Anbesteding van ut snee skoe’m mit de sneeslee

In de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 1 december 1927 verscheen het volgende bericht over de aanbesteding van het rijden met de sneeuwslede in de winter van 1927-1928 in de gemiente Deever.

Diever.
Aanbesteding rijden sneeuwslede, (30 Nov.)
Na gehouden openbare inschrijving is het rijden met de sneeuwslede in den winter 1927-’28 gegund aan H. Moes en M. Boelens te Wapse voor f. 5,40 per rit voor den straatweg Dieverbrug – Vledder.
Ingeschreven was als volgt: H. Ofrein en J. van Dijk f. 7; K. Kerssies f. 6.75; L. Klok f. 6.50; H. Daleman en J. Nijzingh f. 5.75 en H. Moes en M. Boelens f. 5.40.
De rit Wittelte – Boyl is gegund aan W. van Olphen en A. Barelds te Wateren voor f. 10.93 per rit.
Ingeschreven was hiervoor als volgt: J.J. Betten f. 17; H. Ofrein en J. van Dijk f. 12.50; L. Klok f. 11; Van Olphen en Barelds f. 10.93.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De sneeuwslede werd voortgetrokken door een werkpaard. Boeren gebruikten werkpaarden voor het zware boerenwerk. In de rustige wintertijd hadden de boeren in de gemiente Deever wel belangstelling voor een bijverdienste. Maar hoe vaak zouden ze in de winter van 1927-1928 met de weinig effectieve houten sneeuwslede, die bepaald geen sneeuwploeg was, de twee hoofdroutes hebben gereden ? De redactie is uiteraard op zoek naar een oude foto van de sneeuwsleden van de gemiente Deever.

H. Moes is Harm Moes uut Wapse. De redactie heeft nog geen gegevens van hem kunnen vinden.
M. Boelens is Mans Boelens uut Wapse. Hij is geboren op 20 maart 1877. Hij is overleden op 30 september 1973. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
H. Ofrein is Hendrik Ofrein uut Oll’ndeever. De redactie heeft nog geen gegevens van hem kunnen vinden.
J, van Dijk is Jan van Dijk uut Oll’ndeever. De redactie heeft nog geen gegevens van hem kunnen vinden.
K. Kerssies is Kornelis Kerssies uut Deever. Hij is geboren op 15 maart 1885. Hij is op 10 april 1945 vermoord door Fritz Habener op ut maarktturrein an de Bosweg in Deever. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
L. Klok is Leffert Klok van de Deeverbrogge. Hij is geboren op 16 juli 1893. Hij is overleden op 9 juni 1974. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
H. Daleman is Hendrik Daleman uut Deever. Hij is geboren op 19 juli 1877. Hij is overleden op 20 juli 1957. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
J. Nijzingh is Johannes Nijzingh uut Wapse. De redactie heeft nog geen gegevens van hem kunnen vinden.
W. van Olphen is Willem van Olphen uut Woater’n. Hij is geboren op 25 augustus 1898 in Vledderveen.
A. Barelds is Arend Barelds uut Wapse. Hij was boer/melkrijder. Hij is geboren op 23 oktober 1897. Hij is overleden op 25 februari 1977. Hij is begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
J.J. Betten is Jan Johan Betten uut Zorgvliet ? De redactie heeft nog geen gegevens van hem kunnen vinden.

Bijgaand afgebeelde zwart-wit foto van sneeuw ruimen op de weg tussen Deever en de Bolderhook, met aan de rechterkant de woning van Geert Grit, is gemaakt in de sneeuwrijke winter van 1962-1963 of 1978-1979 of wanneer ???? Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief het weet, die mag het zeggen. Zo veel sneeuw zal in de strenge winters van vóór de Tweede Wereldoorlog ook vaak gevallen zijn. Tegen zo veel sneeuw kon geen sneeuwslede op.
De redactie heeft bijgaand afgebeelde kleurenfoto gemaakt op 18 december 2022.

In de digitale krant Westervelder is op woensdag 30 november 2022 in de informatierubriek van de gemeente Westenveld bijgaand afgebeeld bericht over de strooiroutes in de winter 2022/2023 opgenomen. Het bericht is versierd met een foto van een vrachtwagen met een zoutstrooier en een sneeuwploeg, die de hedendaagse metalen versie van de houten sneeuwslede is.

This entry was posted in Gemiente Deever. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *