Ut woap’m van Deever an de greinse van de gemiente

De redactie van het Deevers Archief vindt bij het digitaliseren van zijn papieren archief (papperrassjus scannen en vervolgens die papperrassjus bij het oude papier doen), bestaande uit vooral veel dozen en veel mappen en veel ordners met veel foto’s, kranten- en tijdschriftenknipsels, reclamemateriaal, folders uut de gemiente Deever, en zo voort, en zo voort, en zo voort, zo nu en dan een door hem belangwekkend geacht bericht.
De redactie kwam in het informatieboekje ‘Kom liever naar Diever’, in 1998 uitgegeven door de VVVVVV  (Vereniging Voor Vreselijk Veel Vreemdelingen Verkeer), in de tijd dat Jeep Lok nog voorzitter was van deze vereniging, op bladzijde 2 bijgaand bericht over het woap’m van de gemiente Deever tegen. De redactie heeft uiteraard dit geschiedkundig waardevolle Deeverse papperassju niet in de container voor het oude papier gegooid.
Het gaat de redactie met name om de bij het bericht geplaatste foto van het betonnen woap’m van de gemiente Deever. Dit betonnen woap’m stond op de grens van de gemiente Deever in de berm van de belangrijkste wegen. In het geval van bijgaande foto wil de redactie graag weten wie deze foto heeft gemaakt en waar deze foto is gemaakt ?
De redactie wil graag foto’s van andere situaties in het Deevers Archief tonen. Wie stelt foto’s beschikbaar ? De redactie heeft van één situatie zelf een foto gemaakt; zie het bericht Greinsstien langs de voart tussen Wittelte en Uffelte.
De redactie raadt naast het lezen van het hier weergegeven bericht uit het informatieboekje ‘Kom liever naar Diever’ ook het bericht Ut woap’m van de gemiente Deever te lezen.

Het wapen van Diever
In hermelijn, een paal, gedwarsbalkt van keel (rood) en zilver van zestien stukken, linksboven vergezeld van een kraaghalskruikje hunebedsaardewerk en rechtsonder van een esdoornblad, beide van keel (rood); het schild bedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.
Het wapen is ontworpen door mr. G.A. Bontekoe, destijds burgemeester van Ooststellingwerf, oud-burgemeester van Sleen. Verleend op 3 september 1946.
De baan in het midden herinnert aan de lengte van de vroegere maat roede, die hier 16 voeten lang was, in afwijking van de 14 voeten elders in Drenthe.
Het kruikje wijst op de vele vondsten in deze gemeente uit de voor- en vroeghistorische tijd.
Het esdoornblad (maple leaf) herinnert aan het feit, dat Diever door de Canadezen op 12 april 1945 van de Duitse bezetting werd bevrijd.
Het schild zelf wijst met zijn typische kruisjes (die het hermelijn aanduiden) op het belangrijke kerkelijke verleden van Diever.

This entry was posted in Gemiente Deever, Woap'm van Deever. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *