See hef mièr dan düs’nd kiender in de klasse ehad

In de beeldbank van de Historische Vereniging Steenwijk is aanwezig bijgaand afgebeelde prachtige sepiakleurige foto (fotonummer 1841147). De redactie van ut Deevers Archief is de beheerder van de beeldbank van de Historische Vereniging Steenwijk bijzonder erkentelijk voor zijn toestemming bijgaand afgebeelde foto in ut Deevers Archief te mogen tonen. De hier afgebeelde foto is omstreeks 1910 gemaakt. De maker van de foto is Heiman Nieweg Czn. Hij was fotograaf en fabrikant van lijsten in Steenwijk.
Op de hier afgebeelde foto zit Rigtje Johanna van der Land in de kinderwagen. Naast de kinderwagen staat Grietje Rigtje van der Land. Hendrik van der Land en Geertruida Catharina Posthumus zijn de ouders van de twee kinderen. Hendrik van der Land was onderwijzer in de kolonie Willemsoord.
Rigtje Johanna van der Land is geboren op 1 november 1909 in de kolonie Willemsoord. Zie de bijgaand afgebeelde geboorteakte. Grietje Rigtje van der Land is geboren op 14 februari 1901 in de kolonie Willemsoord. De redactie weet nog steeds niet wanneer zij is overleden.
Rigtje Johanna van der Land werd onderwijzeres aan de openbare lagere school in Deever. De redactie heeft nog niet uitgevogeld wanneer zij als onderwijzeres aan deze school is benoemd. Wel staat zij al op een foto die op 18 juni 1934 is gemaakt. De redactie denkt dat zij haar hele werkzame leven alleen schooljuffrouw van de legere skoele in Deever is geweest. Dus is zij tot ongeveer 1974 juffrouw van deze school geweest. Dus zij heeft zo ongeveer wel meer dan 1000 kinderen in de klas gehad. De redactie heeft in de tweede klas les van haar gehad. De redactie herinnert zich dat zij een strenge juffrouw van de ouderwetse vooroorlogse stempel met ouderwetse vooroorlogse gebruiken was.
Juffrouw Rigtje van der Land staat op een schoolfoto uit 1946, op een schoolfoto uit 1949 en op een schoolfoto uit 1959. En ze zal mettertijd en bij tijd van leven op meer foto’s in ut Deevers Archief staan.
Juffrouw Rigtje van der Land liet na de Tweede Wereldoorlog an de Binnenesch in Deever een huis bouwen. Dat was het eerst gebouwde huis aan de Binnenes. De redactie heeft bijgaand afgebeelde kleurenfoto van haar woonhuis gemaakt op vrijdag 15 december 2023. Daar heeft ze gewoond tot ze op hoge leeftijd naar het bejaardenhuis De Menning in Wilhelminaoord verhuisde.This entry was posted in Legere skoele in Deever. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *