Greinspoaltie LV stiet oosteluk van de Appelschaseweg

De redactie van het Deevers Archief heeft in een apart bericht een lijst van negenendertig greinspoalties op de grens van de gemiente Deever die tevens grens is tussen de provincie Drente en de provincie Friesland opgenomen.
Greinspoaltie LV (grenspaaltje 55) staat langs een schelpenpad, een beetje ten oosten van de Appelschaseweg-Canada.
De redactie heeft de drie hier afgebeelde kleurenfoto’s gemaakt op woensdag 6 november 2019, tegen het vallen van de avond.
De redactie verwijst hier ook naar een stukje van een topografische kaart uit omstreeks 1932. Op dit stukje kaart zijn de nummers van enige Drents-Friese greinspoalties aangegeven, waaronder greinspoaltie 55 (grenspaaltje 55).
De redactie heeft eerst greinspoaltie 55 (grenspaaltje 55) eerst weer keurig recht moeten zetten en het zand om het paaltje flink aan moeten stampen om daarna de foto’s te kunnen nemen. Vandalen hadden ut greinspoaltie helemaal los en scheef getrapt, maar gelukkig niet van zijn plaats verwijderd. De redactie zag achteraf bij het bekijken van de derde foto dat de vandalen ut greinspoaltie ook hebben gedraaid. Ut greinspoaltie 55 moet nog negentig graden worden gedraaid, zodat het wapen van Drente naar de Friese kant en het wapen van Friesland naar de Drentse kant van de grens is gericht.
De redactie wil van elk van de negenendertig greinspoalties, te weten greinspoaltie XLI (grenspaaltje 41) tot en met greinspoaltie LXXIX (grenspaaltje 79), een afbeelding in het Deevers Archief opnemen.
De redactie nodigt bezoekers van het Deevers Archief graag uit te reageren met foto’s van greinspoalties en een juiste beschrijving van de plaats waar een foto van een greinspoaltie is gemaakt.

This entry was posted in de Olde Willem, Erfgoed, Greinspoaltie, Wateren, Zorgvlied. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *