Category Archives: Deeverse prullaria

Un rond holt’n bröttie mit ut woap’m van Deever

De redactie van ut Deevers Archief is een fervent liefhebber van Deeverse prullaria. En daartoe behoort zeer zeker ook het bijgaand afgebeelde houten bordje mit ut woap’m van de gemiente Deever met daarop aangebracht de ijzersterke reclamespreuk ‘Kom liever naar Diever’ uit de zestiger jaren van de vorige eeuw.
Kom liever naar Diever. Ga je een eindje vedder, dan kom je in Vledder. Ga je een eindje terug, dan kom je in Dieverbrug. En je bent ook zo over de Stroom in Dwingelo. En zeg geen nee tegen Lhee.
Het is een al wat ouder bordje, maar waarschijnlijk nooit gebruikt. Het bordje komt uit een ambachtelijke houtsnijderij, die gestopt is vanwege het overlijden van de houtsnijder.
Het heeft toch wel iets zo’n rond plankje mit ut woap’m van de gemiente Deever. Je kunt het gebruiken als plankje voor het snijden van de stukjes kaas voor bij de borrel. Maar je kunt het nog beter gebruiken als plankje voor het in grote stukken snijden van die lekkere vette keiharde Dreinse wost’n. Gien wost’n mièr uut de wiemel, moar ut de supermaarkt.

Posted in Deeverse prullaria, Woap'm van Deever | Leave a comment

Van wie was toch die eig’n Deeverse postsegel ?

Op een persoonlijke postzegel van 44 eurocenten is een tekening van het kerkgebouw van de hervormde kerkgemeente en de gemeentelijke toren in de kaarkhof an de brink van Deever, waarbij aan de linkerkant de smederij van alleskunner Klaas Kleine is te zien. Het standpunt van de maker Bert Elmendorp van de tekening was dus in de Kleine Peperstraat.
De redactie van ut Deevers Archief heeft deze prachtige tekening voor het eerst waargenomen op de voorkant van het in mei 2000 uitgegeven must-have boek Het Mirakel van alleskunner Klaas Kleine. Zie ook het bericht Klaas Kleine hef ok ut book ut Meraèkel eskree’m.
Alleskunner Klaas Kleine heeft in de winter van zijn leven vermoedelijk bewust gekozen voor deze winterse afbeelding op de voorkant van zijn boek, waarmee hij zijn naderende dood en zijn verbondenheid met de hervormde kerk symboliseerde.
De grote vraag is natuurlijk: wie heeft het aangedurfd de afbeelding op de voorkant van het boek Het Mirakel van alleskunner Klaas Kleine te gebruiken voor een persoonlijke postzegel, die in juli 2010 op een avond om 22.00 uur in Zwolle is gestempeld ? Heeft hij nog meer persoonlijke postzegels waarop Deeverse onderwerpen zijn te zien ? De redactie wil deze graag tonen in ut Deevers Archief.

Posted in Deeverse prullaria, Kaarke an de brink, Klaas Kleine, Toor'n an de brink | Leave a comment

Ut aachterspatbödplaètie van Jan Slagter

Jan Slagter, een zoon van Berend Slagter (Berend Pikkie), had in de vorige eeuw een nering in rijwielen, bromfietsen, motoren en elektrische huishoudelijke artikelen, radio’s en tillevisies an de Kruusstroate in Deever. Hij exploiteerde ook een taxi. Hij exploiteerde ook een benzinepomp.
De redactie van ut Deevers Archief toont aan de zeer gewaardeerde trouwe bezoeker van ut Deevers Archief graag bijgaande afbeelding van een achterspatbordplaatje van aluminium van Jan Slagter. Die ponste hij of knecht Tiesie Kuuk uut Uffelte of knecht Jan Waandes uut Uffelte vast op het achterspatbord van elke verkochte nieuwe of tweedehands fiets.
Had concurrent Hendrik Jan (Henneman) Rolden an de Heufdstroate ook een eigen achterspatbordplaatje ?
Jij kunt als verzamelaar van prullaria uut de gemiente Deever zo’n achterspatbordplaatje maar beter wel in jouw hopelijk steeds fraaier wordende verzameling hebben.
Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief heeft herinneringen aan de zaak van Jan Slagter ? De redactie verneemt het graag.

Posted in Deeverse prullaria, Neringdoende | Leave a comment