De weier in ut laand van Jan Thijs Seinen

Bijgaande sepiakleurige afbeelding is te vinden in het tijdschrift ‘Het Noorden in woord en beeld’ van 19 februari 1937, jaargang 12, 1936-1937, nummer 49. Op de afbeelding is te zien op de voorgrond de plas met de naam de Weiert an de Heufdstroate in Deever in het land van boer Jan Thijs Seinen, op de plaats waar nu ongeveer de vijver is te vinden bij het bejaardenhuis met de merkwaardige naam Jan Thijs Seinen Hof.

Weier is de olde Deeverse naam voor een vijver of een sloot of een gracht. In dit geval was het én een vijver én een sloot. Het olde Deeverse woord weier kan ook geschreven worden als weiert, maar wordt volledig ten onrechte vaak geschreven als wijert of nog erger als wyert.

De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen van mooie foto’s op papier is, kan de hier afgebeelde zwart-wit foto ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 59 van het in 2008 uitgegeven papieren boekwerkje Diever, zoals het was in de voormalige gemeente. 1930 – 1980, dat is samengesteld door vrijwilligers van de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit zijn van dat papieren boekwerkje of dat papieren boekwerkje bij iemand in kunnen zien.
De redactie citeert de tekst bij de afbeelding op bladzijde 59 van het vermelde papieren boekwerkje:
De Wijert in de jaren dertig van de vorige eeuw. Op deze plas werd in de wintermaanden geschaatst. Op de achtergrond liggen de boerderij van Frederik Offerein, het huis van Teunis Mulder en de boerderij van Harm Moes aan de Burgemeester van Oslaan, later het Kasteel.

De redactie van ut Deevers Archief weet nog niet wie in de boerderij aan de rechterkant van de afbeelding woonden. De boerderij van Harm (Haarm) Moes is deels te zien rechts achter het huis van Teunis Mulder (die in de Deeverse volksmond altijd Teunis Kuper werd genoemd; in Deever hadden alle mensen met de achternaam Mulder een bijnaam).
Op 19 februari 1937 heette ut Kastiel nog gewoon ut Kastiel. Pas in 1939 bij de pensionering van de niet van het bestuurderspluche weg te branden burgemeester Hendrik Gerard van Os werd de verzameling wegen met de oeroude naam ut Kastiel volkomen onterecht gewijzigd in Burgemeester Van Oslaan (who the hell was Van Os, what the hell did Van Os ?).
De bevolking van Deever heeft vele tientallen jaren opgescheept gezeten met de ambtelijke straatnaam Burgemeester Van Oslaan en dat terwijl de Deeverse volksmond de verzameling wegen al die vele tientallen jaren gewoon ut Kastiel bleef noemen. De redactie moet nog uitzoeken wanneer de straatnaam Burgemeester van Oslaan gelukkig is gewijzigd in ut Kastiel.
De redactie vindt het toch wel een zorgelijk dingetje dat vrijwilligers van de heemkunduge vurening uut Deever in het boekwerkje Diever, zoals het was in de voormalige gemeente. 1930 – 1980 zulke geschiedkundig rammelende teksten opnemen bij afbeeldingen zonder bronvermelding.

De redactie heeft de kleurenfoto gemaakt op woensdag 11 december 2019. De weier bevond zich ongeveer in de staart van de visvormige vijver bij het bejaardenhuis an de Heufdstroate in Deever.

This entry was posted in de Weier, Deevers. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *