Wie hef un foto van de moter mit kentiek’n D-5051

In de Olde Möppeler (Möppeler Kraante, Meppeler Courant) van 25 maart 1927 staat het volgende korte bericht over een ongeluk an de Deeverbrogge, waarbij timmerman Hendrik Nijzingh met zijn motorrijwiel in de Drentse Hoofdvaart terecht kwam.

Dieverbrug, 22 maart.
Hedenavond omstreeks zeven uur kwam de timmerman H. Nijzingh van Diever op een motorrijwiel hier langs om naar Dwingeloo te gaan. Daar een schipper in aantocht was, werd de brug afgedraaid. Nijzingh die te veel acht gaf op de tram, die juist was gearriveerd, had de afgedraaide brug niet gezien. Hij werd door enige personen nog toe geschreeuwd, zoodat hij nog uit alle macht begon te remmen. Door de snelle vaart echter vergeefs. Hij reed met den motor in de vaart. Spoedig ware rappe handen aanwezig om de drenkelingen op ’t droge te brengen. Nijzingh had een paar hoofdwonden opgeloopen. De motor bleek er tamelijk goed afgekomen te zijn. Nijzingh kon zich nog loopende naar zij woning te Diever begeven. Toch klaagde hij over zijn hoofd. Het mag echter een wonder heeten, dat een en ander zoo goed is afgeloopen.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Het motorrijwiel van Hendrik Nijzingh had kentekenplaat D-5051. Het bijbehorende kentekenbewijs is afgegeven op 25 oktober 1926 aan Hendrik Nijzingh. Hij woonde in 1927 in Deever. Hij was in 1927 timmerman. De redactie weet niet wanneer hij aannemer is geworden. Als aannemer heeft hij in Deever veel gebouwen gemaakt, bijvoorbeeld het huis met de naam De Iemenhof an ut begun van de Brinkstroate in Deever en de Boer’nlienbaank an de Peperstroate in Deever.
Hendrik Nijzingh is geboren op 18 juli 1901 in Deever. Hij is overleden op 12 mei 1969 in Deever. Hij trouwde op 4 mei 1929 op 27-jarige leeftijd in Deever met Jentje Boelens. Zij gingen op 7 juli 1929 wonen in het huisje dat tegenwoordig als adres Hoofdstraat 64 in Deever heeft. De redactie weet niet waar hij vóór die datum woonde. De redactie weet ook niet wanneer Hendrik Nijzingh, Jentje Boelens en kinderen in hun nieuwe huis an de Brinkstroate in Deever gingen wonen.
Hij was in maart 1927, op de dag van het ongeluk, 26 jaren oud. Hij heeft het motorrijwiel welk lang gehad, want pas op 2 oktober 1947 is het kenteken op een andere naam geschreven.
In 1927 reed de stoomtram van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij nog langs de Drentse Hoofdvaart. An de Deeverbrogge was bij het hotel-logement een halte. Opvallend is dat in de tijd de weg bij een afgedraaide Deeverbrogge niet werd versperd door slagbomen !
De redactie is een liefhebber van afbeeldingen van motorrijtuigen met een D-nummer uut de gemiente Deever. Die afbeeldingen toont hij bijzonder graag in ut Deevers Archief. Derhalve is de redactie bijzonder geïnteresseerd in een goede scan van een foto van Hendrik Nijzingh op of bij zijn motorrijwiel met kentekenplaat D-5051.

Op 17 januari 2024 ontving de redactie de volgende zeer gewaardeerde reactie van mevrouw Geke Hummel
Het huisje aan de Hoofdstraat in Diever noemde mijn moeder altijd De Reddingsboei of De Reddingsboot, omdat in dat huisje  diverse mensen tijdelijk hebben gewoond..

This entry was posted in Alle Deeversen, D-nummer, Olde moter. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *