Hunnebed van Deever wordt zichtbaarder

In de Meppeler Courant van 6 januari 2012 verscheen het volgende bericht over de vernielingen aan het hunnebed op de Stienakkers an de Grönnegerweg bee’j Deever.

Vernielingen vorig jaar aan het hunnebed in Diever hield de gemoederen flink bezig. Inmiddels is de steen vakkundig gerepareerd en is het hunnebed onder toezicht gesteld.
Met de Historische Vereniging Gemeente Diever en de gemeente is een plan van aanpak gemaakt om vernielingen in de toekomst te voorkomen.
Binnenkort worden struiken en enkele bomen verwijderd. ‘We willen dat het hunebed goed te zien is vanuit de omgeving. Dit maakt het voor vandalen moeilijker’, aldus boswachter Corne Joziasse. Voorzitter Jan Blaauw is blij dat er nu actie wordt ondernomen. Hij houdt met zijn club een oogje in het zeil.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Inmiddels zijn heel veel bomen en bosschages rond het hunnebed verwijderd, zodat het hunnebed inderdaad van alle kanten is te zien, een lust voor het oog, maar helaas zijn de Stienakkers niet geheel in hun oorspronkelijke staat gebracht, gewoon helemaal kaal, wat dikke stien’n in een bouwakker, een gemiste kans.
Het enige bewoonde (?) huis, van waaruit het hunnebed wellicht vanuit de voorkamer is te zien, staat op enige honderden meters van het hunnebed.
Hebben de bewoners van dat huis een dagverrekijker en ook een nachtverrekijker gekregen van Staatsbosbeheer, de verantwoordelijke beheerder belast met het toezicht op het hunnebed, om voor Staatsbosbeheer gratis het hunnebed in de gaten te houden ?
En wat te doen als baldadige jeugd uit Diever na schooltijd op een donkere namiddag in de herfst weer een vuurtje gaat stoken onder een van de onbeschadigde dekstenen of onder de vernielde deksteen ? Dan kan daar geen oogje in het zeil houdende hunnebedwachter van de plaatselijke heemkundige vereniging als een soort van onbezoldigde veldwachter vanachter een boom of een bosschage tevoorschijn springen, want die zijn door vrijwilligers van dezelfde vereniging opgeruimd.

This entry was posted in Atlas van de gemeente Diever, Canon van de gemeente Diever, Diever, Hunnebed D52. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *