De zaandweg deur ’t Grunedal

De redactie van het Deevers Archief laat graag mooie beelden van het oude Deever zien. Een van de meest fotogenieke plaatsen in de gemeente Deever is de slingerende zandweg door het Groenendal, gezien vanaf de Bosweg.
De eerste foto van het Groenendal is gemaakt in 1934 en is gepubliceerd in het tijdschrift ‘het Noorden in Woord en Beeld’.
De Deeverse dorpsfotograaf Harm Hessels (geboren op 8 oktober 1927 te Diever, overleden op 21 maart 1995 te Diever) maakte de tweede foto van het Groenendal in de strenge winter van 1967-1968.
Wijlen mr. Albertus Christiaan van Daalen uit Bennekom, de grondlegger van het landgoed Berkenheuvel, wist al direct bij zijn aankomst in Diever in 1891 dat de veldnaam van de akkers aan de rechterkant van de foto’s Groenendal was.
Toch gaf de voorkant van het gelijk – niet gehinderd door enige historische kennis van Deever – de weg door het het Groenendal volkomen onterecht de naam Heezenesch.
In de zestiger (?) of zeventiger jaren (?) van de vorige eeuw werd het fraaie karakter van het Groenendal vernield en opgeofferd aan het Openluchtspel: de bochtige zandweg werd omgebouwd tot een rechte asfaltweg.

Abracadabra-1495Abracadabra-1493

This entry was posted in Bosweg, Grünedal, Saandweg, Topstuk, Veldnaeme. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *