Category Archives: Onderwies

Ut ende van de legere skoele an de Tusschendarp

De redactie van ut Deevers Archief vond bij het digitaliseren van zijn papieren archief in een doos met op papier afgedrukte foto’s onlangs bijgaand afgebeelde serie kleurenfoto’s van de olde legere skoele an de Tusschendarp 1 in Deever. De redactie heeft die serie kleurenfoto’s van het te slopen schoolgebouw gemaakt op 25 september 1997. Toen het nog kon. Per slot van rekening heeft hij zijn lagere schooljaren in dit gebouw doorgebracht.
De redactie heeft helaas nog niet kunnen achterhalen wanneer precies de olde legere skoele an de Tusschendarp 1 in Deever is gesloopt, maar zijn inschatting is dat dit in de loop van 1998/1999 (?) zal zijn gebeurd.
Want in Deever waren ze in die jaren aardig op dreef met de uitvoering van het Basis Integraal Dorpsvernieuwingsplan (BID), zeg maar een soort van Diever Op Dreef 0.0.
Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief weet op welke datum is gestart met de sloop van de olde legere skoele an de Tusschendarp 1 in Deever ?

Afbeelding 1 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.
Afbeelding 2 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 3 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 4 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 5 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 6 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 7 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 8 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 9 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 10 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 11 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 12 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 13 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 14 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 15 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Posted in Legere skoele in Deever, Onderwies, Tusschendarp, Verdwenen object | Leave a comment

Boom’m plaant’n bee de skoele an de Tusschendarp

De Boomplantdag -vanaf 1980 Nationale Boomfeestdag– wordt sinds april 1957 gehouden op de derde dinsdag in maart. Het is de bedoeling leerlingen van de vierde klas van de lagere school het belang van bomen bij te brengen. Het is zeer zeker ook de bedoeling dat de leerlingen op die dag zelf bomen planten.

De redactie van ut Deeevers Archief schat in dat de hier afgebeelde zwart-wit foto (afbeelding 1) in het jaar 1963 tijdens de Boomplantdag is gemaakt naast de legere skoele an de Tusschendarp in Deever. Achter het kantoortje van de schoolmeesters met het grote raam is de in 1962 in gebruik genomen uitbreiding van de legere skoele te zien. In 1963 was ut Dingspilhuus nog niet gebouwd.

De maker van de hier afgebeelde zwart-wit foto stond op het muurtje bij de ingang van het schoolplein. De redactie wil bijzonder graag de maker van deze historisch waardevolle foto in dit bericht vermelden. De afgebeelde zwart-wit foto is toch maar weer een fraai fragmentje uit het schoolverleden in de gemiente Deever.

Het bomen planten werd die dag zo te zien niet uitgevoerd door de leerlingen. De jongens staan er maar wat met de handen in de zakken bij te koekeloeren.

De grote vraag is natuurlijk of de op die dag geplante bomen vóór de sloop van deze school respectvol en duurzaam zijn verhuist naar een andere standplaats, bijvoorbeeld bij de nieuwe lagere school met de singuliere naam Singelier op de Westeresch ? Een boom heeft het in elk geval niet gered, want op de hier afgebeelde kleurenfoto, die de redactie op 25 september 1997 heeft gemaakt, was alleen de boom in de buurt van het muurtje bij de ingang van het schoolplein nog aanwezig. De andere bomen zullen gesneuveld zijn tijdens het uitbreiden van de school met diverse aanbouwsel.

Van de vier mannen aan de linkerkant van de foto herkent de redactie aan de linkerkant Jan Boesjes, de bemoeizuchtige gemeentesecretaris van de gemiente Deever. Jan Boesjes wilde per definitie secretaris van alle verenigingen in Deever zijn. Naast hem staat burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond altijd Ome Kees werd genoemd, die Slimme Kees werd genoemd door Deeversen die hem niet mochten noemden). De burgemeester staat er een beetje verveeld bij en is druk bezig een sigaret van het merk North State te roken. De burgemeester was in de zomer vaak drukker met het openluchtspel en het onbewoonbaar verklaren van Deevers aarfgood, dan met het besturen van de gemiente Deever. Naast de burgemeester staan ongetwijfeld de twee wethouders in hun mooiste zondagse klofje, want zo’n Boomplantdag levert toch wel een mooi persmomentje op. De man in het midden met lichte jas is Albertus Andree (of André of Andrea of Andreae ??) (die in de Deeverse volksmond altijd gewoon Bart Eulie werd genoemd). Hij is de bovenmeester van de legere skoele an de Tusschendarp 1 in Deever.

De redactie herkent enige jongens op de hier afgebeelde foto. De jongen aan de linkerkant met bril en houtje-touwtje winterjas en de handen in de zakken is Jan Bos, de zoon van U.L.O.-meester Hayo Bos (die door de U.L.O.-leerlingen vaak Bossie werd genoemd), uut de Kloosterstroate. De redactie meent dat de jongen met krulhaar en de handen in de zakken van zijn colbertjasje Jento Koers is, die woonde halverwege de weg hen de Deeverbrogge in een van de twee blauwververswoningen. De jongen met de uilebril aan de rechterkant van de hier afgebeelde zwart-wit foto lijkt Barteld de Ruiter uut Oll’ndeever te zijn. De redactie verneemt van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief graag de naam van andere leerlingen op deze foto.

De redactie heeft de bijgaand afgebeelde kleurenfoto (afbeelding 2) gemaakt op donderdag 25 september 1997.
De redactie heeft de bijgaand afgebeelde kleurenfoto (afbeelding 3) gemaakt op vrijdag 15 december 2023.

De heer Hendrik (Henk) Vondeling stuurde op 15 september 2023 de volgende door de redactie zeer gewaardeerde reactie.
De U.L.O.-meester heette niet Henk Bos, maar Haijo Bos. Door leerlingen werd hij vaak Bossie genoemd. Zijn collega uit dezelfde tijd was Henk van den Bos, die toen in de Brinkstraat woonde.

Reactie van de redactie van ut Deevers Archief op de zeer gewaardeerde reactie van Hendrik (Henk) Vondeling
In het bericht is de naam Henk Bos gewijzigd in Hayo Bos. Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kent de bijnaam van andere U.L.O.-meesters ?


Afbeelding 2 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden

Afbeelding 3 – © Ut Deevers Archief – 15 december 2023 – Alle rechten voorbehouden

Posted in Alle Deeversen, Legere skoele in Deever, Onderwies, Verdwenen object | Leave a comment

Vief fotoos van de U.L.O. an de Tusschendarp 3

De redactie van ut Deevers Archief vond bij het digitaliseren van zijn papieren archief in een doos met op papier afgedrukte foto’s onlangs bijgaand afgebeelde vijf kleurenfoto’s van de olde U.L.O.-skoele an de Tusschendarp 3 in Deever.

De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto’s (afbeeldingen 1, 2, 3 en 5) gemaakt op donderdag 25 september 1997. De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto (afbeelding 4) gemaakt op donderdag 6 november 1997. Dat is al meer dan 25 jaar geleden ! De redactie is wel de bescheiden mening toegedaan dat de vier afbeeldingen enige historische waarde hebben. De redactie heeft wel de bescheiden mening dat de vier afbeeldingen mooie fragmentjes uit het verleden van de gemiente Deever tonen.

Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief is bereid zijn historisch waardevolle foto’s van de olde U.L.O.-skoele an de Tusschendarp 3 in Deever in ut Deevers Archief te tonen ?

De redactie zat in klas 1 van de U.L.O. in een houten eenklassig noodgebouw an de Tusschendarp, zat in klas 2 van de U.L.O. in een ander groter tweeklassig houten noodgebouw an de Tusschendarp, zat in klas 3 van de U.L.O. in het hier afgebeelde stenen gebouw an de Tusschendarp 3 en zat in klas 4 van de U.L.O. in het nieuwe gebouw op de Westeresch.

De U.L.O.-skoele in Deever is vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht en ontwikkeld, met name door inspanningen van Pieter (Piet) Zijlstra, die immer en overal bolknaks rookte, die zelfs in de klas al pratend les gaf met een rokende bolknak tussen zijn lippen.

Op afbeelding 1 is op het bord boven de deur te lezen dat peuter speelzaal Porkieshoek in de olde U.LO.-skoele was gevestigd.. Het commerciële bedrijf Kinderopvang KaKa is tegenwoordig de uitbater van een peuteropvang met de naam Porkieshoek in de openbare basisschool De Singelier op de Westeresch.

Op een stukje van de topografische kaart van Nederland uit 1997 is de olde U.L.O.-skoele an de Tusschendarp. Zie de rode pijl met tekst in afbeelding 6. Op een stukje van de topografische kaart van Nederland uit 2002 zijn op de plaats van de olde U.L.O.-skoele de woningen aan de Valkenakker ingetekend. Zie afbeelding 7.

Afbeelding 1 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden)
Afbeelding 2 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 3 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 4 – © Ut Deevers Archief – 6 november 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 5 – © Ut Deevers Archief – 25 september 1997 – Alle rechten voorbehouden.

Afbeelding 6

Afbeelding 7

Posted in Onderwies, Tusschendarp, U.L.O.-skoele, Verdwenen object | Leave a comment

De Buitelbam was de ièste kleuterskoele in Deever

In het Nieuwsblad van het Noorden verscheen op 1 september 1955 het volgende artikel over de opening van de zo genoemde neutrale kleuterschool in het dorp Deever.

De Buitelbam, de eerste kleuterschool in Diever, is gisteren geopend en voor de ouders betekent dat meer vrijheid, zoals burgemeester J. C. Meyboom zei en voor de grootouders meer rust, omdat zij niet zo vaak meer hoeven op te passen en niet zoveel sprookjes meer hoeven te vertellen. Het nieuwe gebouw heeft een leslokaal en een speel-leslokaal. een hal en een kamer voor het hoofd.
In café Doorten kwamen de genodigden bijeen en al vrij spoedig daarna wandelde men naar de nieuwe school, waar dr J. Naarding de naam van de school, De Buitelbam, onthulde. Hans Bakker, een der kleuters overhandigde een enorme sleutel – een meter lang – in goudkleur met een blad, gesierd door het gemeentewapen. Men bezichtigde hierna het prachtige moderne gebouw en het mooie interieur.
In café Slagter sprak als eerste de heer P. Zijlstra, hoofd van de uloschool en voorzitter van de vereniging. Hij sprak er zijn vreugde over uit, dat het gelukt is ondanks alle moeilijkheden de school tot stand te brengen. Hij dankte alle medewerkers, onder wie ook de architecten Bakker en De Boer en de aannemers Moes en Zoer te Dieverbrug.
Burgemeester Meiboom zei in zijn toespraak, dat een kleuterschool geen leerinstituut is, doch een school waarin een kind zich kan uitleven. De burgemeester bood namens het gemeentebestuur een vlag aan.
“De naam is een van de beste dingen, die eens mens bezit”, zo zei dr J. Naarding, die de naam Buitelbam nader belichtte. Een “buitel” is een kleuter, een “bam” was een vrijplaats van vluchtelingen. Buitelbam is dus een veilige plaats voor kleuters.
Het woord werd achtereenvolgens nog gevoerd door mejuffrouw Hoekstra, vertegenwoordigster van de stichting Opbouw Drenthe te Assen, de heer Van Gerner, namens de afdeling Diever-Dwingeloo van de N.O.V., de heer A. Andreae namens de toneelvereniging, de heer R. Zondergeld te Wapse, mevrouw L. Andreae-Talen, als naaste naober van de school en de heer Keulen te Assen.

Tekst bij de afbeelding rechts boven:
Burgemeester J. C. Meiboom van Diever verrichtte de opening van de nieuwe kleuterschool; weliswaar met een kleinere sleutel dan die welke hij in zijn hand droeg…

Tekst bij de afbeelding van de kleuterschool:
De neutrale kleuterschool De Buitelbam te Diever, welke gisteren officieel werd geopend.

In de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Krant) verscheen op 28 december 1998 het bericht dat de in 1955 gebouwde en in 1976 uitgebreide kleuterschool De Buitelbam aan de Binnenes in Deever gesloopt ging worden.

Huizen op plek school
Diever – De voormalige kleuterschool De Buitelbam aan de Binnenes in Diever moet het veld ruimen voor woningbouw. Het plaatselijke aannemersbedrijf Ombou is afgelopen week begonnen met het kappen van bomen. Op de plaats van de kleuterschool bouwt Ombou vier woningen, die overigens al zijn verkocht.
Door de komst van de nieuwe basisschool De Singelier kwam het schoolgebouw aan de Binnenes leeg te staan. Het aannemersbedrijf kocht vervolgens de grond om er woningen te realiseren. Zoals het er nu naar uitziet, kan er in het voorjaar van 1999 worden begonnen met de bouw. In combinatie met de uitvoering van het BID-plan, die al enige tijd op zich laat wachten, zal het centrum van Diever een geheel ander aanzicht krijgen.
Het steekt een aantal inwoners van Diever dat woningen aan de Hoofdstraat met het oog op de uitvoering van het BID-plan, al meer dan een jaar leeg staan. Er wordt gesproken van ‘verloedering’. Ook de parkeerproblemen bij de plaatselijke supermarkt moeten na uitvoering van de plannen tot het verleden behoren.
De kleuterschool in Diever is in 1955 door enkele ingezetenen gesticht. Na een aantal jaren is de school overgenomen door de gemeente. In 1976 volgde een forse uitbreiding.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief bij het artikel ‘De Buitelbam te Diever geopend’
In de derde alinea is sprake van “café Slagter”. Dit moet gelezen worden als “café Doorten”.
De heer P. Zijlstra is Pieter (Piet) Zijlstra (die in de Deeverse volksmond altijd ome Piet werd genoemd). Hij was de bovenmeester van de school voor uitgebreid lager onderwijs an de Tusschendarp 3 in Deever.
Burgemeester Meiboom is Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond Ome Kees werd genoemd, hij werd Slimme Kees genoemd door mensen die een hekel aan hem hadden).
Dr. J. Naarding is schrijver Jan Naarding. De hoogdoorgepromoveerde doctor Jan Naarding, door zichzelf als dialectoloog beschouwd, was helemaal vanuit Sleen ingevlogen om de hooggenodigden tekst en uitleg te geven over de woorden ‘buitel’ en ‘bam’.
De heer A. Andreae (André ?, Andrea ?) is Albertus Andreae (André ?, Andrea ?) (die in de Deeverse volksmond Bart Eulie werd genoemd). Hij was de bovenmeester van de legere skoele an de Tusschendarp in Deever.
De heer R. Zondergeld was Reint Zondergeld uit Wapse.
Zoals gewoonlijk hield burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond Ome Kees werd genoemd, hij werd Slimme Kees genoemd door mensen die een hekel aan hem hadden) weer een niet bijster intelligente lulkoek-toespraak.
De kleuterschool was natuurlijk bij lange na niet neutraal genoeg, want in 1955 zat in de eerste groep kleuters geen enkel kind van griffemiède ouders.
De redactie vond bij het digitaliseren van zijn papieren archief in een doos met op papier afgedrukte foto’s onlangs bijgaand afgebeelde kleurenfoto van de kleuterskoele an de Binnenesch in Deever. De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto gemaakt op 19 maart 1996. Blijkbaar is het oorspronkelijk wit geschilderde oorspronkelijk gebouw een keer gezandstraald of zo, want op 19 maart 1996 was van het oorspronkelijke gebouw het oorspronkelijke metselwerk te zien.

Afbeelding 1 – Artikel in het Nieuwsblad van het Noorden van 1 september 1955.
Afbeelding 2 – (© Ut Deevers Archief, alle rechten voorbehouden)

Posted in Binnenesch, Kleuterskoele 'de Buitelbam', Onderwies, Verdwenen object | Leave a comment

De kiender van de Witteler skoele in de skoele

De leerlingen van de Witteler skoele zijn aan het einde van het schooljaar 1952-1953 in één van de twee klassen van de Witteler skoele gefotografeerd. De leerlingen Tiede Oosterhof, Liesje Bron, Aaltje Slagter, Jennie Soer, Grietje Wesseling en Jan Gritter staan helaas niet op de hier afgebeelde schoolfoto.
Let vooral op de grote landkaart achter meester Hendrik (Henk) Broer, waarop de spoorlijnen met dikke zwarte lijnen zijn aangegeven.
De redactie van ut Deevers Archief verzoekt de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief aanvullende gegevens van de leerlingen aan te reiken.

Afbeelding 1
De hier afgebeelde schoolfoto is gemaakt door B. Blesma uit Steenwijk. De scan van de hier afgebeelde fot is gemaakt van het exemplaar uit de verzameling van mevrouw Thalé Botje uit Groningen.

Afbeelding 2

Op de hier afgebeelde foto van de leerlingen van de Witteler skoele staan de volgende leerlingen.

01.  Jan Willem Echten
Hij is geboren op 24 augustus 1940 in Dwingel. Hij is overleden op 22 januari 2004 in Zwolle. Hij was getrouwd met Roelie Noorman. Hij woonde in Havelte.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

02.  Arend (Arie) Oosterhof
Hij is geboren op 4 september 1941.
Hij trouwde met Dinie de Vrieze.
Hij woont in Meppel.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

03.  Albertus (Bertus) Noorman
Hij is geboren op 3 april 1943 in Wittelte. Hij is overleden op 26 november 1996.
Hij was getrouwd met Lammie Posthumus.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

04.  Arend van Zomeren
Hij is geboren op 1 mei 1945 in Wittelte. Hij is overleden op 16 oktober 2014 in Enschede.
Hij trouwde met Hannie Annevelink.
Hij woonde in Westerbork.
Zie het overlijdensbericht.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

05.  Geertinus (Tinus) van Zomeren
Hij is geboren op 25 september 1943.
Hij trouwde met Cobie Weurding.
Hij woont in Westerbork.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

06.  Willem Nijboer
Hij is geboren op 2 augustus 1945 in Oll’ndeever. Hij is overleden op 18 december 1967.
Zijn vriendin was Janke ….. Beiden zijn overleden tijdens een auto-ongeluk bij Tuk. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Willem Nijboer was keeper in het eerste voetbalelftal van V.V. Diever
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hen.

07.  Immigje (Immie) Siemens
Zij is geboren op 15 juli 1944. Zij trouwde met Lammert Klok.
Zij  woonde op de Bovensmilde, laatstelijk in Assen.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

08.  Roelie Rozeboom
Zij is geboren op 5 februari 1942. Zij woonde/woont in Deever.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

09.  Willemina (Mina, Wilmie) Oost
Zij is geboren op 14 februari 1941. Zij woont in  Den Haag.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

10.  Magaretha (Magreet) Oost
Zij is geboren op 16 mei 1943. Zij trouwde met Jantinus Winkel.
Zij woont in Maassluis.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

11.  Tina Westerveen
Zij is geboren op 22 februari 1946 in Wittelte.
Zij trouwde met Pieter Gunst.
Zij woont in Deever.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

12.  Lutina Oost
Zij is geboren op 26 april 1945.
Zij trouwde met Albert Zantingh.
Zij woont in Staphorst.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

13.  Jantje ten Buur
Zij is geboren op 20 april 1943. Zij trouwde met Willem Elting.
Zij woont/woonde in Wittelte.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

14.  Trijntje Oostra
Zij is geboren op 30 juni 1944. Zij trouwde met Willem Jansen.
Zij woont in Westerbork.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

15.  Christina (Stiena) Wilhelmina Klok
Zij is geboren op 16 februari 1940. Zij trouwde met Johannes van der Weij.
Zij woont in Deever.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

16.  Gerda Klok
Zij is geboren op 20 juni 1941. Zij trouwde met Dirk Buiter.
Zij woonde in Tuk, laatstelijk in Steenwijk.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

17.  Alie Pril
Zij is geboren op 12 juni 1943. Zij trouwde met Rob Pino.
Zij woont in Baarn.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

18.  Klazina (Klazien) Houwer
Zij is geboren op 5 maart 1945. Zij trouwde met Henk Echten.
Zij woont in Meppel.
De redactie moet in de openbare bronnen nog op zoek naar meer gegevens van haar.

19.  Lammichje (Lammie) Echten
Zij is geboren op 10 juni 1945. Zij trouwde met Jan Maat.
Zij woont in Giethoorn.
De redactie moet in de openbare bronnen nog op zoek naar meer gegevens van haar.

20.  Thalé Botje (Juf Botje)
Zij is de schooljuffrouw.
Zij is geboren op 18 januari 1931 in Groningen. Zij is overleden op 31 mei 2021 op 90-jarige leeftijd in Haren.
Zij woonde in Eelde.
Zie het overlijdensbericht.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

21.  Geert Soer
Hij is geboren op 30 april 1939. Hij is overleden op ….
Hij was getrouwd met Geesje Vrieling. Hij woonde in  Steenwijk.
Zie het overlijdensbericht.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

22.  Jannes Siemens
Hij is geboren op 27 augustus 1939. Hij trouwde met Jantje Wolters.
Hij woonde op de Bovensmilde, laatstelijk in Assen.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

23.  Jan Barelds
Hij is geboren op 17 februari 1942. Hij trouwde met Jantje Prins.
Hij woont in Emmeloord.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

24.  Jacob (Japie) Oostra
Hij is geboren op 22 oktober 1939. Hij trouwde met Geesje Boerma.
Hij woont/woonde in Esbeek.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

25.  Roelof Jonker
Hij is geboren op 11 april 1939. Hij trouwde met Dinie Nijstad.
Hij woont/woonde in Eext.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

26.  Aaldert Soer
Hij is geboren op 16 juni 1941. Hij is overleden op …..
Hij trouwde met Roelie Stoker.
Hij woonde aan de Wapserveenseweg in Wittelte.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

27.  Egbert (Eppie) Oostra
Hij is geboren op 30 augustus 1943.
Hij woont/woonde in Möppel.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

28.  Meester Hendrik (Henk) Broer
Hij is geboren op 26 augustus 1914. Hij is overleden op .. februari 1996. Hij is begraven op de kaarkhof van Geeter’n. Hij was getrouwd met Geertje Wuite.
Geertje Wuite is geboren op 28 januari 1922 in Geeter’n. Zij is overleden op 25 maart 2020 in de stad Groningen. Ze was toen 98 jaar oud. Zij is begraven op de kaarkhof van Geeter’n.
Hendrik (Henk) Broer was de laatste hoofdmeester van de Witteler skoele. In Wittelte is de weg langs de plaats waar de school stond naar hem vernoemd: Meester Broerweg.
Hij woonde in de schoolmeesterswoning aan de nep-brink van Wittelte en hij woonde na zijn pensionering in Deever.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

29.  Reinder van Leeuwen
Hij is geboren op 13 juni 1941. Hij trouwde met Dinie Jansen.
Hij woont in Vledder.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

30.  Jacob (Japie) Snoeken (de Snuuke)
Hij is geboren op 4 maart 1944 in Havelte.  Hij overleden op 16 mei 2018 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Zie het overlijdensbericht.
Hij woonde in Wittelte in een boerderij aan de nepbrink, laatstelijk an de Kloosterstroate in Deever.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

31.  Jan Soer
Hij is geboren op 10 december 1943 in Wittelte. Hij is overleden op 19 juni 2021 in Hardenberg.
Hij trouwde met Gertie Inia. Hij was onderwijzer. Hij woonde lang in Arriërveld aan het Ommerkanaal, de laatste jaren in Ommen.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

32.  Jan Klok
Hij is geboren op 3 september 1942 in Wittelte. Hij is overleden op 12 november 1992. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
Hij trouwde met Hennie Meulebelt.
Hij woonde in Wittelte bij de Wittelterbrug.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

33.  Wolter Jonkers 
Hij is geboren op 17 februari 1943. Hij trouwde met Ivonne Meijer.
Hij woont/woonde in Voorthuizen.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

De volgende leerlingen hadden ook op de hier afgebeelde schoolfoto moet staan, maar dat was helaas niet het geval.

Tiede Oosterhof
Hij is geboren op 17 april 1939. Hij is overleden op 1 juni 1955. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Hij woonde aan de Wapserveenseweg in Wittelte.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

Liesje Bron
Zij is geboren op 17 januari 1942. Zij trouwde met Marius Wijer.
Zij woont/woonde in Ochten in de Betuwe.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

Aaltje Slagter
Zij is geboren op 26 januari 1947. Zij trouwde met Jan Wiechers.
Zij woont/woonde in Leggel.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

Jennie Soer
Zij is geboren op 21 november 1946. Zij trouwde met Hendrik (Henk) Daleman.
Zij woont aan de Wapserveenseweg in Wittelte.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

Grietje Wesseling
Zij is geboren op 12 april 1945. Zij trouwde met Jacob Doze.
Zij woont/woonde in Deever.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van haar.

35 . Jan Gritter (Oostra)
Hij is geboren op 20 januari 1947. Hij trouwde met Wytske Landstra.
Hij woont/woonde in Möppel.
De redactie is in de openbare bronnen nog zoekende naar meer gegevens van hem.

Posted in Alle Wittelers, Onderwies, Witteler skoele | Leave a comment

Foto van de kiender van de Wapser skoele uut 1905

De redactie van ut Deevers Archief toont bijzonder graag olde skoelfoto’s uut de gemiente Deever.
De redactie ontving bijgaande foto van leerlingen (groep I) van de Wapser skoele uut 1905 van Lambert (Bert) Dijkstra, zoon van Arnold Dijkstra, kleinzoon van bakker Lambert Dijkstra uut Wapse, achterkleinzoon van bakker Marinus Dijkstra uut Wapse. De redactie is hem daar bijzonder erkentelijk voor.
De foto is afkomstig uit de verzameling van het echtpaar Lambert Dijkstra en Jantina van Zomeren uut Wapse. Het is Jantina van Zomeren, die gelukkig zelf ook op deze foto staat, die de namen van de leerlingen en de schoolmeester achter op de foto heeft geschreven. .
Voor zover bij de redactie bekend is dit de oudste schoolfoto uut de gemiente Deever, waarvan dank zij Jantina van Zomeren alle namen van de leerlingen bekend zijn.
Uit de gegevens bij de leerlingen mag duidelijk blijken dat de Wapser gemeenschap in 1905 vooral een boerengemeenschap was.
De redactie is nog bezig met enig zoekwerk naar gegevens van de leerlingen op de foto. De redactie kan met name geen gegevens van de kinderen uit de familie Hogeveen vinden. Wie van de trouwe bezoekers kan de redactie helpen met het zoeken naar gegevens ?

De redactie van het Deevers Archief is de heer Sijsbert Jongebloed bijzonder erkentelijk voor zijn reactie op 28 juli 2019. Hij is een kleinzoon van Jan Hermanus Jongebloed, die een broer was van Hielktje Jongebloed en Gezina Jongebloed, die beiden op de foto van de Wapser Skoele staan. De reactie van de heer Sijsbert Jongebloed luidt als volgt.
Vanwege stamboomonderzoek naar mijn ouders en voorouders kwam ik ook terecht bij een schoolfoto uit 1905 van een klas van de school in Wapse. Daarop staan twee zussen van mijn opa. Het zijn nummer 6 Hielktje Jongebloed en nummer 14 Gezina Jongebloed. Daarbij staat nog wat andere informatie, maar ook een vraag. Waar heeft schoenmaker Jongebloed zijn winkel gehad ?
Hierbij mijn reactie.
Het gezin Jongebloed woonde en heeft altijd in Frederiksoord gewoond. Daar had mijn voorouder ook zijn schoenmakerij. Tevens was hij een tijdlang koster van de Hervormde Kerk. Het gezin heeft dus nooit in Wapse gewoond.
Tussen de twee zussen zat een zoon Willem. Als ze in Wapse hadden gewoond, dan had hij ook op die foto gestaan.
De reden waarom toch deze twee zussen in Wapse op school zijn gekomen kan de volgende zijn.
In het jaar 1905 op overleed op 10 april in het gezin een dochtertje Jacoba Johanna van 14 maanden oud. Moeder Janna Gezina Kroes werd kort daarna alweer zwanger van een dochter die op 12 februari 1906 zou worden geboren. Dat zou het laatste kind zijn, het tiende. Waarschijnlijk is het verlies van het dochterje Jacoba Johanna hard aangekomen in het gezin. Om weer een beetje rust in het gezin te brengen zijn waarschijnlijk de twee zussen tijdelijk bij vrienden of kennissen in Wapse ondergebracht en hebben toen daar ook onderwijs gevolgd.
Ik hoop dat ik met mijn reactie de vraag heb opgelost. Verder wens ik jullie veel succes met het Deevers Archief.

abracadabra-540

De kinderen op de eerste (bovenste) rij zijn:

1.  Harm Hogeveen
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan gegevens van hem aanleveren ?  

2.  Hendrik Trompetter
Hij is geboren op 24 maart 1892 in Wapse als zoon van boer Sikke Trompetter en Aaltje Trompetter. Hij is getrouwd op 7 mei 1927 in Deever met Trijntje Dijkstra. Hij was boer. Hij is overleden op 16 december 1985 in Wapse. Trijntje Dijkstra is geboren op 1 juni 1891 in Wapse. Zij is overleden op 17 oktober 1957 in Wapse. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?
Wie weet waar in Wapse de boerderij (het boerderijtje) van boer Sikke Trompetter en Aaltje Trompetter stond ?
Wie weet waar in Wapse de boerderij (het boerderijtje) van boer Hendrik Trompetter en Trijntje Dijkstra stond ?

3.  Willem van Es
Hij is geboren op 30 januari 1892 in Leggel als zoon van boer Abram van Es en Geesje Fledderus. Hij is getrouwd op 26 maart 1920 in Dwingel met Catrina Vlot uut Rune. Hij was boer. Hij is overleden op 1 juni 1948 in Dwingel.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?
Wie weet waar in Wapse de boerderij (het boerderijtje) van boer Abram van Es en Geesje Fledderus stond ?

4 .  Geert Haveman
Hij is geboren op 2 mei 1892 in Wapse als zoon van boer Jan Haveman en Aaltje Moes. Hij is getrouwd op 3 mei 1924 in Deever met Jantje Zantinge. Hij was boer. Hij is overleden op 15 mei 1972 in Wapse. Jantje Zantinge is geboren op 30 januari 1901 in Wittelte.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?
Wie weet waar in Wapse de boerderij (het boerderijtje) van boer Jan Haveman en Aaltje Moes stond ?

Wie weet waar in Wapse de boerderij (het boerderijtje) van boer Geert Haveman en Jantje Zantinge stond ?

5.  Jacob van der Veen
Hij is geboren op 12 april 1894 in Wapse als zoon van boer Hendrik van der Veen en Zwaantje Offerein. Hij is getrouwd op 9 mei 1925 in Deever met Stijna Haveman. Hij was boer. Hij is overleden op 30 augustus 1935 in Wapse. Stijna Haveman is geboren op 16 oktober 1898. Zij is overleden op 5 november 1993. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

Wie weet waar in Wapse de boerderij (het boerderijtje) van boer Hendrik van der Veen en Zwaantje Offerein stond ?
Wie weet waar in Wapse de boerderij (het boerderijtje) van boer Jacob van der Veen en Stijna Haveman stond ?

De kinderen en de meester op de tweede rij (rij onder de bovenste rij) zijn:

6.  Hielktje Jongebloed
Zij is geboren op 16 maart 1892 in Frederiksoord als dochter van schoenmaker Hendrik Jongebloed en Janna Gezina Kroes. Zij is getrouwd op 22 augustus 1914 in Vledder met de assistent-directeur van de zuivelfabriek Wiebe Koning. Zij is overleden op 14 februari 1954 in Zwolle.

Zie ook de hiervoor weergegeven reactie van de heer Sijsbert Jongebloed.
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan andere aanvullende gegevens aanleveren ?

7.  <voornaam>  Hogeveen
Wie weet welk kind Hogeveen op deze foto staat ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

8.  Catharina (Catrien) Maria Aleida Kruizenga
Zij is geboren op 16 december 1895 in Lutjegast (gemeente Grootegast) in de provincie Groningen. Zij is een dochter van onderwijzer Jan Kruizenga en onderwijzeres Henderika Dolfsma. De onderwijzeres Catharina (Catrien) Maria Aleida Kruizenga is getrouwd op 7 augustus 1920 in Hardenberg met boekhouder Hendrik Wolters Plinsinga. Catharina (Catrien) Maria Aleida Kruizenga is overleden op 23 mei 1940 in Hoogezand.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

9.  Jantje Vos
Zij is geboren op 28 oktober 1895 in Oldendeever als dochter van arbeider Gelmer Vos en Willempje Punt, Zij is getrouwd op 17 januari 1920 in Deever met arbeider Sjouke Heskamp uit Vledder.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

10.  Annichje van Es
Zij is geboren op 24 maart 1896 in Leggel als dochter van boer Abram van Es en Geesje Fledderus. Zij is getrouwd op 29 april 1921 in Dwingel met boer Frens Luning uut Rune. Zij is overleden op 7 juni 1982 in Rune.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

11.  Antje Albers
Zij is geboren op 31 juli 1892 in Wapserveen als dochter van arbeider Albert Albers en Roelofje Winter. Zij is getrouwd op 16 oktober 1915 in Oavelte met timmerman Jan Vos.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

12.  Jan Kruizenga
De brildragende meester Jan Kruizenga is geboren op 5 april 1869 in Ulrum als zoon van bakkersknecht Roelf Kruizenga en Catharina Maria de Boer. Hij is getrouwd op 26 juli 1895 in Grootegast met Henderika Dolsma. Hij is overleden op … in … Hij is in 1904 tot hoofd der school in Wapse benoemd. Daarvoor was hij onderwijzer in Ruinen.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

De kinderen op de derde rij (rij onder de tweede rij) zijn:

13.  Jantje van Zomeren
Zij is geboren op 18 april 1895 in Wapse als dochter van landbouwer Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman. Zij is getrouwd op 2 november 1918 in Deever met landbouwer Lambert Vos. Zij is overleden op 5 januari 1940 in Assen. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

Wie weet waar in Wapse de boerderij van boer Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman stond ?
Wie weet waar de boerderij van Lambert Vos en Jantje van Zomeren stond ?
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

14.  Gezina Jongebloed
Zij is geboren op 8 mei 1897 in Frederiksoord als dochter van schoenmaker Hendrik Jongebloed en Janna Gezina Kroes.
Zij is getrouwd op 9 mei 1923 in Vledder met kellner Karel Ludovicus Nuijten. Zij scheiddden op 26 februari 1936 in Utrecht.
Later is ze hertrouwd met Frits W. Elbringh.
Zij is op 7 juni 1973 overleden, waarschijnlijk in Amsterdam.

Zie ook de hiervoor weergegeven reactie van de heer Sijsbert Jongebloed.
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.

Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

15.  <voornaam> Hogeveen
Wie weet welk kind Hogeveen op deze foto staat ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

16.  Aaltje Punt
Zij is geboren op 28 juni 1893 in Oldendeever als dochter van Hilbert Punt en Grietje Schoemaker. Zij is getrouwd op 26 april 1919 in Deever met dienstknecht Arend Pit. Zij is overleden op 16 augustus 1965 in Deever. Arend Pit is geboren op 25 maart 1891. Hij is overleden op 7 november 1976. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

17.  Janna van Zomeren
Zij is geboren op 21 mei 1892 op Wapservene als dochter van boer Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman. Zij  trouwde op 10 april 1914 met boer Koene Dol uit Oldemarkt.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

18.  Antje Mathuizen
Zij is geboren op 26 maart 1893 in Wapse als dochter van smid Hielke Madhuizen en Geertje Piest. Zij is getrouwd op 27 april 1912 in Deever met dienstknecht Reinder Postema. Zij is overleden op 6 oktober 1974 in Deever.

Wie weet waar de smederij van Hielke Madhuizen stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

19.   Roelofje (Roelina) Klaster
Zij is geboren op 23 oktober 1891 in Wapse als dochter van arbeider Roelof Klaster en Wllempje Punt. Zij is getrouwd op 22 juni 1912 in Deever met timmermansknecht Jan Winters. Zij is overleden op 12 maart 1947 in Wapse.

Wie weet waar arbeider Roelof Klaster in Wapse woonde  ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

20.  Grietje Haveman
Zij is geboren op 18 oktober 1894 in Wapse als dochter van boer Gerard Haveman en Aaltje Krol. Zij trouwde op  1 mei 1920 mrt boer Hendrik van Engen uit Havelte.

Wie weet waar de boerderij van Gerard Haveman en Aaltje Krol stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

21.  Grietje Booij
Zij is geboren op 27 januari 1895 in Wapse als dochter van boer Roelof Booij en Janna Smit. Zij is getrouwd op 3 augustus 1918 in Rune met boer Albert Waninge.

Wie weet waar de boerderij van Roelof Booij en Janna Smit stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

22.  Jan Haveman
Hij is geboren op 12 oktober 1894 in Wapse als zoon van boer Jan Klazen Haveman en Aaltje Moes.

Wie weet waar de boerderij van Jan Klazen Haveman en Aaltje Moes ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

De kinderen op de vierde rij (rij onder de derde rij) zijn:

23.  Roelofje Punt
Zij is geboren op 25 augustus 1898 in Wapse als dochter van arbeider Hilbert Punt en Grietje Schoemaker. Zij is op 27 april 1922 in Dwingel getrouwd met arbeider Jan Bernier Hovingh van de Smilde. Zij is overleden op 26 december 1959. Beiden zijn begraven op de kaarkhof van Dwingel.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

24.  Jantina van Zomeren
Zij is geboren op 22 december 1896 in Wapse als dochter van boer Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman. Zij is getrouwd op 2 juni 1923 in Deever met bakker Lambert Dijkstra uit Wapse. Zij is overleden op 6 mei 1997. Lambert Dijkstra is geboren op 28 augustus 1898 in Wapse. Hij is overleden op 10 december 1975. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

Wie weet waar de boerderij van Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

25.  Klaasje van Zomeren
Zij is op 21 mei 1897 geboren in Wapse als dochter van boer Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman. Zij is getrouwd op 29 november 1919 in Deever met boer Harm Boverhof uit Steenwijkerwold. Zij is overleden op 8 juli 1979 in Steenwijkerwold. Harm Boverhof is geboren op 10 december 1898. Hij is overleden op 17 mei 1985. Beiden zijn begraven op de kaarkhof van Stienwiek.

Wie weet waar de boerderij van Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

26.  Jantje Barelds
Zij is geboren op 15 oktober 1896 in Wapse. Zij is overleden op 26 mei 1944 in Wapse. Zij is een dochter van boer Harm Barelds en Alida van Zomeren.  Zij trouwde op 15 maart 1924 in Deever met Jannes Oostra. Hij is geboren op 24 oktober 1896 in Havelte. Hij is overleden op 16 mei 1980 in Wapse. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

Wie weet waar de boerderij van Harm Barelds en Alida van Zomeren stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

27.  Janna Barelds
Zij is geboren op 17 november 1893 in Wapse. Zij is overleden op 9 februari 1929. Zij is een dochter van boer Harm Barelds en Alida van Zomeren. Zij trouwde op 27 april 1918 met boer Jan Schreuder. Jan Schreuder is geboren op 5 januari 1879 in Vledder. Hij is overleden op 13 maart 1955. Beiden zijn begraven op de kaarkhof van Wapservene.

Wie weet waar de boerderij van Harm Barelds en Alida van Zomeren stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

28.   Hilligje van Es
Zij is geboren op 15 augustus 1898 an de Beilervoart als dochter van boer Abram van Es en Geesje Fledderus. Zij is een tweelingzuster van Albertje van Es. Zij is getrouwd op 26 maart 1920 in Dwingel met notarisklerk Lambertus Schoemaker uut Deever (zoon van brievengaarder Jan Schoemaker en Jantien Trompetter). Zij is de moeder van Geesje Schoemaker, de vrouw die in de Tweede Wereldoorlog moedig koerierswerk deed voor ut Deeverse verzet. Zij is overleden op 18 februari 1978 in Deever. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

Wie weet welke boerderij Abram van Es en Geesje Fledderus in Wapse bewoonden ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

29.  Albertje van Es
Zij is geboren op 15 augustus 1898 an de Beilervoart als dochter van boer Abram van Es en Geesje Fledderus. Zij is een tweelingzuster van Hilligje van Es. Zij is getrouwd op 29 april 1921 in Dwingel met boer Egbert Mulder, zoon van Jan Mulder en Klaasje van Noord.

Wie weet welke boerderij Abram van Es en Geesje Fledderus in Wapse bewoonden ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van haar.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

30.   Jan van Es
Hij is geboren op 17 december 1893 in Leggel als zoon van boer Abram van Es en Geesje Fledderus. Hij is getrouwd op 29 april 1921 in Dwingel met Annigje Snijder uut Sudwolde.

Wie weet welke boerderij Abram van Es en Geesje Fledderus in Wapse bewoonden ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

31.  Egbert Brugging
Hij is geboren op 11 maart 1893 in Wapse als zoon van arbeider Marinus Brugging en Annigje Bos. Hij is op 2 mei 1924 in Oavelte getrouwd met Jentje Vrielink uut Oavelte. Hij was boer. Hij is overleden op 23 april 1951 in Wapse.

Wie weet welke woning Marinus Brugging en Annigje Bos in Wapse bewoonden ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

32.  Willem Punt
Hij is geboren op 16 december 1896 an de Beilervoart als zoon van arbeider Hendrik Punt en Aaltien Punt. Hij trouwde op 17 januari 1920 in Diever met Arendina Warnders.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

De kinderen op de vijfde rij (rij onder de vierde rij) zijn: 

33.  Jantje van der Veen
Zij is geboren op 20 juni 1898 in Wapse als dochter van arbeider Andries van der Veen en Evertien Warries.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

34.  Grietje Haveman
Zij is geboren op 18 maart 1897 in Wapse als dochter van boer Jan Klazen Haveman en Aaltje Moes. Zij is getrouwd op 1 mei 1926 in Deever met boer Albertus Zantinge uit Wittelte. Zij is overleden op 20 januari 1981 in Wittelte. Albertus Zantinge is geboren op 4 oktober 1902. Hij is overleden op 11 februari 1981. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

Wie weet waar in Wapse de boerderij van Jan Klazen Haveman en Aaltje Moes stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

35.  Anna Brugging
Zij is geboren op 9 juni 1890 in Wapse. Zij is een dochter van Marinus Brugging en Annigje Bos. Zij trouwde op 30 april 1920 met Jan Mulder uit Havelte. Zij is overleden op 6 juli 1980 op Wapservene. Beiden zijn begraven op de kaarkhof op Wapservene.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

36.   Klaas Barelds
Hij is geboren op 16 december 1898 in Wapse als zoon van boer Harm Barelds en Janna van Zomeren. Hij is getrouwd op 28 april 1923 in Deever met Janna Bakker. Hij is overleden in 1982. Janna Bakker is geboren op 31 december 1896. Zij is overleden op 2 februari 1974. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

Wie weet waar in Wapse de boerderij van Harm Barelds en Janna van Zomeren stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

37.  Jan Haveman
Hij is geboren op 11 mei 1899 in Wapse als zoon van boer Gerard Haveman en Aaltje Krol.

Wie weet waar in Wapse de boerderij van Gerard Haveman en Aaltje Krol stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

38.  Harm Booij
Hij is geboren op 2 december 1896 in Wapse. Hij is overleden op 17 april 1974 in Wapse. Hij is getrouwd op 28 november 1925 in Deever met Aaltje Kleene. Aaltje Kleene is geboren op 22 november 1906 in Wapse. Zij is overleden op 29 augustus 1986.  Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

Wie weet waar in Wapse de boerderij van Harm Booij en Aaltje Kleene stond ?
De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

39.  Machiel Jan Haveman
Hij is geboren op 14 december 1893 in Wapse. Hij is een zoon van molenaar Roelof Haveman en Jantje de Ruiter. Hij is overleden op 2 juli 1952 in Wapse. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

40.  Arent van Zomeren
Hij is geboren op 29 april 1892 in Wapse als zoon van boer Hendrik van Zomeren en Geesje Haveman. Hij is gehuwd op 15 mei 1920 in Deever met Roelofje Jonkers uut Dwingel. Hij is overleden op 24 juli 1966. Roelofje Jonkers is geboren op 8 februari 1892. Zij is overleden op 4 april 1982. Beiden zijn begraven op de kaarkhof van Kallenkote.

De redactie is in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van hem.
Wie kan aanvullende gegevens aanleveren ?

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De geschreven gegevens op de afbeelding kloppen niet helemaal. De namen van alle kinderen op de vierde rij zijn wel bekend. De redactie heeft de juiste namen in de lijst vermeld.

Posted in Onderwies, Wapse, Wapser skoele | Leave a comment

Ut mislukte monementie veur ome Piet bee de U.L.O.

In de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant) van 19 september 2022 verscheen een bericht -zie afbeelding 3- over de viering van 75 jaar voortgezet lager onderwijs in Deever. Dat voortgezette lager onderwijs werd eerst gegeven in de vorm van uitgebreid lager onderwijs, later middelbaar algemeen vormend onderwijs en hoger algemeen vormend onderwijs.

Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar voortgezet lager onderwijs in Deever vond de directie van scholenmoloch Stad & Esch uut ut verre Möppel het nodig bij het krimpfiliaaltje van deze scholenmoloch op de Westeresch van Deever een merkwaardig monumentje ter nagedachtenis aan Pieter Zijlstra, de man die de basis heeft gelegd voor het uitgebreid lager onderwijs in Deever in gebruik te nemen. Hij werd in 1947 van hoofd van de lagere school in Deever gepromoveerd naar hoofd van de uitgebreide lagere school in Deever. Pieter Zijlstra is geboren op 28 januari 1910 in de gemeente Dantumadeel. Hij is overleden op 2 april 1983. Hij trouwde met Hillegina Martha de Vries. Zij is overleden op 25 september 1994

De immer strenge en immer rechtvaardige en immer dikke bolknaks (een sigaar die bij de kop dikker is dan aan het andere eind) rokende Pieter Zijlstra was zeer geliefd bij de U.L.O.-leerlingen, want hij werd door elke leerling uiterst respectvol ome Piet genoemd. Dat dan weer wel. Wat wil je nou nog meer ?

De directie van scholenmoloch Stad & Esch uut ut verre Möppel had zich bij het opdracht geven voor het maken van het ontwerp voor het Pieter Zijlstra monumentje toch wel wat meer en beter moeten verdiepen in de Deeverse monumententraditie. Ze had eerlijke en echte belangstelling voor Deever moeten tonen en had een keer een rondje langs alle monumenten in de gemiente Deever moeten maken. Dan had die zeer gerespecteerde directie van scholenmoloch Stad & Esch uut ut verre Möppel het op afbeelding 1 zichtbare monumentje nooit zo laten maken.

Want in de gemiente Deever is de traditie dat een gedenkplaatje met een daarin gegraveerde tekst altijd wordt vastgeschroefd aan een forse Deeverse zwerfsteen. En zeker niet aan een veel te hoog minkukel sokkeltje van wat goedkope gemetselde niet-duurzame bakstenen uit een bouwmarkt an de Deeverbrogge. Een forse Deeverse zwerfsteen is uiterst duurzaam, want die heeft de ijstijd en 250.000 jaren daarna overleeft.

Het zwerfsteentje, eigenlijk een wat groter formaat zwerfkei, op het veel te hoge minkukel sokkeltje van goedkope gemetselde niet-duurzame bakstenen is ooit bij de opening van het nieuwe schoolgebouw in 1965 geschonken aan het bestuur van de U.L.O.-school en bij de ingang van het schoolgebouw geplaatst. Bij vergissing is toen niet de naam Pieter Zijlstra in het zwerfsteentje gebeiteld, maar de naam Erwin Zijlstra. En Erwin Zijlstra is de jongste van de zes kinderen van Pieter Zijlstra. En waarom niet Ria Zijlstra, de oudste van de zes kinderen van Pieter Zijlstra ?  Het zwerfsteentje met de naam Erwin Zijlstra heeft de laatste vijftien jaren bij het huis van Erwin Zijlstra gelegen. Voor de bouw van het mislukte monumentje heeft Erwin Zijlstra het zwerfsteentje in de kattebak van zijn auto gegooid en naar de bouwers van het monumentje op de Westeresch gebracht.

De gebroeders Siebrand, Pieter, Hilmar en Erwin Zijlstra mochten ter afsluiting van de onthullingsceremonie op 17 september 2022 de vlag van de gemeente Westenveld van het Pieter Zijlstra monumentje trekken. Wat een eer ! De gezusters Ria en Dorien Zijlstra mochten blijkbaar niet meedoen aan deze vrolijke ceremonie.

De redactie van ut Deevers Archief heeft de twee hier afgebeelde kleurenfoto’s gemaakt op vrijdag 15 december 2023.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Afbeelding 3

Posted in Onderwies, U.L.O.-skoele, Westeresch | Leave a comment

Fotokaart van de offescheid’n skoele in Deever

De redactie van ut Deevers Archief toont zijn trouwe bezoekers graag mooie beelden uut de gemiente Deever.
In dit bericht is een zeer zeldzame door fotograaf Sietze Mulder in Appelscha gemaakte foto en daarvan uitgegeven fotokaart van de offescheid’n skoele (griffemiède skoele) an de Heufdstroate in Deever te zien.
De redactie kan niet goed inschatten in welk jaar deze kaart is uitgegeven, wellicht aan het einde van de veertiger jaren van de vorige eeuw. Wie van de trouwe bezoekers van ut Deevers Archief kan deze schatting verbeteren ?
Op de ansichtkaart is aan de kleur van de dakpannen en de kleur van het metselwerk in de voorgevel te zien dat het derde lokaal aan de rechterkant van de school later is bijgebouwd.
De tweelokalige school is op 31 mei 1904 geopend. De heer R. Offringa te Smilde heeft het bestek en de tekeningen voor de tweelokalige school gemaakt. Aannemer Paul Mos uut Eemster heeft de tweelokalige school voor f. 5.200,- gebouwd.
Op 1 oktober 1929 is het derde lokaal in gebruik genomen. De heer Hoekstra uit Appelscha heeft het bestek en de tekeningen voor de verbouwing van de school tot een drielokalige school gemaakt. Aannemer D. Oort en schilder Geert Koster uut Deever hebben de verbouwing voor f. 8385,95 uitgevoerd.
Op het terrein van deze school staat nu een christelijke lagere school (christelijke school voor primair onderwijs) (christelijke basisschool) (basisschool met den bijbel) met de naam Roosjenschool, adres Heufstroate 23, Deever.

De redactie denkt dat de Roosjenschool nog wel een tijdje zal bestaan, maar dat het in krimpgemeente Westenveld met onder meer steeds minder kinderen en steeds meer drentenierende westerlingen onvermijdelijk is dat de openbare lagere school van Deever, de christelijke lagere school van Deever en de openbare lagere school van Wapse na lang en vergeefs verzet zullen worden samengevoegd tot één brede school, dit naar analogie van de vorming van de brede school in Dwingel.
De redactie denkt dat het op de Westeresch van Deever staande onderbouw-filiaaltje van de Meppeler scholengemeenschap Stad & Esch nog wel een tijdje zal bestaan, maar dat het in krimpgemeente Westenveld met onder meer steeds minder kinderen en steeds meer drentenierende westerlingen het onvermijdelijk is dat dit te dure en te verwende filiaaltje na lang en vergeefs verzet zal worden opgegeven en dat in het dan vrijgekomen grote gebouw de brede school van Deever zal worden ondergebracht.

Posted in Deever, Griffemiède skoele, Heufdstroate, Onderwies, Verdwenen object | Leave a comment

De olde legere skoele an de Heufdstroate in Deever

Drukkerij en Boekhandel Roelof (Roef) van Goor an de Kruusstroate in Deever heeft het boek De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld in januari 1975 uitgegeven. De Deeverse boerenzoon Arend Mulder is de schrjjver/samensteller van dit boek. In het boek is op bladzijde 85 een afbeelding van een ansichtkaart uit 1914 te zien. Onder de afgebeelde ansichtkaart staat de volgende tekst.

De openbare lagere school
Eerste woning rechts doet menigeen in Diever nog herinneren aan een oude dorpsfiguur, namelijk de gemeente-veldwachter Johannes Ekkelboom, die, hoewel hij weinig respect afdwong, de kunst verstond de orde te bewaren.
Daarnaast het oude schoolgebouw waar zo menig oud-Dieverse zijn of haar eerste schooljaren in heeft doorgebracht.
Als hoofd der school fungeerde lange jaren meester Kuiper (tevens koster der Nederlands hervormde kerk) met naast hem juffrouw H. Hoogenkamp, die beiden evenzeer tot oude dorpsfiguren gerekend kunnen worden. Eerst met de komst van meester C. Klijn onderging het interieur zowel als het onderwijs een hele verandering, in de goede zin van het woord. Vanaf die tijd werd door vele leerlingen hoger onderwijs gevolgd, wat tevens mogelijk werd door de aanleg van de tramlijn Assen-Meppel.
Als hoofden der school fungeerden respectievelijk:
1848 – A.J. van Dam
1881 – Roelof Hoogenkamp (vader van juffrouw H. Hoogenkamp)
1882-1920 – Johannes Kuiper
1920-1924 – Cornelis Klijn
1924-1930 – Gerrit de Nes
1930-1936 – Hendrikus Andries van Eisden
1936-1946 – Willem Hendrik Stroop
1947 – 1 maart tot 1 september – Pieter Zijlstra
1947-1973 – Albertus Andreae
1973 – Frederik Karel Knol
De boerderij naast de school is van de gebroeders Roelof en Jan Noord.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De gemeentewoning naast de school is bewoond door de gemeente-veldwachters Johannes Ekkelboom, ….. Folkerts en Yde de Jong. Later is de woning bewoond door schoolschoonmaker Hendrik Berends en Tonie …..en hun kinderen Aaltje, Joop (Jopie) en Jan.
Roelof Hoogenkamp overleed op 1 november 1881 in Deever, kort na zijn benoeming als hoofdonderwijzer. Zie afbeelding 2.
Juffrouw Hilligje Hoogenkamp is geboren op 30 oktober 1878. Zij is overleden op 30 april 1963. Zij is een dochter van Roelof Hoogenkamp en Jantje Schipper. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
Gerrit de Nes is geboren op 23 januari 1874 in Beetgum. Hij is overleden op 20 mei 1954 in Zeist. Hij is begraven in Zeist.
Links naast de school staat de boerderij met café van de gebroeders Roelof en Jan Noord.
Roelof Noord is geboren op 11 mei 1888, Hij is overleden op 27 maart 1978. Jan Noord is geboren op 20 januari 1891. Hij is overleden op 9 juni 1958.


De redactie nodigt de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief uit te komen met waardevolle aanvullende gegevens.

Afbeelding 1
Bladzijde 85 uit het boek ‘De historie en pre-historie van Diever in woord en beeld’ van Arend Mulder

Afbeelding 2
Bericht van overlijden van Roelof Hoogenkamp in de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 3 november 1881.

Posted in Heufdstroate, Legere skoele in Deever, Onderwies | Leave a comment

Ik hep ondekt dat ut apperoat neet gevoaluk is

In de Olde Möppeler (Meppeler Courant) van woensdag 26 juni 1985 verscheen een bericht over de overhandiging van de eerste tafelcomputer met monitor aan de hoofdmeesters van de vier lagere scholen in de gemiente Deever door Hendrik Offerein, voorzitter van het bestuur van de Rabobank Diever en omstreken op maandag 24 juni 1985 op de cultuurzolder van het gemeentehuis aan de brink van Deever.

Schooljeugd Diever heeft de toekomst dankzij computers
Diever – Voorzitter H. Offerein van het bestuur van de Rabobank Diever en omstreken had het ruim twee weken terug bij de heropening van ‘zijn’ bank al bekend gemaakt, dat de vier basisscholen in de gemeente als geschenk een computer in het vooruitzicht konden zien. Maandagmiddag vond in de cultuurzolder van het Dievers gemeentehuis de overhandiging van de computers plaats. Voor de beide scholen in Diever waren er twee exemplaren, terwijl de scholen in Wapse en Wateren er elk één kregen.
Burgemeester H. Overweg, die de computers namens de overigens aanwezige schoolbesturen en leerkrachten in ontvangst nam, roemde de bankinstelling om haar vrijgevigheid en kwalificeerde haar verstandiger dan de minister, die op het onzalige idee is gekomen maar liefst drie miljoen gulden uit te trekken om de toekomstige basisschoolgangers van een twijfelachtig koffertje te kunnen voorzien. Op de gemeentelijke havo/mavo is men al een tijdje met computers bezig, ‘maar het kan geen kwaad al op nog jeugdigere leeftijd met dergelijke apparatuur vertrouwd te raken’, aldus Overweg. ‘De praktijk heeft zelfs uitgewezen, dat kinderen de bediening doorgaans sneller onder de knie hebben dan ouderen’.
De heer Offerein deed de reden van de schenking nog eens uit de doeken. ‘De bank heeft zoveel klanten in de gemeente Diever en de gemeenschap heeft zoveel aandeel gehad in de groei en bloei van de bank, dat wij meenden iets terug te moeten doen. Omdat zowel de jeugd als de computer de toekomst heeft leek ons dit een prima combinatie’.
De leerkrachten zullen zich overigens nog moeten bekwamen in de bediening van de computers. Dat het voor hen geen problemen zal geven om de leerlingen bij wijze van spreken één les voor te blijven, mag blijken uit een opmerking van één van hen: ‘Een paar maanden terug heb ik ontdekt dat het apparaat niet gevaarlijk is’. Bovendien vermeldde het verlanglijstje van de scholen een aantal cursussen, waarvan de computercursus hoog genoteerd stond. Door de schenking van de Rabobank werd hen de keuze van de cursus beduidend gemakkelijker gemaakt.
Omdart de vakanties op het punt staan aan te breken zullen de computers voorlopig nog niet in de scholen geïnstalleerd worden. Dit om diefstal te voorkomen.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De redactie acht het toch wel vanuit geschiedkundig oogpunt van belang in ut Deevers Archief enige aandacht te besteden aan het begin van het computertijdperk op de lagere scholen in de gemiente Deever.
De computer is een Philips P2000T hobbycomputer, die ook in het onderwijs werd gebruikt. Aan de computer moest een losse monitor worden aangesloten. Voor veel lagereschoolgangers in Nederland was de Philips P2000T in de tachtiger jaren van de vorige eeuw de eerste kennismaking met de computer en met het werken op de computer. Zo ook voor de leerlingen van de lagere scholen in de gemiente Deever.
Bij het bericht in de Olde Möppeler (Meppeler Courant) van 26 juni 1985 (zie afbeelding 1) is een foto van de Deeverse dorpsfotograaf en dorpsfiguur Harm (Haarm) Hessels opgenomen.
Links op de foto staat Hendrik Offerein. Rechts op de foto staat Hermen Gerrit Overweg. Naast Hermen Gerrit Overweg staat hoofdmeester Knol van de openbare lagere school in Deever. De redactie heeft nog niet kunnen achterhalen wie de andere drie hoofdmeesters zijn. Wie herkent deze hoofdmeesters wel ?
Dorpsfotograaf en dorpsfiguur Harm (Haarm) Hessels heeft op maandag 24 juni 1985 nog een zwart-wit foto gemaakt van de bijeenkomst op de cultuurzolder van het gemeentehuis aan de brink van Deever. Zie afbeelding 2.
De hier afgebeelde zwart-wit foto van fotograaf Sake Elsinga, zie afbeelding 3, is in het Drents Archief aanwezig in de collectie Sake Elsinga met kenmerk DA78003056. Deze zwart-wit foto is eveneens gemaakt op maandag 24 juni 1985. Deze foto is met bronvermelding vrij te gebruiken. De redactie van ut Deevers Archief is het Drents Archief daarvoor bijzonder erkentelijk. Wellicht heeft Sake Eisinga deze foto gemaakt voor plaatsing bij een bericht in een andere krant dan de Olde Möppeler (Meppeler Courant).

Afbeelding 1 – Bericht in de Olde Möppeler (Meppeler Courant) van 26 juni 1985
Afbeelding 2 – Harm Hessels is de maker van deze foto.
Afbeelding 3 – Sake Elsinga is de maker van deze foto.

Posted in Gemiente Deever, Onderwies | Leave a comment

De legere skoele op Woater’n bestiet honderd joar

In de Olde Möppeler (Meppeler Courant) van 24 augustus 1984 verscheen een bericht over het honderdjarige-jubileum van de openbare lagere school ‘Klein en Groot Wateren’ op 29 september 1984.

School Wateren 100 jaar
Wateren – De openbare lagere school ‘Klein en Groot Wateren’ herdenkt zaterdag 29 september het feit dat zij een eeuw geleden is opgericht. Een commissie bestaande uit enkele leden van de oudercommissie en kleuterleidster N. Visser-Stevens is van vorig jaar september al bezig met de voorbereidingen voor de viering van het eeuwfeest.
De school werd enkele jaren geleden grondig verbouwd. In het gebouw krijgen momenteel ruim veertig leerlingen les. Het personeel bestaat naast het hoofd, de heer T. Hofstee, uit een onderwijzeres en een kleuterleidster. Ook de schooljeugd wordt een dag voor de reünie in het feest betrokken. Die dag worden er verschillende festiviteiten georganiseerd, waaronder een optocht van versierde fietsen.
Verschillende hoofden hebben gedurende die honderd jaar een stempel op het plaatselijk onderwijs gedrukt. Het waren achtereenvolgens M. Martens, M.B. Smits, R. Schuurman, H. Onstee, G. de Jager, J.P. Koning en thans de heer T. Hofstee.
Alle oud-leerlingen zijn via advertenties opgeroepen om de reünie bij te wonen.
Burgemeester H.G. Overweg zal de bijeenkomst, die wordt gehouden in een grote feesttent, officieel openen. Naast de koffie en een drankje, zullen de reünisten gezamenlijk een broodmaaltijd nuttigen. Ook zullen oud-leerlingen in de gelegenheid worden gesteld om het woord te voeren. ’s Avonds is er dansen. Verder kunnen alle aanwezigen een expositie bewonderen van oude schriften, foto’s en werkstukken.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
In het eenvoudig uitgevoerde jubileumfotoboekje ‘100 jaar Openbare Lagere School Wateren – 1884-1984′ is ook een overzicht van hoofden der school in Wateren opgenomen: M. Martens (1885), R. Schuurman (1908), H. van Delden (1923), H. Onstee (1928), G. de Jager (1958), J.P. Koning (1963) en T. Hofstee (1973). De redactie neemt natuurlijk aan dat de opsomming in het jubileumboekje de juiste is.
De redactie heeft een afbeelding van de voorkant van dit boekje bij dit bericht opgenomen. Het grote verzoek is natuurlijk: wie kan en wil de redactie een scherpe scan van de foto op de voorkant van het jubileumboekje aanleveren ? De redactie zal die scherpe scan vervolgens met geschwinde spoed en in gestrekte draf bij dit bericht opnemen.
De prachtige foto bij het bericht in de Olde Möppeler (Meppeler Courant) is gemaakt door de Deeverse dorpsfiguur en dorpsfotograaf Harm (Haarm) Hessels, die an de Kruusstroate 2 in Deever woonde. De redactie heeft een afbeelding van deze prachtige foto bij dit bericht opgenomen.
De skoele op Woater’n is op 6 juli 1995 na meer dan 110 jaren na de opening op 29 september 1884 definitief gesloten. Zie het bericht De dooie eup’mbare legere skoele op Woater’n.

De verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier kan de hier afgebeelde foto van de skoele op Woater’n ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 67 van het in 2008 verschenen papieren boekwerkje ‘Diever, zoals het was in de voormalige gemeente, 1930-1980’, dat is samengesteld door vrijwilligers van de heemkundige vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren boekwerkje zijn of dat papieren boekwerkje bij iemand in kunnen zien.


 

Posted in Haarm Hessels, Onderwies, Woater’n, Woaterse skoele | Leave a comment

Vacature Schoolonderwijzer, Koster en Voorzanger

Op bladzijde 120 van het Aanhangsel Schoolberigten behorende bij het tijdschrift ‘Bijdragen ter bevordering van het onderwijs en de opvoeding, voornamelijk met betrekking tot de lagere scholen in Holland’, uitgave Oogstmaand 1810 verscheen het navolgende bericht.

Diever. Door den vrijwilligen afstand van Jacob Hagedoorn, zijn de posten van Schoolonderwijzer, Koster en Voorzanger  bij de Hervormde Gemeente alhier, vacant geworden.
De Sollicitanten moeten voorzien zijn met eene Acte van Algemeene Toelating, ten minste van den derden Rang, en worden uitgenoodigd, om voor den 1. van Herfstmaand aanstaande, zich met hunne Getuigschriften bij Roelof R. Seinen, te Diever, aan te geven.
Het jaarlijks inkomen mag min of meer op f. 340 geschat worden.
Hoofd District, mr. J. Tonckens.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Denk niet dat het gaat om drie afzonderlijke posten waarin door drie personen moest worden voorzien, nee, één persoon moest de drie genoemde functies vervullen.
De lagere school was toen uiteraard nog gevestigd in de kerk aan de brink van Deever.
In de boerderij annex café-logement van Roelof Seinen an de Heufdstroate in Deever was in één van de twee voorkamers de gemeentekamer, zeg maar even voor gemak het gemeentehuis, gevestigd, hier hield de burgemeester kantoor, hier was ook het gemeente-archief ondergebracht.

Posted in Cafe-Logement Roelof Seinen, Deever, Gemiente Deever, Gemientehuus, Kaarke an de brink, Onderwies | Leave a comment

Het schoolverzuim in de gemiente Deever in 1889

In de Olde Möppeler (de Meppeler Courant) verscheen op 11 september 1889 het volgende korte bericht over het enorme schoolverzuim in de bouw.

Diever.
Met ’t oog op ’t aanhangig wetsontwerp op ’t lager onderwijs is ’t zeker niet overbodig eens eene opgaaf van schoolverzuim te doen, om te doen zien, dat leerplicht inderdaad niet overtollig zou wezen.
De drie hoogste leerjaren verzuimden in de maanden Mei, Juni, Juli en Augustus, respectievelijk 12, 18.9, 29.9 en 26.9 procent. Hierbij is het verzuim wegens ziekte en slecht weer niet gerekend, zoodat bijna uitsluitend veldarbeid als oorzaak kan aangenomen worden.
Vooral tijdens de roggeoogst en in ’t aardappelrooien is ’t verzuim enorm. Onze gemeente steekt in dezen volstrekt niet ongunstig bij de buurtgemeenten af, zoodat men gerust mag aannemen, dat het elders erg, zo niet erger is.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
In 1889 was de gemiente Deever nog een echte landbouwgemeente, een echte boerengemeenschap. De toeristenindustrie bestond toen nog gelukkig helemaal niet in de gemiente Deever.

Een aanhangig wetsontwerp is een voorstel voor een nieuwe wet, in dit geval de wet op het lager onderwijs.
De eerste leerplichtwet trad echter pas op 1 januari 1901 in werking.
Het mag duidelijk zijn dat kinderen van ‘dikke boeren’, die knechten en meiden in dienst hadden, minder of misschien wel helemaal niet de lagere school verzuimden en dat kinderen van keuterboertjes en arbeiderskinderen veel meer de lagere  school verzuimden om mee kunnen te helpen bij het werk op het land.   

Posted in Onderwies | Leave a comment