Un skildereeje van un Mariabeeld in de Mariakapelle

De redactie van ut Deevers Archief toont bijzonder graag getekende en geschilderde objecten uut de gemiente Deever aan de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief. Hoe meer afbeeldingen van tekeningen en schilderijen zijn opgenomen in ut Deevers Archief, hoe liever het de redactie is.

De redactie is de realistisch kunstschilder mevrouw Anneke Boers-Hoogeveen uit Hoogersmilde bijzonder erkentelijk voor haar toestemming een afbeelding van haar olieverfschilderij ‘Mariabeeld in Sint Pancratiuskerk in Diever’ te mogen tonen in ut Deevers Archief. Het schilderij heeft een breedte van 30 cm en een hoogte van 60 cm.
De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief kan mevrouw Anneke Boers-Hoogeveen volgen op haar eigen mooie webstee Anneke Boers – Realistisch kunstschilder.

Op het hier afgebeelde schilderij is niet helemaal goed te zien dat in de huwelijkskapel van de kerk aan de brink van Deever een beeld van Onze Lieve Vrouwe Maria te zien. De redactie attendeert de zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief daarom op de volgende afgebeelde foto in ut Deevers Archief. De redactie weet nog niet wanneer dit beeld daadwerkelijk en ten tijde van welk cultureel evenement in de huwelijkskapel heeft gestaan. Wie van de zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief kan daar duidelijkheid over verschaffen ? De plaatser van het Mariabeeld trachtte bij de bezoeker van de kerk de suggestie te wekken in de vroegere Mariakapel te zijn. Voor kunstenares Anneke Boers-Hoogeveen was het zien van het beeld van Maria in de vroegere Mariakapel een vroom object om te schilderen. Het schilderij nodigt uit tot een moment van stil stilstaan.

Het kerkgebouw an de brink van Deever was vóór 1598 het kerkgebouw van de rooms-katholieke geloofsgemeente. De kerk was gewijd aan Sint Pancras en had acht altaren. Het kerkgebouw an de brink van Deever wordt tegenwoordig erg vaak en erg te onpas Sint Pancratius-kerk of Pancratius-kerk genoemd. What the hell is going on.
Het voornaamste altaar was het altaar voor Sint Pancras. De andere zeven altaren waren voor het Heilig Kruis, Sint Stephanus, het Heilig Sacrament, Onze Lieve Vrouwe, Sint Maarten, Sint Antonie en Sint Anna.
Het altaar voor Onze Lieve Vrouwe bevond zich vrijwel zeker in een kapel aan de oostkant van de zuidbeuk. Deze zogenoemde Mariakapel is na de grote restauratie in de vijftiger jaren van de vorige eeuw ingericht als huwelijkskapel.
Zie ook het bericht Elk joar un vette kiepe uut elk huus in Vledder.

This entry was posted in Kuunst in de gemiente Deever, Skildereeje. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *