Roggemiete zett’n an de Grönnegerweg bee’j de Belt

Tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw zetten de boeren de rogge an de miete, liefst van zoveel mogelijk boeren dicht bij elkaar, waarna een loonbedrijf de rogge döste mit un döskaaste.
De Grönnegerweg bee’j Deever was toen tot aan het gesticht Armenwerkhuis gelukkig nog een zandweg. Naast de zandweg lag gescheiden door betonnen paaltjes het schelpenpad voor de fietsers en de wandelaars. Was dat nog maar zo.
Het voorstel aan het raad van de fusiegemeente Westenveld is de bestaande verharding te verwijderen en de situatie, zoals te zien op deze foto, spoedig te herstellen. De gemiente Deever was niet zo zuinig op zijn zandwegen.
Op de zwart-wit ansichtkaart is aan de rechter kant de toegang tot de Belt (de vuilnisbelt) te zien (lekker fikkie stook’n op de Belt, om dan vanwege de rook weggejaagd te worden door Giene Bijker, die daarom in de volksmond Giene de Belthekse werd genoemd).
Op de achtergrond is links naast de roggemiete in opbouw het boerderijgedeelte van het gesticht Armenwerkhuis te zien. Wie zijn bezig met het zetten van de rogge an de miete ? Wie van de bezoekers van het Deevers Archief heeft foto’s van dit boer’nwaark ? Lag het bouwland rechts van de Grönnegerweg op de Heezenesch ? Zo nee, tot welke esch dan ? En wie was de eigenaar van dat bouwland ?
De hier afgebeelde ansichtkaart is tussen 1962 en 1964 verkocht door Roelof van Goor’s Kantoorboekhandel an de Kruusstroate in Deever.

This entry was posted in Ansichtkoate, Boer'nlee'm, Grönnegerweg, Heezeresch, Saandweg. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *