Category Archives: Logtfoto

Un hiele lange optogt op un skiere logtfoto

Let bij het bekijken van de hier afgebeelde luchtfoto vooral op de hele lange optocht van groepen mensen, die door de Kloosterstroate, door de Vlasstroate en door de Brinkstroate naar het nieuwe gemeentehuis an de brink van Deever lopen. De … Continue reading

Posted in Deever, Logtfoto | Leave a comment

Sukersakkie van Hotel Blok an de Deeverbrogge

In de vijftiger jaren van de vorige eeuw lag Hotel Blok an de Deeverbrogge aan de doorgaande drukke Riekseweg. De autosnelweg A28 van Meppel via Hoogeveen en Beilen naar Assen bestond nog niet. Het was toen een druk beklant hotel-restaurant.
Het hotel-restaurant had net zoals zoveel andere hotels, cafés en restaurants ‘eigen’ sukersakkies. Eén van die sukersakkies – aanwezig in de verzameling van ut Deevers Archief – is hier afgebeeld.
De maker van de tekening op het sukersakkie heeft zijn tekening niet zelf bedacht, maar min of meer (meer min dan meer) overgetekend van een mooie zwart-wit ansichtkaart uit het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw.
De D.A.B.O.-bus bee’j de brogge heeft de overtekenaar voor het gemak maar weggelaten. Ook de boerderij van Hendrik Warries heeft hij niet overgetekend. Wie kan de redactie informeren over de bewoners van deze boerderij ?
De luchtfoto is gemaakt door het bedrijf Lucht Foto Nederland (L.F.N.). Dit bedrijf was vooral in het noorden van Nederland bezig. L.F.N. heeft in die jaren in de gemiente Deever van bijna alle boerderijen (en dat waren er toen nogal wat) een luchtfoto gemaakt. De redactie zou graag L.F.N.-luchtfoto’s van boerderijen in de gemiente Deever willen tonen in ut Deevers Archief. Wie stuurt een mooie scan van een L.F.N.-foto van een boerderij ?
Rechts naast het rechthoekige stenen electriciteitsgebouwtje naast het brugwachtershuisje ligt een stuk grond waar in de periode 1919-1933 een emplacement van de stoomtram van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij (N.T.M.) was ingericht. Heden ten dage is op dat stuk grond Shell Benzinestation Blok V.O.F. gevestigd.

abracadabra-494

abracadabra-493

Posted in An de Deeverbrogge, Ansichtkoate, Boerdereeje, Hotel Blok, L.F.N.-logtfoto, Logtfoto, Sukersakkie, Tiekening | Leave a comment

De L.F.N.-logtfoto van de stee van Haarm en Jan

De redactie van ut Deevers Archief toont bijzonder graag de zogenaamde L.F.N.-luchtfoto’s van boerderijen in de gemiente Deever. Deze luchtfoto’s zijn in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw gemaakt door het bedrijf Lucht Foto Nederland (L.F.N.). Dit bedrijf was vooral in het noorden van Nederland bezig. L.F.N. heeft in die jaren in de gemiente Deever van bijna alle boerderijen (en dat waren er toen nogal wat) een luchtfoto gemaakt. De heer Piet Koster gaf toestemming de bijgaand afgebeelde prachtige L.F.N.-luchtfoto – voorwaar een topstuk – uit zijn verzameling te tonen in ut Deevers Archief. De redactie is hem bijzonder erkentelijk voor deze toestemming. Hopelijk zet dit andere zeer gewaardeerde L.F.N.-luchtfoto-bezitters aan tot het beschikbaar stellen van een goede scan van hun exemplaar van boerderijen in de gemiente Deever.

Op bijgaand afgebeelde L.F.N.-luchtfoto uit 1951 van boerderijen an de Kruusstroate en de Heufdstroate is links achter de leilinden de oude saksische boerderij van Jacob Hessels en Margje Veenhuis te zien. Jacob Hessels is geboren op 3 mei 1896 in Deever. Hij is overleden op 7 maart 1979 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Hij trouwde op 3 mei 1924 met Margje Veenhuis. Zij is geboren op 25 juni 1899 in Wapse. Zij is overleden op 23 mei 1985 in Deever. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
Bee de siedbaander van deze boerderij staat de jonge Jan Hessels naar het vliegtuigje van het bedrijf L.F.N. te kijken. De jonge Harm Hessels en de jonge Jantje Hessels – de moeder van de heer Piet Koster – staan niet op het erf.
In 1951 stond op de melkbussen van melkleverancier Jacob Hessels het nummer 59. Het adres van zijn boerderij was toen Kruisstraat 10, nu Kruisstraat 2.

Naast deze boerderij is de boerderij van Jan Hessels en Annigje Timmerman te zien. Achter de leilinden is hun voorhuis te zien. Hun boerderij staat apart van het voorhuis. Jan Hessels is geboren op 6 februari 1893 in Oll’ndeever. Hij trouwde op 3 mei 1919 met Annigje Timmerman. Hij is overleden op 19 februari 1980 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Annigje Timmerman is geboren op 26 december 1894 in Westerbork. Zij is overleden op 19 februari 1961 in Deever. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
In 1951 stond op de melkbussen van melkleverancier Jan Hessels het nummer 71. Het adres van zijn boerderij was toen Hoofdstraat 26, nu Hoofdstraat 55.

In de boerderij aan de rechterkant van de hier afgebeelde foto oefenden Tjibbe Krol en Jantje Kok hun boerenbedrijf uit. De redactie weet niet of zij de eigenaren van de boerderij waren of dat zij deze boerderij huurden. Nog net aan de rechterkant zijn drie melkbussen op ut rikke te zien. Tjibbe Krol is geboren op 9 september 1907. Hij is overleden op 11 maart 1994.
In 1951 stond op de melkbussen van melkleverancier Tjibbe Krol het nummer 60. Het adres van zijn boerderij was toen Hoofdstraat 27, nu Hoofdstraat 57. De redactie is op zoek naar meer gegevens van Tjibbe Krol en Jantje Kok.

Aan de onderkant van de hier afgebeelde foto is nog net achter de leilinden een stukje van de bovenkant van de boerderij van Arend Trompetter en Roelina Pit te zien. Een reetdekker is bezig met het vernieuwen van het zichtbare deel de doake. Arend Trompetter is geboren op 26 november 1895 in Deever. Hij is overleden op 27 februari 1976 in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. Roelina Pit is geboren op 12 april 1897 in Wapse. Zij is een dochter van arbeider Reint Pit, die een alom bekende wildstroper in Wapse was.  Zij is overleden op 20 april 1974 in Deever. Zij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
In 1951 stond op de melkbussen van melkleverancier Arend Trompetter het nummer 58. Het adres van zijn boerderij was toen Hoofdstraat 25, nu Hoofdstraat 53.

Afbeelding 1
Luchtfoto uit 1951 van de boerderij van Jacob Hessels, Jan Thijmes Hessels, Tjibbe Krol en Arend Trompetter.
Afbeelding 2
Luchtfoto uit 2021 van een stuk van de Heufdstroate in Deever, waarin met een gele pijl is aangegeven welke de boerderij Jacob Hessels, Jan Thijmes Hessels, Tjibbe Krol en Arend Trompetter was. 

Posted in Boerdereeje, L.F.N.-logtfoto, Logtfoto, Melkbusse, Topstuk | Leave a comment

De olde saksiese boerdereeje van Sikke Trompetter

De redactie van ut Deevers Archief is zich met het schaamrood op de kaken ten volle bewust van het feit dat hij in ut Deevers Archief veel te weinig aandacht besteed aan Wapse en zijn vier kluften.
Bijgaande luchtfoto van de Saksische boerderij van Sikke Trompetter aan de Ten Darperweg in Wapse is omstreeks 1951 gemaakt. Let vooral ook op ut pothokke.
De redactie moet in de openbare bronnen nog op zoek naar gegevens van Sikke Trompetter. Na het overlijden hebben de erfgenamen de boerderij helaas afgebroken en ter plekke een nieuwe woning gebouwd. De redactie zal te gelegener tijd een kleurenfoto van die nieuwe woning aan dit bericht toevoegen.
De luchtfoto is gemaakt door het bedrijf Lucht Foto Nederland (L.F.N.). Dit bedrijf was vooral in het noorden van Nederland bezig. L.F.N. heeft in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw in de gemiente Deever van bijna alle boerderijen (en dat waren er toen nogal wat) een luchtfoto gemaakt. De redactie zou graag L.F.N.-luchtfoto’s van andere boerderijen in de gemiente Deever willen tonen in het Deevers Archief. Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief is bereid een mooie scan van een L.F.N.-foto van een boerderij in de gemiente Deever voor publicatie ter beschikking te stellen ?
De afgebeelde zwart-wit foto van de boerderij is in september 2007 gemaakt. De redactie heeft geen flauw idee wie deze zwart-wit heeft gemaakt.
In de webstee https://www.google.com/maps is de huidige bebouwing ter plekke van de boerderij van Sikke Trompetter te zien.

Afbeelding 1
De bijgaand afgebeelde zwart-wit foto is aanwezig in de verzameling van Trijntje Bolding-Daalman uit Oldebercoop.
Afbeelding 2
De oude saksische boerderij van Sikke Trompetter, adres Ten Darperweg 51 in Wapse

Posted in Boerdereeje, L.F.N.-logtfoto, Logtfoto, Verdwenen object, Wapse | Leave a comment

Niks bau’n tuss’n de Heufdstroate en de Peperstroate

In de Friese-koerier (onafhankelijk dagblad voor Friesland en aangrenzende gebieden) verscheen op 5 april 1956 het navolgende korte alarmerende bericht.

Bouwverbod in Diever
Diever
De gemeenteraad van Diever heeft besloten over te gaan tot de aankoop van een strook bouwterrein van de heer J.T. Seinen c.s. te Diever voor f. 11.458,–. Deze grond is bestemd voor de bouw van winkels en dergelijke.
Over het algemeen was de raad van mening, dat de gemeente deze grond moest kopen, maar over de bestemming van de grond liepen de meningen uiteen. Omdat men echter geen beslissing hoefde te nemen over de bestemming van het terrein werd er slechts gestemd over de aankoop van dit stuk grond. Zeven leden stemden voor het voorstel; twee waren er tegen.
Voort werd in deze vergadering een verordening inzake bebouwingsvoorschriften voor de kom van Diever vastgesteld. Nu het voorstel in dezen is aanvaard bestaat er een bouwverbod voor het blok tussen de Hoofdstraat en de Peperstraat, waar in de toekomst een soort brink zal komen. Op een vijftal percelen zal de herbouw van een boerderij evenwel mogelijk blijven.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Gelukkig is op het stuk grond van Jan Thijs Seinen met de zijnen nooit een soort van een door de Hoge Heren Van De Voorkant Van Het Gelijk Van De Gemiente Deever beoogd megalomanistisch winkelcentrum gebouwd, maar werden later op het stuk grond (in de Weiert) de eerste bejaardenhuisjes van de gemiente Deever gebouwd. Veel hulde aan de gemeenteraad, die niet in de lompe plannetjes van burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd), de Grote Aanvoerder Van De Hoge Heren Van De Voorkant Van Het Gelijk In De Gemiente Deever, met de zijnen wenste te trappen.
Het is zeer te betreuren dat de gemeenteraad een bouwverbod voor het blok tussen de Heufdstroate en de Peperstroate in Deever wél aanvaardde. Burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd), de Grote Aanvoerder Van De Hoge Heren Van De Voorkant Van Het Gelijk In De Gemiente Deever,
 met de zijnen wilde de bebouwing tussen de Heufdstroate en de Peperstroate -zie bijgaande zwart-wit foto- slopen en op de vrijgekomen grond een grasveld wellicht met bomen aanleggen en die dan brink gaan noemen. Alsof je een willekeurig grasveld zo maar brink kunt gaan noemen ! Alsof de volstrekt niet-angelsaksische brink van Deever niet goed en erfgoed genoeg was en uitgebreid moest worden tot een slecht soort van Dwingeler brink ? Gelukkig is het zover nooit gekomen. Dan zou ook de smederij van de gebroeders Kloeze (nu rijksmonument) tegen de vlakte zijn gegaan. Bijgaande zwart-wit foto is gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. De fotograaf stond boven in de gemeentelijke toren aan de brink.
Het boerderijtje rechts op de voorgrond is het boerderijtje van Hendrik Gruppen an de Heufdstroate in Deever. Dit boerderijtje is op 21 juni 1946 na een blikseminslag afgebrand en helaas niet weer opgebouwd. De plek van het boerderijtje is nu een stuk grasveld aan de zo genoemde Kerkstraat bij de kerk aan de brink van Deever. De redactie verwijst graag naar het betreffende bericht in het Deevers Archief.
Wat burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd), de Grote Aanvoerder Van De Hoge Heren Van De Voorkant Van Het Gelijk In De Gemiente Deever, met de zijnen bij de uitvoering van de sloopplannetjes met name in de weg kwam te staan, was de verrassende plaatsing van de boerderij van Trompetter op de Monumentenlijst; zie het betreffende bericht in het Deevers Archief. Blijkbaar liet de communicatie tussen burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de volksmond altijd ome Kees werd genoemd), de Grote Aanvoerder Van De Hoge Heren Van De Voorkant Van Het Gelijk In De Gemiente Deever, met de zijnen en de rijksoverheid ten zeerste te wensen over..  

Abracadabra-1284

Abracadabra-1285

Posted in Gemiente Deever, Heufdstroate, Jan Cornelis Meiboom, Logtfoto, Peperstroate, Topstuk | Leave a comment

Lochtfoto van ut schienvliegveld in de Olde Willem

De redactie van ut Deevers Archief is al vanaf 1 maart 1996 in het bezit van een afdruk van het negatief van een luchtfoto, waarop het schijnvliegveld in de Olde Willem uit de Tweede Wereldoorlog is te zien. Het negatief van deze luchtfoto bevindt zich onder nummer 3202 in doos 492 in het archief van de Topografische Dienst in Emmen. Verder heeft de luchtfoto als kenmerk 16/1920:23MAR45:F20″//K45:25,000′. De geallieerden hebben deze luchtfoto gemaakt op 23 maart 1945.
De geallieerden bombardeerden op 23 en 24 maart 1945 de Duitse Fliegerhorst Havelte. Blijkbaar hadden de geallieerden, mede dank zij deze luchtfoto, genoeg gegevens van de objecten op en de krakkemikkerige infrastructuur van het schijnvliegveld in de Olde Willem om vast te kunnen stellen dat het niet de moeite waard was dit gebied te bombarderen.
Het terrein van het schijnvliegveld in de Olde Willem is het intensief bewerkte terrein ten zuiden van de Tilgröppe in het rechterbovenkwadrant van de luchtfoto. De Woaterseweg loopt in een rechte lijn van rechtonder naar linksboven.

Afbeelding 1 – Luchtfoto van de Olde Willem gemaakt op 23 maart 1945 – © Topografische Dienst, Emmen

Posted in de Olde Willem, Logtfoto, Tweede Wereldoorlog | Leave a comment

Un lochtfoto van ut midd’n van ut olde Deever

De luchtfoto voor de hier afgebeelde ansichtkoate van ut midde’n van ut olde Deever is in 1952 gemaakt door Luchtfoto Nederland. Bijzonder fraai is de omheining van de kaarketuun te zien. Was dat nu nog maar zo ! Na de grote vernieling in de jaren 1955/1957 en als vervolg daarop de grote vernieling in de jaren 2019/2020 is niets echts meer over van de openbare ruimte in het midden van ut olde Deever.

Een exemplaar van de hier afgebeelde ansichtkaart is in 1952 verzonden aan den heer P. Barelds, p/a Knud Hansen, Ammendrup, Helsinge, N-Sjaelland, Denemarken. De kaart is verstuurd door de familie Jan Kloeze, Wittelte 13, post Dieverbrug, Holland.
De familie Barelds had en heeft een boerenbedrijf aan de Wittelterweg in Wittelte.
Hendrik Lefferts Barelds is een zoon van Pieter Barelds en Hilligje Wesseling. Hij is geboren op 6 oktober 1900 in Wittelte. Hij is overleden op 10 augustus 1954 in Wittelte. Hij trouwde op 9 juni 1926 met Aaltje Pieper
P. Barelds zal Pieter (Piet) Barelds zijn. Hij is een zoon van Hendrik Lefferts Barelds en Aaltje Pieper,.
De redactie heeft de gegevens van Pieter (Piet) Barelds niet in openbare bronnen op het internet kunnen vinden. Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan de redactie hierbij helpen ?
Het is wel aannemelijk dat boerenzoon Pieter Barelds uut Wittelte een tijdje bij boer Knud Hansen in het gehucht Ammendrup bij het dorp Helsinge in het noorden van Zeeland in Denemarken in de leer is geweest. Een stage ? Een zomer lang ? Een heel jaar lang ? De redactie verwijst ook naar het bericht Café Berend Slagter an de Kruusstroate in Deever.

Posted in Ansichtkoate, Kaarke an de brink, Logtfoto, Toor'n an de brink | Leave a comment

Deever – Wied kiek’n hen alle kaant’n

Deze zwart-wit ansichtkaart werd in het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw verkocht door de Firma Brugging (Jan Brogg’n, de Wiba), Luxe- en Huishoudelijke artikelen an de Heufdstroate in Deever.
De U.L.O.-skoele van ome Piet Zijlstra is nog in aanbouw of bijna afgebouwd, dat is niet duidelijk te zien.
De Westeresch is gelukkig nog niet volgebouwd.
Het huis met praktijkruimte van huisdokter Ludolf Dirk Broekema moet nog worden gebouwd.
Wel is daar in de buurt de woning van Mans Nijzingh (?) te zien.
Korenmolen ‘de Vlijt’ staat nog mooi op de ruumte.
Op de achtergrond is in het midden de Noorderesch te zien en is rechts boven de Heezeresch te zien.
Op dit wijdse uitzicht naar alle kanten is ook fraai te zien dat de Kloosterstroate de slingerende organisch ontstane loop van het oude zandpad met de naam ’t Bultie volgt.
De gemeentelijke huurwoningen die zichtbaar zijn aan de rechterkant van de Kloosterstroate, die staan op ’t Bultie.
Het Groene Kruisgebouw staat ongeveer onder aan ut Bultie.

Posted in Ansichtkoate, Deever, Heezeresch, Logtfoto, Noorderesch, Westeresch | Leave a comment

Lochtfoto van ut olde Deever

In 1932 maakte K.L.M. Aerocarto, een nevenactiviteit van de K.L.M., bijgaand afgebeelde luchtfoto van ut olde Deever.
Niet helemaal ut olde Deever, want op de foto is linksonder de Brinkstroate te zien, die als een soort van eerste uitbreiding van ut olde Deever is te beschouwen.
De Betonweg, die nu ten onrechte Ten Darperweg heet, was toen gelukkig nog niet over de kwetsbare Noorderesch aangelegd.
Ut Schultehuus an de Brink saat toen gelokkug no vaaste an de Schulteboerdereeje.
Naast de pastorie aan de brink is het begin van het kerkepad te zien; het huis met de naam Iemenhof was toen nog niet gebouwd.
Let vooral ook op de fraaie oude bebouwing an de Peperstroate.
Let vooral ook op ut slietpad dat vanaf de brink langs ut Bultie over de bouwakkers van de Binnenesch hen Oll’ndeever löp.
Achter de boerderij an de Aachterstroate, waarin tegenwoordig een restaurant is gevestigd, is een groot weiland te zien, waar in die tijd voetbalwedstrijden werden gehouden.
Op de afbeelding is rechtboven duidelijk te zien dat ut maarkturrein an de Bosweg, bestaande uit het koeienmarktterrein en het paardenmarktterrein, rechthoekig en planmatig voor de markten is aangelegd. Het marktterrein mag in de verste verre verte geen marktbrink worden genoemd.
Maar die naam marktbrink willen nostalogielogen, histerielogen, historielogen, verhollandiseerders, cultuurbarbaren, popiejopiewauwelaars, duur betaalde mannetjes van chique adviesbureau’s en over het paard getilde Minder Duur Betaalde Heertjes Van De Voorkant Van Het Onaantastbare Brinkenuitvindersgelijk Van De Gemeente Westenveld, de lang niet achterlijke echte Deeversen wel door de strot duwen.

Posted in Deever, Logtfoto | Leave a comment