Op de toor’n hei sigt op ut Brinkie en de Heufdstroate

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen van mooie foto’s van Deever op papier is, kan de hier afgebeelde zwart-wit foto (zie afbeelding 1) niet ten zeerste bewonderen op bladzijde 17 van het in 2007 uitgegeven onvolprezen papieren boekwerkje Voormalige Gemeente Diever in oude ansichten, dat is samengesteld door vrijwilligers van de heemkunduge vurening uut Deever. Want de op die bladzijde 17 afgebeelde zwart-wit foto (zie afbeelding 2) is niet gelijk aan de zwart-wit foto die in dit bericht is afgebeeld.
De hier afgebeelde zwart-wit foto (afbeelding 1) is een topstuk en behoort tot ut fotografiese aarfgood van de gemiente Deever.
Bij de foto op bladzijde 17 van het fotoboekje Voormalige Gemeente Diever in oude ansichten staat de volgende tekst:
Diever, omgeving Kleine Brink. De foto is in de veertiger jaren genomen vanuit een van de galmgaten in de toren van de Nederlands Hervormde Kerk. Rechts loopt de Kleine Peperstraat en links de Hoofdstraat.
Aan de linkerkant van afbeelding 1 is de voorgevel van de boerderij met de koe in het bovenlicht van de voordeur te zien. In het dak van deze boerderij is na de Tweede Wereldoorlog een dakkapel gebouwd (zie afbeelding 2).
In de oorlog werd de elektrische stroom nog via bovengrondse leidingen getransporteerd.
In het pand naast de boerderij mit de koe boo’m de veurdeure was in de Tweede Wereldoorlog in het rechter deel van het voorhuis de manufacturenwinkel van Paulus Wiersma gevestigd. Hij verkocht in november 1955 zijn manufacturenwinkel aan Hendrik de Vries van de Wittewieke op de Hiekersmilde. Hendrik de Vries liet het hele voorhuis van het pand in 1956 verbouwen tot winkel. De foto op bladzijde 17 van het fotoboekje Voormalige Gemeente Diever in oude ansichten is niet in de veertiger jaren van de vorige eeuw gemaakt, maar pas ná 1956. Het dateren van oude foto’s is voor de vrijwilligers van de heemkunduge vurening uut Deever toch wel vaak een dingetje.
Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan de redactie melden in welk jaar precies de foto op afbeelding 2 is gemaakt en wie de maker van deze foto is ? En wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan de redactie voorzien van een goede scherpe scan van de afgebeelde foto op bladzijde 17 van het fotoboekje Voormalige Gemeente Diever in oude ansichten ?

Afbeelding 1
Deze foto is in de Tweede Wereldoorlog gemaakt vanaf de gemeentelijke toren aan de Brink van Deever.

Afbeelding 2
De afgebeelde foto is ná 1956 gemaakt vanaf de gemeentelijke toren aan de Brink van Deever.

This entry was posted in Kleine Brink, Topstuk. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *