De fagus sylvatica atropunicera an de Aagterstroate

Het was de redactie van ut Deevers Archief nooit opgevallen dat aan de voorkant van het huis met adres Achterstraat 6 in Deever een rode beuk (fagus sylvatica atropunicera) staat. Totdat de redactie op woensdag 17 mei 2023 op de hoge bouwstelling bij het kerkgebouw in de kaarketuun an de brink van Deever klom en in de richting van de Aagterstroate  keek en een rode beuk zag. De beuk staat bij het huis waar vroeger de familie Mulder woonde. Kan het zijn dat Anne Mulder deze boom al vóór de Tweede Wereldoorlog heeft geplant ?
Dat moet toch wel een gedurfde daad zijn geweest, want in een bekrompen semi-feodale vooroorlogse samenleving, zoals de Deeverse samenleving, stonden rode beuken alleen bij woningen van de dorpse bovenlaag, zoals de burgemeester, de dominee, de notaris, de belastingontvanger, de dorpsdokter en de dikke boeren. De rode beuk was een statussymbool. De rode beuk kon zeker niet bij het huis van een keuterboer an de Aagterstroate in Deever staan. Maar gelukkig was het jonge rode beukje vanaf de Achterstraatkant jarenlang niet te zien. En dat zal zijn redding zijn geweest.
Het is te hopen dat deze rode beuk niet het slachtoffer zal worden van de beruchte rode-beuk-vergiftiger, die enige jaren geleden de twee rode beuken in de tuin vóór het huis met adres Brink 5 in Deever om zeep heeft geholpen.

Afbeelding 1
De redactie heeft bijgaand afgebeelde ‘luchtfoto’ gemaakt op woensdag 17 mei 2023

Afbeelding 2
Opnamedatum maart 2022 (© google.com/maps).

This entry was posted in Aagterstroate. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *