Postuum eerbewijs aan dokter Bas van Nooten

In de Friese Koerier van 18 september 1961 verscheen het volgende bericht over de opening van het Groene Kruisgebouw aan de Vlasstraat in Diever. Het gebouw kreeg de naam Dokter van Nootenhuis.

Dokter van Nootenhuis: postuum eerbewijs aan dorpsdokter
Prof. dr. Muntendam opent wijkgebouw in Diever
Diever – In aanwezigheid van een zeer groot aantal genodigden heeft prof. dr. P. Muntendam, directeur-generaal van de volksgezondheid zaterdagmiddag het nieuwe wijkgebouw van het Groene Kruis in Diever geopend. De plechtigheid begon op de cultuurzolder van het gemeentehuis, waar burgemeester J.C. Meiboom, voorzitter van het Groene Kruis in Diever de vele genodigden welkom heette, onder wie de commissaris der koningin in de provincie Drenthe mr. J. Cramer.
Professor Muntendam zei verheugd te zijn, dat hij zich bevond in één van de Drentse gemeenten, waar vrijwel alle gezinnen lid van het Groene Kruis zijn. In deze provincie is ongeveer 95 procent van de bevolking lid van een kruisvereniging. Met Friesland en Groningen staat Drenthe aan de top in Nederland. Verder wees hij nog op het nut van de kruisverenigingen en welke mogelijkheden het nieuwe gebouw allemaal biedt.
Tot slot zei professor Muntendam: ‘Inwoners van Diever, deze dag is voor uw dorpsgemeenschap een belangrijke, omdat dank zij uw aller steun vandaag uw Groene Kruisgebouw wordt geopend. Hoe belangrijk dit feit ook voor u is, toch ware ik wellicht niet naar hier gekomen als niet aan deze opening een plechtig karakter van bijzondere aard ware verbonden. Uw huis zal de naam dragen van hem, die in uw herinnering is blijven voortleven als de trouwe vriend en huisdokter, als één van de zovelen, die zijn leven liet voor u en mij. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schreef ik in 1945: ‘Bas van Nooten was een der mannen van het verzetsleger. Natuurlijk behoorde hij hiertoe. Trouw aan ieder beginsel waar het recht en waarheid betrof. Geen Drent van geboorte, maar één geworden met het Drentse dorp, dat hij lief had en dat van hem hield. Maar zijn liefde ging verder dan Diever, ging uit tot heel Drenthe. Maatschappelijk als hij was, profiteerde het Drentse Groene Kruis van zijn inzicht en zijn helder oordeel.’ Nu is dokter van Nooten in uw midden teruggekeerd. Zijn naam zal in Diever bewaard blijven, verbonden aan het werk dat hem zo lief was: zorg voor de gezondheid van allen, waarmede hij zich verbonden voelde.’
Na de openingsrede trok men in optocht naar het nieuwe wijkgebouw, waar tot de daadwerkelijke opening van het ‘Dokter van Nootenhuis’ werd overgegaan. Onder de cadeaus die werden aangeboden bevond zich een door de kunstenaar Folkert Haanstra uit Meppel ontworpen en gemaakte wandversiering (een combinatie van mozaïek en wandschildering), symbolisch voorstellende het werk van het Groene Kruis.

De tekst onder de foto in het bericht luidt: In Diever is zaterdagmiddag dit fraaie, ruime en zeer praktische Groene Kruisgebouw officieel in gebruik genomen.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Folkert Haanstra jr. is geboren in Goor op 13 maart 1920 en is overleden in Groningen op 14 december 1985. Hij was een Nederlands kunstschilder, monumentaal kunstenaar, tekenaar, beeldhouwer en graficus. De redactie is niet bekend met de titel van de wandversiering in de wachtruimte van het Groene Kruisgebouw. In de online-encyclopedie Wikipedia is een bladzijde met gegevens van Folkert Haanstra jr. te vinden. Folkert Haanstra jr. was een broer van de bij de olde Deeversen zeer bekende filmregisseur Bert Haanstra, die in 1958 een deel van de film Fanfare opnam an de Kloosterstroate, op zo’n honderd meter van de plek waar in 1961 het Groene Kruisgebouw werd gebouwd.  
De eerste uitgave van augustus 1962 van de hier getoonde zwart-wit ansichtkaart van het Groene Kruisgebouw met de naam ‘Dokter van Nootenhuis’ was te koop bij Roelof (Roef) van Goor’s Boekhandel an de Kruusstroate in Deever. 
De tweede uitgave van juli 1963 van deze ansichtkaart was te koop bij Jan Brugging (de Wiba) an de Heufdstroate 27 in Deever.
De redactie heeft de kleurenfoto van het linker deel van de gevel van het Dokter Van Nootenhuis aan de kant van de Vlasstraat gemaakt op 2 januari 2017. In de loop van de tijd (wanneer ?) zijn in deze gevel twee kleinere ramen vervangen door een groter raam.

This entry was posted in Ansichtkaart, Vlasstraat. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *