Dieverderdingspil, een archaïsche utopie !?

In de tweede editie van het in vertrouwenwekkende groene kleuren uitgevoerde indoctrinatiekrantje ‘Infokrant van uw nieuwe gemeente Westerveld in oprichting’, dat in juli 1997 onder de bewoners van de gemeenten Deever, Dwingel, Fledder en Oavelt werd verspreid, stond een bericht van een zo genoemde ‘adviescommissie naamgeving’ over zijn voorstel voor de naam van de nieuwe gemeente in oprichting met de werktitel Westerveld. 

Naam nieuwe gemeente
In de startkrant gemeente Westerveld in oprichting zijn de inwoners opgeroepen naamsuggesties voor de nieuwe gemeente voor te stellen. U deed dat in grote getale. De stuurgroep gemeente Westerveld in oprichting stelde vervolgens een adviescommissie naamgeving in, bestaande uit 3 deskundigen van buiten Westerveld in oprichting.
Deze commissie bestudeerde 246 suggesties afkomstig van 84 personen en bracht 18 juni haar advies uit aan de stuurgroep. De voorgestelde naam bleek door vijf inwoners uit ons gebied te zijn voorgesteld. Deze mensen zullen worden benaderd voor een attentie. Proficiat en dank hiervoor. Inmiddels weet u, denken wij, allang hoe het voorstel voor de nieuwe naam luidt: Dieverderdingspil.
De Herindelingswet bepaalt evenwel, dat, als de nieuwe gemeenteraad na 1 januari 1998 besluit tot de voorgestelde nieuwe naam, de gemeente toch nog één jaar Westerveld zal moeten heten. Kunt u zich het allemaal voorstellen na 1 januari 1998 ? Uiteraard is het ook mogelijk dat de nieuw gekozen raad alsnog kiest voor een andere naam. Voorbeeld: Frederiksoord, gemeente Westerveld na 1 januari 1999: gemeente Dieverderdingspel.
De commissie heeft het volgende overwogen.
De landschap Drenthe was vanuit de middeleeuwen tot 1795 verdeeld in zes zogenaamde dingspelen, die waren voortgekomen uit de oudste zes kerspelen in de provincie. Zo’n kerspel was van oorsprong een parochie, maar werd na verloop van tijd steeds wereldser en als zodanig de voorloper van de huidige gemeente.
Zowel de bestuurlijke organisatie, als de organisatie van de rechtspraak in Drenthe ging uit van dingspelen. Het woord ding in dingspel kennen we nu nog in geding: proces. Van oorsprong waren het dan ook gebieden waarbinnen recht werd gesproken. Daarnaast vormden ze bestuurlijke eenheden, zoals bijvoorbeeld in de afvaardiging naar de vergadering van de staten van Drenthe.
Eén van de dingspelen was het Dieverderdingspel. Behalve Diever als oudste dorp, omvatte het de kerspelen Dwingelo, Havelte Vledder, Meppel, Ruinen, Hoogersmilde en De Wijk. De meeste van de dorpen hadden zich bovendien ontwikkeld rondom kerken die waren gesticht vanuit de Dieverder moederkerk. Ondanks verschillen tussen de kerspelen, ook in belangen en inzichten, voelden ze zich tezamen als dingspel toch een eenheid.
De naam Dieverderdingspel omvat derhalve alle gemeenten die in de gemeente Westerveld in oprichting samen zullen gaan en is zo gezien een samenbindende factor. Zij heeft een historische grondslag, is exclusief voor het gebied en klinkt speels dankzij de drie zich herhalende d’s, waardoor deze naam zich onmiddellijk in het geheugen vastzet. Op zich ook op de historie gebaseerde samenstellingen met daarin woorden, zoals brinken, markten, essen, enzovoort, missen de exclusiviteit die Dieverderdingspel wél heeft. Brinken, markten, essen, enzovoort komen immers overal in Drenthe en zelfs daarbuiten voor. Namen met daarin ‘wold’, ‘loo’, ‘veld’ en dergelijke zijn in Nederland deels evenmin origineel en hebben bovendien alleen betrekking op één landschapstype in de nieuwe gemeente, terwijl er zeker ook andere voorkomen.
Op grond van al deze genoemde argumenten heeft de commissie verder niet overwogen om de optie van de stuurgroep over te nemen en de naam te kiezen van de plaats waar het toekomstige bestuurscentrum zal worden gevestigd.
De commissie is namelijk van mening dat met de door haar voorgestelde naam recht gedaan wordt aan het gehele gebied dan de huidige vier gemeenten beslaat.
De volgende personen hebben deze naam voorgesteld: H. Boers, Lhee 97, Dwingelo; K.R. Cuperus, Egginkstraat 5, Wapse; C. Boer-Oosterloo, Lheeweg 12, Dwingelo; Werkgroep V.V.D., p/a Lhee 100, Dwingelo; M.J. Steffers, Soerte 11, Wapse.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
Van de ongeveer wat minder dan 20.000 bewoners van de gemiente Deever, de gemiente Dwingel, de gemiente Oavelt en de gemiente Fledder noemden in 1997 slechts vijf personen de naam Dieverderdingspel, dat is ongeveer één op de vierduizend inwoners, dat was gelukkig een erg overtuigende minderheid.
De adviescommissie heeft waarschijnlijk niet in de gaten gehad dat gemeente Dieverderdingspel voor de oude nieuwe gestroomlijnde gemeentelijke politici waarschijnlijke een archaïsche utopie was, een onmogelijke ouderwetse en onuitsprekelijke werkelijkheid, was. Vooruit naar het verleden was voorspelbaar niet haalbaar. Welk zijn eigen dorp respecterend gemeenteraadslid uut de gemiente Oavelt of de gemiente Fledder of de gemiente Dwingel zou gestemd hebben voor de voorgestelde naam van de nieuwe gemeente, waarin zo uitdrukkelijk de naam Diever voorkomt ? De naam Dieverderdingspel was gedoemd te sneuvelen.
Overigens maakt het in 1841 uitgegevens Woordenboek der Nederlanden, derde deel, beginletters C en D, bijeengebracht door A.J. van der Aa terecht gewag van Dieverderdingspil, zie de bijgaande afbeelding. Het Dieverderdingspil omvatte veel meer gemeenten dan de gemient’n Deever, Dwingel, Oavelt en Fledder, waarbij de redactie terloops opmerkt dat de ‘adviescommissie naamgeving’ zich nogal vergiste in het noemen van de juiste kerspelen van het Dieverderdingpil.
De politiek trapte terecht niet in het lulkoekverhaal en het advies van de ‘adviescommissie naamgeving’, de naam Dieverderdingspil sneuvelde gelukkig, dus bleef het gemeente Westerveld en helaas niet gemeente Westenveld.
Westenveld is toch wel een handige naam, want als de gemeente Westenveld binnen afzienbare tijd moet fuseren met de gemeente Meppel (nog ver vóór het paleisje van De Hoge en Lage Heren Van De Voorkant Van Het Absolute En Onaantastbare Gelijk aan de Gemeentehuislaan in Deever is afgeschreven ?), dan is de nieuwe naam snel bedacht: Zuidwestenveld.

This entry was posted in Gemeente Westenveld. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *