An de gaaste esette rogge op de Pachtkaampe

Kort na de millenniumwisseling mocht de redactie van ut Deevers Archief een album met oude zwart-wit foto’s van Ludolf (Lu) Broer en Engeltje van Delden scannen. De hier getoonde zwart-wit foto met kartelrand was aanwezig in dat album. Dat scannen is gebeurd op de scanner van Coen Broekema, de buurman van Luite (Lu) Wolter Broer en Engeltje (Engel) Anje van Delden. Zie de hier afgebeelde grafsteen op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever. De redactie heeft deze kleurenfoto gemaakt op dinsdag 14 maart 2023. Luite (Lu) Wolter Broer gaf de redactie toestemming deze foto’s bij gelegenheid op te nemen in berichten over het verleden in de gemiente Deever. De redactie is Luite (Lu) Wolter Broer daar postuum alsnog bijzonder erkentelijk voor.

Wijkzuster, beter gezegd dorpszuster, nog beter gezegd gemeentezuster en dorpsfiguur Elje Broer-Doodhagen was de bijzonder goede en gewaardeerde dorpszuster in de gemiente Deever. Ze werd in de Deeverse volksmond altijd zuster Broer genoemd. Elje Doodhagen is geboren op 26 februari 1895 in Noordwolde. Zij is overleden op 26 januari 1985 op 90-jarige leeftijd in Deever. Zij trouwde op 12 juni 1918 in Giethoorn met Willem Broer. Hij is geboren op 8 december 1895 in Giethoorn. Hij is overleden op 11 februari 1922 op 26-jarige leeftijd in Joure. Beiden zijn begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg bee Deever.
Zuster Broer liet an de Brinkstroate in Deever een burgerwoning bouwen, die ze de merkwaardige naam Zwerversrust gaf. In welk jaar is deze burgerwoning opgeleverd ?

De maker van de hier afgebeelde zwart-wit foto van dorpsvilla Zwerversrust  is Luite (Lu) Wolter Broer. Hij is geboren op 2 november 1918 in Noordwolde. Hij is het enige kind van Willem Broer en Elje Doodhagen. De redactie van ut Deevers Archief weet helemaal niet wanneer Lu Broer de hier afgebeelde zwart-wit foto heeft gemaakt, ook niet bij benadering. Maakte hij de foto vóór de Tweede Wereldoorlog, in de Tweede Wereldoorlog of ná de Tweede Wereldoorlog ? De redactie heeft enigszins het vermoeden dat de foto kort ná de Tweede Wereldoorlog is gemaakt. Wellicht kunnen de kinderen van Ludolf (Lu) Broer en Engeltje van Delden een mooi sluitend verhaal bij de hier afgebeelde foto vertellen. Want wie staat voor het huis ?

Wat de hier getoonde foto, wat de redactie van ut Deevers Archief betreft, zo geschiedkundig waardevol maakt zijn de schoven rogge op de bouwakker met de naam de Pachtkaampe naast dorpsvilla Zwerversrust van zuster Broer. Deze schoven rogge zijn in het najaar an de gaaste eset. De bouwakker met de naam de Pachtpaampe is na de Tweede Wereldoorlog tussen de Kloosterstroate en de Brinkstroate beetje bij beetje volgebouwd met burgerwoningen. Ook de twee huizen, die op de hier afgebeelde foto zijn te zien, zijn gebouwd op de bouwakker met de naam de Pachtkaampe.

Afbeelding 1
De maker van deze zwart-wit foto is Luite (Lu) Wolter Broer, zoon van dorpszuster Elje Broer-Doodhagen.
Afbeelding 2 
Opnamedatum maart 2022 (© google.com/maps).

Afbeelding 3
De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto gemaakt op dinsdag 14 maart 2023.

This entry was posted in Brinkstroate. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *