De offecier’n in de kaamp aat’n gien soldoat’nkost

In de Provinciale Drentsche en Asser Courant verscheen op 9 augustus 1906 het navolgende korte bericht over de veldoefeningen van het negende regiment infanterie van de landweer in de legerkaamp op de Oeren tussen Kalteren en Soerte.

De heer Th. Bakker, restaurateur hier ter stede, wordt van den 14en tot en met den 27en September aanstaande in het legerkamp bij Diever, ten tijde dat het 9e regiment infanterie aldaar zal kamperen, belast met het beheer der menage van de officieren.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Met de term ‘ter stede’ is in dit geval Assen bedoeld. Een restaurateur is in dit geval een restauranthouder. Met menage voor de officieren is bedoeld het eten en drinken voor de officieren. Dus in de legerkaamp op de Oeren was de catering voor de officieren uitbesteed aan een restauranthouder in Assen. Het eten zal ter plekke zijn bereid door de restauranthouder zelf of door een kok die in dienst was van de restauranthouder. Dus in de legerkaamp op de Oeren aten de officieren geen soldatenkost. Dus in de legerkaamp op de Oeren aten de officieren geen rats, kuch en bonen.
De hier afgebeelde zwart-wit ansichtkaart hoort bij een kleine serie eenvoudig uitgevoerde ansichtkaarten, die in 1906 is uitgegeven. En jij kunt zo’n ansichtkaart maar beter wel in jouw verzameling hebben, want ansichtkaarten van de legerkaamp op de Oeren worden steeds minder, maar wel steeds duurder, te koop aangeboden.

This entry was posted in de Kaamp op de Oeren. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *