De Deeverse musiek in de Heufdstroate in Deever

Vóór de Tweede Wereldoorlog bloeide het verenigingsleven in de gemiente Deever. Zo ook de verenigingen die zich met muziek bezig hielden: Muziekvereniging Excelsior (opgericht 1908) in Deever, Christelijke muziekvereniging Advendo in Deever (opgericht in 1924), Gemengd zangkoor Crescendo in Deever (opgericht in 19xx (??), Christelijk gemengde zangvereniging Excelsior in Deever (opgericht in 19xx ?), Muziekvereniging Vogido in Wapse (opgericht in 1927). Kerkkoor Nederlands Hervormde Kerk (bestaat vanaf 1935).
Zoals gebruikelijk in die tijd hadden de offeskeid’n van de hervormde kaarke uiteraard ook hun eigen muziekverenigingen. Lekker knusjes onder elkaar, maar niet op zondag en christelijke feestdagen, maar wel mét de goedkeuring van het christelijke kerkbestuur en menièr de domeneer.
De redactie van ut Deevers Archief heeft zich in de paragraaf Muziekverenigingen op de bladzijden 251 tot en met 255 van het in 1992 uitgegeven standaardwerk der standaardwerken met de titel ‘Geschiedenis van Diever’ een slag in de culturele rondte gezocht naar enige gegevens over het hiervoor genoemde gemengde zangkoor Crescendo, maar helaas niets kunnen vinden.
De redactie vond een dezer dagen bij het digitaliseren (scannen) van één van zijn vele aantekeningenboekjes uit de periode 1999-2007, toen hij voor de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever in totaal 32 nummers van het papieren blad Opraekelen samenstelde, tussen de bladeren van dat boekje bijgaand afgebeeld sepiakleurige fotootje. De tekst achter op het hier afgebeelde fotootje luidt: Achter de man met de trombone is de man met klarinet E. Oosterga, de tweede van rechts.
Marcheren de muzikanten van Excelsior (Steeds hoger), Advendo (Aangenaam door vriendschap en nuttig door oefening) of Vogido (Voor ons genoegen is dit opgericht) ?? Wie het weet, die wordt ten zeerste verzocht het te melden. Wie mensen op de hier afgebeelde foto herkent, die wordt ten zeerste verzocht die namen te melden.
De muzikanten marcheren deur de Heufdstroate van Deever. De hier afgebeelde foto is gemaakt vóór de Tweede Wereldoorlog, want het pand achter het muziekkorps is kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog afgebrand. De redactie vermoedt dat de hier afgebeelde foto in 1938 is gemaakt. In de boerderij op de achtergrond boerkten Jacob (Jaap) Hessels en Margje Veenhuis. Deze boerderij staat aan het begin van de Kruusstroate. Deze boerderij bestaat gelukkig nog steeds.

This entry was posted in Vurening. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *