Category Archives: Cafe-Logement Roelof Seinen

De Heufdstroate op un ansichtkoate uut 1904

De redactie van ut Deevers Archief toont bijzonder graag mooie oude beelden van het dorp Deever aan de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief. In dit bericht is een afbeelding van een sepiakleurige prentbriefkaart uit 1904 te zien. Zie afbeelding 1. De prentbriefkaart heeft als titel ‘Diever. Café Seinen’. De prentbriefkaart is uitgegeven door H. ten Brink in Möppel.

Afbeelding 1
Het hier getoonde sepiakleurige straatbeeld van de Heufdstroate van Deever is de prent van een prentbriefkaart, die op 12 november 1904 in Meppel en in Rotterdam van een poststempel voorzien. De prentbriefkaart is verstuurd naar Jongejuffrouw A.C.D. van der Kamp, Delftschestraat 81, Rotterdam.
In 1904 mocht de adreskant van een prentbriefkaart nog niet worden beschreven, daarom liet de uitgever van de prentbriefkaart onder de prent enige schrijfruimte vrij, die uiteraard bijna altijd werd benut. Zo ook onder de hier getoonde prent van de prentbriefkaart.
De met inkt geschreven tekst onder de prent van deze prentbriefkaart luidt als volgt:
11 november 1904, Lieve Ans, Wanneer ik niet word opgehouden, kom ik 5.32 station Maas. Laat Ma dus met het diner er op rekenen. Wees met Ma en zus gegroet van je vader.
Afbeelding 2
Dit is de adreskant van de prentbriefkaart, waarvan de prent in afbeelding 1 is te zien.
Afbeelding 3
Dit is een afbeelding van bladzijde 87 uit het in januari 1975 uitgegeven fotoboekje ‘De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld’ van Arend Mulder. Bij de afbeelding op bladzijde 87 is de volgende begeleidende tekst opgenomen.
Café Seinen
Aan niets is te zien dat deze boerderij onder de lindeboom niet alleen een café, maar tevens het enige hotel destijds in Diever vertegenwoordigde. Wij zien hier de eigenaar Roelof Seinen als koetsier op de bok, vermoedelijk juist terug van Dieverbrug om enkele gasten naar de snikke te brengen.
Voor het huis van links naar rechts: z’n vrouw Hilligje Offerein, z’n dochter Grietje (in de volksmond Ete), z’n dochter Hilligje (met neef Roelof op de arm) en z’n dochter Aaltje. Met strohoed zoon Willem (onderwijzer te Meppel) en z’n vrouw Hilligje. Tussen hen beiden door is vaag te zien zoon Jan Thijs.
1e Huis rechts is van kleermaker R. van Kampen, 2e huis rechts de boerderij van Jan Manden en 3e huis rechts de boerderij van Jan Mulder. Op de voorgrond buurkinderen, waaronder uiterst links Willem Mulder. De rest is mij onbekend.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief bij afbeelding 3
Arend Mulder schrijft over de de rij buurtkinderen dat het kind uiterst links zijn broer Willem Mulder is. Dat kan niet juist zijn, want Willem Egbert Mulder is geboren op 30 maart 1904, terwijl de prentbriefkaart op 12 november 1904 is voorzien van twee poststempels.
Arend Mulder schrijft dat voor de boerderij van Roelof Seinen een lindeboom staat. Dat waren enige leilinden, die in de zomer de warme zonnestralen moesten weren. In Deever stonden voor veel boerderijen met de voorgevel op het zuiden enige leilinden.
Hij schrijft dat in de boerderij niet alleen een café, maar ook een hotel was gevestigd. In die tijd werd in Deever nog niet gesproken van een hotel, maar van een logement. Het café-logement van Willem Seinen in Deever. Het café-logement van Sjoert Benthem an de Deeverbrogge.
Arend Mulder schrijft dat Hilligje Offerein de vrouw was van Roelof Seinen. Dat is niet juist. De vrouw van Roelof Seinen was Hilligje Wichers.
Roelof Seinen is geboren op 23 november 1842 in Deever. Hij is een zoon van Jan Seinen en Hildegonda Offerein. Hij is overleden op 21 september 1925 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Roelof Seinen trouwde op 29 april 1871 in Deever met Hilligje Wichers.
Hilligje Wichers is geboren op 19 juli 1843 op de Smilde. Zij is een dochter van molenaar Jan Thijs Wichers en Grietje Dedden. Zij is overleden op 15 juni 1919 in Deever. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
De kinderen van Roelof Seinen en Hilligje Wichers zijn Jan Seinen, Grietje Seinen, Hildegonda Seinen, Jan Thijs Seinen, Aaltje Seinen, Hilligje Seinen en Willem Seinen.
Jan Seinen is geboren op 6 maart 1872 in Deever. Hij is overleden op 27 november 1913 in Deever.
Grietje (Iete) is geboren op 24 augustus 1873 in Deever. Zij is overleden op 21 oktober 1969 in Deever. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg in Deever. Zij is niet getrouwd geweest.
Hillegonda Seinen is geboren op 28 november 1875 in Deever. Zij is op zevenjarige leeftijd overleden op 17 december 1882 in Deever.
Jan Thijs Seinen is geboren op 14 januari 1878 in Deever. Hij is overleden op 6 april 1956 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Hij is niet getrouwd geweest. Het bejaardenhuis in Deever staat op een stuk grond dat eigendom was van de erfgenamen van Roelof Seinen; het bejaardenhuis heeft onterecht de naam ‘Jan Thijs Seinenhof’ gekregen; een betere naam ware ‘de Weiert’ geweest.
Aaltje Seinen is geboren op 20 oktober 1879 in Deever. Zij is overleden op 27 augustus 1933 in Deever. Zij is niet getrouwd geweest.
Hilligje Seinen is geboren op 1 mei 1882 in Deever. Zij is overleden op 12 december 1987 in Deever. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Zij is niet getrouwd geweest.
Willem Seinen is geboren op 4 maart 1884. Onderwijzer Willem Seinen trouwde op 13 mei 1911 in Staphorst met onderwijzeres Hilligje Rumpt. De redactie is nog op zoek naar aanvullende gegevens over Willem Seinen.
Arend Mulder schrijft dat naast zoon Willem (onderwijzer te Meppel) zijn vrouw Hilligje staat. Dit is niet juist, want zoon Willem was in 1904 nog vrijgezel en trouwde pas in 1911 met Hilligje Rumpt.
R. van Kampen is kleermaker Roelof van Kampen. Hij is geboren op 24 september 1869 in Oldeberkoop in de gemeente Ooststellingwerf. Hij is overleden op 21 mei 1933 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Hij trouwde op 16 oktober 1886 met Grietje Noorman, dochter van timmerman Jannes Noorman en Geesje Nijenhuis.
Jan Manden is geboren op 7 augustus 1852 in Steenwijkerwold. Hij is overleden op 3 maart 1920 in Deever. Hij trouwde op 1 april 1889 in Deever met Roeloffien Timmerman.

Barta Hendrika Manden is geboren op 9 februari 1891 in Deever. Zij is een dochter van Jan Manden en Roeloffien Timmerman.
Derk Vording trouwde op 5 mei 1917 in Deever met Barta Hendrika Manden.
Derk Vording en Barta Hendrika Manden zullen de boerderij in 1917 hebben overgenomen van Jan Manden en Roeloffien Timmerman. Barta Hendrika Manden is overleden op 3 mei 1952 in Deever. Derk Vording is overleden op 2 augustus 1957 in Deever. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
De redactie heeft nog niet uitgezocht wie daarna de boerderij hebben voortgezet.
Arend Mulder is een zoon van boer Jan Mulder en Roelofje Tissingh. Hij is op 25 april 1906 geboren in de boerderij links naast de boederij van Jan Manden. De datum 3 maart 1903 stond op een zwarte stenen plaat aan de voorgevel, rechts naast de voordeur van de boerderij van Jan Mulder en Roelofje Tissingh. Deze plaat is niet meer aanwezig. 


Afbeelding 4
De redactie van ut Deevers Archief heeft voor de kalenderjaren 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 en 2008 een zo genoemde ‘historische kalender’ gemaakt voor de zeer gewaardeerde leden van de heemkundige vereniging uut Deever (Historische Vereniging Gemeente Diever).
De redactie van ut Deevers Archief heeft in de kalender voor het jaar 2003 aandacht besteed aan de eerste en oudste prentbriefkaarten waarop objecten en mensen uut de gemiente Deever zijn te zien.
De redactie had de euvele moed bij elke prent enige begeleidende tekst op te nemen en dat was zeer tegen de meedogenloze, angstaanjagende en niemandontziende wil van De Almachtige Voorzitter en De Nog Almachtiger En Zich Volstrekt Onmisbare Vindende Secretaris en De Alleralmachtigste Niemandaankijkende Penningmeester Van De Historische Vereniging Gemeente Diever. Om de woorden van een niet geheel onbekende Engelse toneelschrijver te gebruiken: The Fear In The Board Is The Ending Of Freedom.
De redactie van ut Deevers Archief voorzag het kalenderblad voor de maand april van het jaar 2003 van de volgende begeleidende tekst.
Diever –  Hoofdstraat – 1903
Tot 1905 mocht op de achterkant van een ansichtkaart alleen een adres worden geschreven. Vandaar dat in de ondermarge van de voorkant vaak in kleine letters en vaak met de kroontjespen hele verhalen werden geschreven. Achter de leilinden staat het café-logement van Roelof Seinen en Hilligje Wichers. In een kamer van hun boerderij is nog het gemeentehuis ondergebracht geweest. In de boerderij achter de voerman op de brikke woont de familie Jan Mulder. De boerderij in het midden is van Jan Manden. In het huis aan de rechterkant wonen kleermaker Roelof van Kampen en Aaltje Noorman
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Afbeelding 5

De redactie van ut Deevers Archief heeft deze zwart-wit foto gemaakt op 13 juni 2002.
Deze foto is in een kleiner formaat min of meer te zien in afbeelding 4.
De redactie verneemt bijzonder graag van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief wie toen in de zichtbare huizen woonden.

Afbeelding 6
David Samson heeft deze foto van de voorgevel van de vakantieboerderij ‘Onder de Eiken’, Hoofdstraat 76, gemaakt op 14 juni 2019.

Posted in Ansichtkoate, Boerdereeje, Cafe-Logement Roelof Seinen, Heufdstroate | Leave a comment

Vacature Schoolonderwijzer, Koster en Voorzanger

Op bladzijde 120 van het Aanhangsel Schoolberigten behorende bij het tijdschrift ‘Bijdragen ter bevordering van het onderwijs en de opvoeding, voornamelijk met betrekking tot de lagere scholen in Holland’, uitgave Oogstmaand 1810 verscheen het navolgende bericht.

Diever. Door den vrijwilligen afstand van Jacob Hagedoorn, zijn de posten van Schoolonderwijzer, Koster en Voorzanger  bij de Hervormde Gemeente alhier, vacant geworden.
De Sollicitanten moeten voorzien zijn met eene Acte van Algemeene Toelating, ten minste van den derden Rang, en worden uitgenoodigd, om voor den 1. van Herfstmaand aanstaande, zich met hunne Getuigschriften bij Roelof R. Seinen, te Diever, aan te geven.
Het jaarlijks inkomen mag min of meer op f. 340 geschat worden.
Hoofd District, mr. J. Tonckens.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Denk niet dat het gaat om drie afzonderlijke posten waarin door drie personen moest worden voorzien, nee, één persoon moest de drie genoemde functies vervullen.
De lagere school was toen uiteraard nog gevestigd in de kerk aan de brink van Deever.
In de boerderij annex café-logement van Roelof Seinen an de Heufdstroate in Deever was in één van de twee voorkamers de gemeentekamer, zeg maar even voor gemak het gemeentehuis, gevestigd, hier hield de burgemeester kantoor, hier was ook het gemeente-archief ondergebracht.

Posted in Cafe-Logement Roelof Seinen, Deever, Gemiente Deever, Gemientehuus, Kaarke an de brink, Onderwies | Leave a comment