervuilde bovengrond’ gestort ?

De redactie citeert de volgende tekst op de bladzijden 9  en 10 van de hiervoor genoemde indoctrinatiefolder:
……….
Omdat de vroegere eigenaren van de landbouwgronden andere belangen dan natuurbehoud hadden, zijn veel delen van het gebied ontwaterd door diepe sloten en greppels.
Om de natuurgebieden weer voldoende vochtig te krijgen zijn veel sloten gedempt. Ook is hier een daar, zoals in het Ekingerbroek, de met meststoffen vervuilde bovengrond afgevoerd. Dit heeft geleid tot het opnieuw ontwikkelen van waardevolle natuur.
Ook de vennen hebben te lijden gehad van verzuring en verdroging. Sommige venbodems zijn recent weer schoongemaakt, zodat de oorspronkelijke begroeiing kan terugkeren.
De Kale Duinen, het prachtige stuifzandgebied, was lange tijd omgeven door eentonige dennenbossen. Door een deel van die bossen te kappen heeft het natuurgebied aan landschappelijke waarde gewonnen.
……….

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
In afbeelding 2 is te zien dan de Greinspoele in een geel gemarkeerd hoger gelegen gebied ligt. Dat gele gebied is nagenoeg omgeven door een paar meter lager gelegen groen gemarkeerd gebied.
Vanwege de zwaartekracht stroomt hemelwater op en in de grond naar lager gelegen gebied. Daar helpt geen moedertje lief aan. Dus al het hemelwater in de buurt van de Greinspoele stroomt vroeg of laat, met of zonder sloten, met of zonder tegenwerking van de Nederlandse staat, naar lager gelegen gebied. In dit geval naar het stroomgebied van de bovenloop van de Vledder A. Dat gebied is in afbeelding 2 donkergroen gemarkeerd.
Het in de indoctrinatiefolder gelegde verband tussen de belangen van de boeren en de te laag bevonden grondwaterstand is derhalve vals, misleidend en desinformerend.
Dus de hardwerkende boeren de vette schuld geven van een ’te lage grondwaterstand’ is het maskeren van eigen kortzichtig falen. Want de sloten die in de verre omtrek van de Greinsspoele zijn dichtgegooid, lagen in het gebied van de Nederlandse staat. Want de Nederlandse staat wilde 100 jaar geleden hout produceren en wilde geen kunstmatige natuur produceren. Want de Nederlandse staat was 100 jaar geleden al eigenaar van die bosgronden, toen boeren, zoals Gerard Goettsch en anderen, een eerlijk bestaan als boer in het gebied probeerden op te bouwen.
Maar hoe kan het dat in de Greinspoele, op bijna 11 meter boven Nieuw Amsterdams Peil, bij het nog hoger liggende ‘prachtige stuifzandgebied’ met de naam Ekingerzand, het hemelwater wordt vastgehouden ? Wordt het water in de Greinspoele kunstmatig op peil gehouden ? Wordt water naar de Greinspoele gepompt ? Ligt de Greinspoele in een kom van leem ? Welke waterafstroombelemmerende maatregelen zijn eigenlijk getroffen ?
In de laatste alinea van het citaat uit de indoctrinatiefolder staat dat een deel van de bossen in het natuurgebied is gekapt om het gebied een hogere landschappelijke waarde te geven. Dus de Deeverse bos is kijknatuur geworden. Dus de Deeverse bos is een soort van openlucht theater met steeds wisselde decors geworden. Dus de bezoeker is een soort van toeschouwende figurant geworden in het door de Nederlandse staat gedicteerde natuurtheater.
Dus de Deeverse bos is een soort van floratheater geworden. Met de wolf in de hoofdrol. Want de steeds groter wordende roedeltjes wolven zijn op de grond druk bezig al het fauna met poten in de Deeverse bos uit te moorden en te verjagen. Of is dat al gebeurd ? Zijn daarom de roedeltjes wolven tot in de verre omtrek van de Deeverse bos overgegaan op het uitmoorden van schapen van keihard werkende boeren ? En misschien mogen binnenkort de figuranten niet meer de Deeverse bos is, want die verstoren de ‘leefomgeving’ van de wolf, de hoofdrolspeler in het floratheater.
Maar gelukkig wordt binnenkort de beschermde status van de wolf afgezwakt, zodat de burgemeester van de gemeente Westenveld straks met een gerust hart een probleemwolf neer kan laten knallen, zonder dat daarna die 
amechtige roedeltjes wolvenfreaks hem bij zijn strot grijpen.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Posted in de Deeverse bos, Greinspoele | Leave a comment

De Greinspoele tuss’n GP 59 en GP 61

De titel van de hier afgebeelde zwart-wit ansichtkaart luidt ‘Appelscha Grenspoel’. De titel had ook kunnen zijn: ‘Wateren Grenspoel’. Want de naam ‘Grenspoel’ mag duidelijk zijn: de grens tussen de provincie Drente en de provincie Fryslân loopt dwars door de poel heen. De Greinspoele lig tussen greinspoal 59 (GP 59) en greinspoal 61 (GP 61). Greinspoal 60 (GP 60) is vot.

De coördinaten van de genoemde drie grenspalen zijn:
Greinspoal 59 (GP 59) – RD: 215952.514, 549105.933 = GPS: 52.92559, 6.29359;
Greinspoal 60 (GP 60) – RD: 216194.019, 549086.692 = GPS: 52.92538, 6.29718 (zie afbeelding 3);
Greinspoal 61 (GP 61) – RD: 216277.454, 549080.045 = GPS: 52.92532, 6.29841.

Vlak bij de Greinspoele staat in de gemeente Ooststellingwerf – dus niet in de gemiente Deever – een uitkijktoren. Dit is te zien op een detail van een topografische kaart. Zie afbeelding 2.
Vlak bij de Greinspoele en heel vlak bij de uitkijktoren staat in de gemeente Ooststellingwerf – dus niet in de gemiente Deever – ook een oorlogsmonument. Zie ook het bericht Ut oorlogsmonement bee ut Greinsstuwmièr.

Bijgaand afgebeelde zwart-wit ansichtkaart is in december 1963 uitgegeven. Op de schrijfkant van de hier afgebeelde ansichtkaart is de uitgever van de kaart niet vermeld. Op de schrijfkant staat ook niet bij welke neringdoende de ansichtkaart te koop was.

Het is de bedoeling van de redactie van ut Deevers Archief , bij tijd en wijle, bij leven en welzijn, ijs- en weder dienende, een afbeelding van alle ooit uitgegeven ansichtkaarten of bij de redactie bekende foto’s, waarop een bat, battie, braandkoele, braandkoelegie, dobbe, dobbegie, husse, hussegie, mièr, mieètie, plasse, plassie, poele, poelegie, veen, veentie, venne, vennegie, viever, vievertie of anderszins in de Deeverse bos is te zien, te tonen in ut Deevers Archief. Dus de zeer geachte en gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief worden verzocht enig geduld te betrachten.

Afbeelding 1 – De Grenspoele

Afbeelding 2
Detail van de in 2015 uitgegeven topografische kaart. Op het kruispunt van de diagonalen is de Grenspoel te vinden.

Afbeelding 3
Greinspoal 60 (GP 60) (RD: 216194.019, 549086.692 = GPS: 52.92538, 6.29718) stond ooit op de rand van de Grenspoel.

Posted in Ansigtkoate, Greinspoele, Meer, veen, ven, plas, enzovoort | Leave a comment

Ansichtkoate van de Greinspoele – 1958

De Greinspoele aan de voet van de hoge Appelsgaschse Zandduinen (de Kaele Duun’n) bij Zorgvliet ligt deels in de gemiente Ooststellingwerf in de provincie Friesland, maar ook deels in de gemiente Deever in de provincie Drente.
De gemeentelijke en de provinciale grens loopt dwars door dit plasje water, vandaar de naam Greinspoele. Het plasje was in die tijd gelukkig nog een poelegie.

Posted in Ansigtkoate, Gemiente Deever, Greinspoele, Meer, veen, ven, plas, enzovoort, Woater’n | Leave a comment

Over ut ies van ut Greinsstuwmièr in de Deeverse Bos

De redactie van ut Deevers Archief loopt zo nu en dan, zo mogelijk één keer per jaar, en ijs en weder dienende, op de grens van de provincie Drente en de provincie Fryslân van greinspoal 41 hen greinspoal 77 en wiér terogge om te zien of grenspalen zijn verdwenen of zijn bijgeplaatst of zijn vervangen. Zie het lijstje van de grenspalen in het bericht Lieste van de greinspoalties 41 tot en mit 77.
Tussen greinspoal 59 en greinspoal 61 (greinspoal 60 is vot) loopt de provinciale grens door ut Greinsstuwmièr. Op de topografische kaart uit 2021, zie het detail op bijgaande afbeelding, staat bij dit meer helaas de Friese naam Greenspoele -hè wat vervelend nou toch- en dat terwijl de Grenspoel voor een deel in de provincie Drente en dus in de gemiente Deever ligt.
Vroeger, maar nog niet zo lang geleden, toen het water in het meer nog niet zo hoog stond, heette het meer in ut Deevers Greinspoele. Nu de cultuurnatuurfabrikanten van Staatsboschbeheer -dat is het door de Nederlandse staat (belastingbetaler) ingehuurde zetbaasje- in het verre Amersfoort alle moeite hebben gedaan het wegstromen van het water uit de Greinspoele ten zeerste te belemmeren -wat aardig is gelukt- heet het meer Greinsstuwmièr.
De redactie moest bij de wandeltocht tussen greinspoal 59 en greinspoal 61 en op de terugweg tussen greinspoal 61 en greinspoal 59 altijd moeilijk door de heide en de bente om het meer lopen. Maar tijdens zijn tocht op zaterdag 17 december 2022 hoefde dat niet, want ijs en weder dienden de redactie bijzonder. Toen was het eindelijk zover. Toen lag nota bene wel ten minste 8 centimeter ijs op ut Greinsstuwmièr. Toen kon de redactie heel mooi in een rechte lijn over de grens van greinspoal 59 hen greinspoal 61 en op de terugweg over de grens van greinspoal 61 hen greinspoal 59 lopen, dus twee keer een recht stuk over het ijs van ut Greinsstuwmièr.

Afbeelding 1

Afbeelding 2
Grenspoal 59 bee ut Greinsstuwmièr

Afbeelding 3
De grens tussen de provincie Drente en de provincie Fryslan kruist dit deel van ut Greinsstuwmièr.

Afbeelding 4
Het bevroren Greinsstuwmièr.

Afbeelding 5
Het bevroren Greinsstuwmiér in de richting van greinspoal 59.

Afbeelding 6
Greinspoal 61.

Posted in de Deeverse bos, Greinspoal, Greinspoele | Leave a comment

Greinspoaltie 72 in de Olde Willem is nog steeds vot

De redactie van ut Deevers Archief heeft bijgaande kleurenfoto gemaakt op donderdag 22 april 2021. Op de kleurenfoto ligt het zichtbare deel van de weg deur de Olde Willem in de provincie Fryslân.
Greinspoaltie 72 (greinspoaltie LXXII) op de greinse van de gemiente Deever in Drente en de gemiente Oooststellingwaarf in Fryslân stön in de baarm van de weg deur de Olde Willem an de kaante van de Tilgröppe, mor is nog steeds vot. Het paaltje is op de afgebeelde kleurenfoto niet meer aan de rechterkant te zien.
De redactie heeft in de middag van donderdag 22 april 2021 nog eens aan beide kanten van de weg over een langer stuk in de bermen, in de bermsloten en in de weilanden lang en nauwkeurig gezocht, maar heeft greinspoaltie 72 (greinspoaltie LXXII) helaas weer niet gevonden.
In het najaar van 2019 is gewerkt aan het ten zeerste bemoeilijken en vertragen van het autoverkeer op de weg deur de Olde Willem. Dat is bereikt door het plaatsen van veel niet erg duurzame dikke hinderpalen in de berm. Zie bijgaande kleurenfoto.
Greinspoaltie 72 is toen verdwenen bij werkzaamheden aan de weg en de berm, die moesten leiden tot het ontmoedigen, tot het afschrikken en tot het wegpesten van bestuurders van auto’s. En bestuurders van auto’s, die laten zich natuurlijk niet wegpesten, integendeel, het wordt steeds drukker op die weg. Die durven het berijden van deze kaarsrechte openbare weg natuurlijk met de grote lichten aan wel aan. Die berijders worden voortdurend gedwongen te stoppen, op tegenliggers te wachten bij passeerstroken en dan weer op te trekken. Dat leidt tot een sterke verhoging van de Co2 uitstoot in het wonderschone natuureluurcultuureluurgebied.
De redactie vermoedt dat greinspoaltie 72 (greinspoaltie LXXII) tijdens de werkzaamheden in het najaar van 2019 tijdelijk even was verwijderd en aan de kant gelegd. Daardoor was greinspoaltie 72 (greinspoaltie LXXII) helaas gemakkelijk en snel oplaadbaar en vervoerbaar geworden. Wellicht heeft een fanatieke verzamelaar ut swoare greinspoaltie alleen of met de hulp van een tweede persoon op een aanhangwagentje achter een auto geladen en meegenomen.
Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ut skiere greinspoaltie 72 (greinspoaltie LXXII) bewust niet is terug geplaatst, omdat die vele lompe autoberijderpestpalen volledig uit de toon vallen bij zo’n fraai waardevol wit-zwart geverfd erfgoed Drens-Fries grenspaaltje. En alles van waarde is weerloos.
Bij de toch strikt noodzakelijke herplaatsing van greinspoaltie 72 (greinspoaltie LXXII) zal zorgvuldig aandacht moeten worden besteed aan een stevige verankering van de paal in de bodem.

Posted in Aarfgood, de Olde Willem, Greinspoele, Verdwenen object | Leave a comment

Greinspoaltie 61 stiet woar ut altied hef estoan

De redactie van ut Deevers Archief heeft de vier kleurenfoto’s van greinspoaltie LXI (greinspoaltie 61) gemaakt in de middag van donderdag 22 november 2019. Greinspoaltie LXI (greinspoaltie 61) staat gelukkig wel op zijn oorspronkelijke plaats. Greinspoaltie LXI (greinspoaltie 61) staat waar hij altijd heeft gestaan. Greinspoaltie LXI (greinspoaltie 61) staat bijna aan de voet van de Kaele Duun’n in de buurt van de wateroverstort van ut Greinsstuwmeer (voorheen Greinspoele). Aan de linkerkant van afbeelding 1 en aan de rechterkant van afbeelding 4 is een omheining te zien. De redactie heeft zich suf gepiekerd over de functie van dit omheinde stukje grond, maar kon geen functie bedenken.
Op een greinspoaltie hoort het wapen van de provincie Drente an de Dreinse kaante van de greinse te staan en hoort het wapen van de provincie Friesland aan de Friese kant van de greinse te staan. Dat is bij dit keurig onderhouden greinspoaltie LXI (greinspoaltie 61) wel in orde.
De redactie is vastbesloten van elk nog aanwezig greinspoaltie op de greinse van de gemiente Deever in Drente en de gemiente Ooststellinwaarf in Fryslân een flink aantal zelf gemaakte foto’s in ut Deevers Archief op te nemen. En zo mogelijk ook mooie foto’s van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief. Ech wè.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Afbeelding 3

Afbeelding 4

Posted in Aarfgood, Greinse, Greinspoal, Greinspoele | Leave a comment

Ut Greinsstuwmeer bee de Kaele Duun’n

De redactie van ut Deevers Archief wil de zeer gewaardeerde trouwe bezoekers van ut Deevers Archief uiteraard alle mooie hoeken en mooie gaten van de gemiente Deever laten zien en daar hoort zeer zeker de greinse van de gemiente Deever bij.
De redactie heeft de vier hier getoonde kleurenfoto’s van ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele) (vroeger de Grenspoel) bee de Kèèle Duun’n op donderdag 22 november 2019 gemaakt. Ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele), de naam zegt het al een beetje, ligt op de grens van de provincie Drente en de provincie Fryslân.
Het stuk van ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele) dat op de eerste kleurenfoto is te zien, ligt in de gemiente Deever in de provincie Drente.
De stukken van ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele) die op de tweede, de derde en de vierde kleurenfoto zijn te zien, liggen in de provincie Fryslân.
Ut greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele) is te vinden tussen greinspoaltie LIX (greinspoaltie 59) en greinspoaltie LX (greinspoaltie 60). De greinse löp dwas deur ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele).
De hier afgebeelde zwart-wit ansichtkaart van de Greinspoele bee Zorgvliet met op de achtergrond de Appelsgasche Zandduinen (de Kèèle Duun’n) is in juni 1958 uitgegeven, da’s alweer meer dan zestig jaar geleden.
Ut Greinsstuwmeer was toen gelukkig nog een Greinspoelegie. Het overtollige hemelwater kon in die jaren nog ongehinderd en onbetutteld via een beekje naar lager gelegen gebieden ten zuiden van de Appelsgasche Zandduinen (de Kèèle Duun’n) naar de Vledder Aa stromen.
Op de achterkant van de zwart-wit ansichtkaart is helaas niet vermeld wie de uitgever van deze kaart was en bij wie deze kaart op Zorgvliet te koop was.

Posted in Aarfgood, Ansigtkoate, Greinse, Greinspoal, Greinspoele, Meer, veen, ven, plas, enzovoort, Woater’n | Leave a comment

Greinspoaltie 59 steet in ut aarg hoge grondwaeter

De redactie van ut Deevers Archief wil de zeer gewaardeerde trouwe bezoekers van ut Deevers Archief uiteraard alle mooie hoeken en mooie gaten van de gemiente Deever laten zien en daar hoort zeer zeker de greinse van de gemiente Deever bij, in het bijzonder de greinse tussen de gemiente Deever in Drente en de gemiente Ooststellingwaarf in Fryslân.
De redactie heeft in een apart bericht een lijst van negenendertig greinspoalties op de grens van de gemiente Deever die tevens de grens is tussen de provincie Drente en de provincie Friesland opgenomen.
Greinspoaltie LIX (greinspoaltie 59) staat iets ten westen van ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele). De grens loopt van greinspoaltie LIX (greinspoaltie 59) recht door ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele) naar het verdwenen greinspoaltie LX (greinspoaltie 60) ten oosten van ut Greinsstuwmeer (vrogger de Greinspoele).
De redactie heeft de vijf hier afgebeelde kleurenfoto’s gemaakt op donderdag 22 november 2019, in een zonloze grijsbewolkte druilerige middag.
Ut greinspoaltie staat keurig onderhouden met zijn poot in het erg hoge grondwater, dat bij ut greinspoaltie aan de oppervlakte komt. Zeer opvallend is dat op een nogal erg hoogliggend deel, bijna het hoogstliggende deel van dit gebied bij de provinciegrens, meer dan tien meter boven het normaal Amsterdams peil (N.A.P.), de grondwaterstand zo hoog blijft staan. Zou de Stoat in dit gebied in alle stilte verborgen wateropstuwende maatregelen hebben genomen ? Het heeft er alle schijn van.
Op de derde en vierde kleurenfoto is te zien, nou ja niet helemaal, dat het wapen van Frylân aan de Friese kant van de greinse is te zien en dat het wapen van Drente an de Dreinse kaante van de greinse is te zien.
Op de eerste kleurenfoto is op de provinciale greinse ook un swaarfstientie te zien. De redactie vraagt zich af of dit een achtergebleven greinsstien is, dat wil zeggen een vroege voorloper van de huidige greinspoalties ? De redactie heeft elders op ut Deeverse diel van de puvinciale greinsroute gien swaarfstien’n op de greinse eseene, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat deze niet aanwezig zijn.
De redactie wil van elk van de negenendertig greinspoalties, te weten greinspoaltie XLI (greinspoaltie 41) tot en met greinspoaltie LXXVI (greinspoaltie 76), een afbeelding in ut Deevers Archief opnemen. Dat gaat zeker wel lukken, echter de redactie heeft het vermoeden dat beheerder provincie Fryslân van die 36 oorspronkelijke greinspoalties een flink aantal heeft weggehaald. Dat wil zeggen dat de beheerder van de greinspoalties zich niet meer houden aan de oude regel dat op lange rechte stukken van de greinse bij elk greinspoaltie het voorgaande greinspoaltie en het volgende greinspoaltie moet zijn waar te nemen.
De redactie nodigt de zeer gewaardeerde trouwe bezoekers van ut Deevers Archief graag uit te reageren met foto’s van greinspoalties en een juiste beschrijving van de plaats waar een foto van een greinspoaltie is gemaakt.

Posted in Aarfgood, Greinse, Greinspoal, Greinspoele, Woater’n | Leave a comment