Pietereuliekarre van de Garries’s jongen bee Jan Krol

In het boerderijtje an de Heufdstroate in Deever, dat is te zien op de hier afgebeelde foto -voorwaar een topstuk-, woonde het echtpaar Jan Krol en Vrouwgje Bakker. Jan Krol is geboren op 27 januari 1884 in Deever. Hij is overleden op 16 oktober 1968 in Deever. Hij trouwde op 11 mei 1912 in Deever met Vrouwgje Bakker. Vrouwgje Bakker is geboren op 23 april 1884 in Deever. De redactie moet nog uitzoeken wanneer zij is overleden. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. De redactie herinnert zich dat Jan Krol een van de bekende Deeverse jagers was.
De door een paard getrokken pietereuliekarre is van de gebroeders Gerrits (Garries’s jongen) van ut Kastiel. Zij waren pietereulieventers. De gebroeders Gerrits werden in de Deeverse volksmond ook wel een beetje oneerbiedig de oliesheiks genoemd.
In de vijftiger jaren en ook nog in het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw, dus vóór het gebruik van butagas en vóórdat in Deever de huizen waren aangesloten op het aardgas uit Slochteren, kookten veel mensen -voor een deel- op een pietereuliestel. Ook werden in die tijd huizen minder met behulp van kolenkachels en meer met behulp van pietereuliekachels verwarmd.
De redactie van ut Deevers Archief schat in dat de hier afgebeelde foto in de tweede helft van de vijftiger jaren van de vorige eeuw ia gemaakt.

Afbeelding 1

Afbeelding 2
© https://www.google.com/maps, deze opname dateert van mei 2023.
Op de plek van het boerderijtje van Jan Krol en Frougje Bakker an de Heufdstroate staat al jaren een burgerwoning.

Afbeelding 3
© https://www.google.com/maps, deze opname dateert van mei 2023.
Op de plek van het boerderijtje van Jan Krol en Frougje Bakker an de Heufdstroate staat al jaren een burgerwoning.

This entry was posted in Alle Deeversen, Heufdstroate, Topstuk. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *