Ut veurhuus van Koendert Krol sit in ut aachterhuus

Het laatste deel van de film Fanfare, te weten het beroemde nepmuziekconcours, nam filmmaker Bert Haanstra eind juni 1958 op in een weiland an de Kloosterstroate in Deever. Zie bijgaande detail van een topografische kaart uit 1961. Dat zeldzame binnendorpse weiland is helaas geen weiland meer, maar is ten prooi gevallen aan woningbouw, op die plek staan al lang vier burgerwoningen.
Boer Koendert Krol was de eigenaar van dit binnendorpse weiland. Ten tijde van de opnamen van het nepmuziekconcours voor de film Fanfare in zijn weiland is ook bijgaand afgebeelde kleurenfoto (kleurendia ?) van de voorgevel van zijn boerderij gemaakt. Deze voorgevel was vroeger de achtergevel van de boerderij, die toen nog vastzat aan het zo genoemde schultehuis an de brink van Deever. Bij het mateloos en schaamteloos oppimpen van het zwaar vervallen zo genoemde schultehuis an de brink van Deever in de tweede helft van de dertiger jaren van de vorige eeuw vonden de heren deskundologen en restauratologen en koffiedikologen het oh oh zo nodig en historisch wetenschappelijk verantwoord het voorhuis van de zo te noemen schulteboerderij te scheiden van de boerderij in het achterhuis. Maar wat heb je als boer aan een achterhuis als daar geen voorhuis meer aan vast zit ? Dus werd in het oostelijk deel van het achterhuis een voorhuis compleet met voordeur gebouwd. Dat is het voorhuis dat op de hier afgebeelde kleurenfoto (kleurendia ?) is te zien.

Bijgaand afgebeelde kleurenfoto (kleurendia ?) is ten zeerste – maar helaas in zwart-wit weergave- te bewonderen op het voorblad van de papieren kalender voor het jaar 2021 van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever. Zie bijgaande geciteerde afbeelding, met veel dank aan de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever.

This entry was posted in Boerdereeje, Fanfare. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *