Category Archives: Burgemeisterwoning

De ièste kroeg an de aandere kaante van de bos

In de Nederlandsche Staatscourant Nummer 261 van zaterdag 3 november 1888 verscheen het volgende bericht over de verlening van een vergunning voor het uitoefenen van een kleinhandel in sterke drank, zeg maar voor het uitbaten van de eerste kroeg met een vergunning op Zorgvliet.

Plaatselijke besturen
Burgemeester en wethouders van Diever brengen naar aanleiding van artikel 8, alinea 2, der wet van 28 juni 1881 (Staatsblad nummer 97), zooals dat is luidende na de wijziging bij de wet van 16 april 1885 (Staatsblad nummer 78), ter kennis:
1°. dat zij, ingevolge machtiging van Gedeputeerde Staten van Drenthe, bij resolutie van 24 augustus 1888, nummer 13, aan Johannes Steenbergen, koffie- en bierhuishouder en winkelier te Wateren, vergunning hebben verleend tot het uitoefenen van den kleinhandel in sterken drank in het door hem bewoonde huis nummer 8a te Zorgvlied;
2°. dat heeren Gedeputeerde Staten hebben overwogen:
a. dat in Wateren en Zorgvlied, welke te zamen eene afzonderlijke buurtschap uitmaken en respectievelijk 1½ en 2 uur zijn verwijderd van de kom van het dorp Diever, op geen enkele plaats sterke drank in het klein wordt verkocht;
b. dat vooral Zorgvlied door verschillende omstandigheden druk wordt bezocht en het belang en het gemak der bezoekers het wenschelijk maken daar een lokaal aanwezig te doe zijn, waarin het tappersbedrijf wordt uitgeoefend.
Diever, 31 October 1888.
Burgemeester en Wethouders, voornoemd,
L.W. van Os, Burgemeester.
K. H. Smidt, Wethouder,

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
In de gemiente Deever waren vanwege de jaarmarkten ook veel illegale kroegen, kroegen zonder vergunning, kroegen die sterke drank onder de tafel verkochten, zo genoemde stille kroegen,
Het verkrijgen van een vergunning voor het tappen van sterke drank was in die jaren toch wel een heel bureaucratisch en betuttelend gedoe, tot en met het publiceren van de verlening van de vergunning in de Nederlandsche Staatscourant.
Burgemeester Leonard Willem van Os – waarvan de Deeverse volksmond zei dat hij ‘er niet in speejde’ – zal bij de verlening van de sterke-drank-vergunning aan Johannes Steenbergen vast en zeker niet in zijn objectieve overwegingen hebben meegenomen dat hij zelf woonde op een jong en groeiend dorp, dat in het bericht van het plaatselijke bestuur toen nog Wateren werd genoemd, dat blijkbaar pas later de naam Zorgvliet kreeg.
De redactie is met het publiceren van dit berichtje wel twee uitdagingen rijker geworden, want waar stond het pand van Johannes Steenbergen met adres Zorgvliet 8a en waar woonde burgemeester Leonard Willem van Os op Zorgvliet ?

Abracadabra-1270

Posted in Burgemeisterwoning, De aandere kaante van de Deeverse bos, Gemientebestuur, Woater’n, Zorgvliet | Leave a comment

Olde dokterswoning an de Heufdstroate

Eerste ansichtkaart
De zwart-wit foto voor deze ansichtkaart van de oude dokterswoning an de Heufdstroate in Deever is voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Links naast de dokterswoning is de woning van Martinus Strating (geboren op 15 januari 1982, overleden op 5 augustus 1965) en Jacoba Timmerman (geboren op 27 februari 1882, overleden op 20 november 1982) te zien. Meester Strating was onderwijzer aan de Gereformeerde School. Beiden liggen begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg in Deever.
Tweede ansichtkaart
De zwart-wit foto voor deze ansichtkaart van de Heufdstroate in de buurt van de dokterswoning en de burgemeesterswoning is gemaakt in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Dirk Ludolf Broekema was toen de plaatselijke huisarts. Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond altijd ome Kees werd genoemd) was toen de burgemeester van de gemiente Deever.

Posted in Ansichtkoate, Burgemeisterwoning, Deever, Dokterswoning, Heufdstroate | Leave a comment

Op ut Deeverse hunnebedde stön un olde skure

In het in 1999 verschenen fotoboekje ‘Diever, ie bint ’t wel …’ is als afbeelding 64 een afbeelding van een zwart-wit ansichtkaart van ut hunnebedde an de Grönnegerweg bee Deever. De foto voor deze ansichtkaart is rond 1933 gemaakt. In de tekst bij de afgebeelde ansichtkaart is aandacht besteed aan de aankoop van het hunnebed door het rijk en een globale beschrijving van ut hunnebedde door professor doctor Albert Egges van Giffen. Een afbeelding van de betreffende bladzijde uit het fotoboekje ‘Diever, ie bint ’t wel …’ is in dit bericht opgenomen.

64 – Heezeresch – Hunebed op de Steenakkers – ± 1933
Op 6 januari 1855 werd ter voldoening aan het Koninklijk Besluit van 28 december 1854 aan het Rijk gemeld dat op de Heezeresch in een akker van Hendrik ter Mast een hunebed lag. Op deze akker stond bij een huisje een schuur, waaronder stenen van het hunebed lagen.
Het Rijk besloot pas op 20 oktober 1871 de akker en het hunebed aan te kopen. Het Rijk verzocht wethouder Klaas Kok om met de eigenaar te onderhandelen over de aankoop en het verplaatsen van de schuur, opdat het hunebed in zijn geheel vrij zou komen.
Hendrik ter Mast was wel bereid de akker met het hunebed te verkopen. Voor de grond vroeg hij 12 gulden. Voor het verplaatsen van zijn schuur vroeg hij 200 gulden. Ook bedong hij dat een op zijn akker aanwezig voetpad over de publieke weg moest gaan lopen. Uiteindelijk ging hij accoord met een vergoeding van 88 gulden voor de schuur. Daarbij stelde het Rijk wel als voorwaarde dat deze niet hoger zou zijn, als de schuur in zo’n slechte staat zou blijken te zijn, dat deze na het afbreken niet meer zou kunnen worden herbouwd. De totale verkoopprijs kwam zo op 100 gulden te liggen. Op 2 november 1871 werd de koop gesloten. Na het afbreken van de schuur konden de daar onder liggende stenen worden blootgelegd.
De archeoloog professor doctor Albert Egges van Giffen beschreef het hunebed later als volgt:
Het hunebed is onregelmatig spits-eivormig. Het heeft een ongeveer noord-oostelijk-zuidwestelijk gerichte lengte-as. De ingang bevindt zich vermoedelijk aan de zuidkant, doch de plaats waar is niet zonder meer vast te stellen. Het steengraf bestaat uit minstens 10 draagstenen en totaal uit 22 stenen. Ze bestaan allen uit graniet. Toen het hnnebed nog geheel ongeschonden was, werd als bijzonderheid aangegeven dat in één der dekstenen een grote mensenhand was gegraveerd of uitgehouwen.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De foto voor de hier afgebeelde zwart-wit ansichtkaart van ut hunnebedde an de Grönnegerweg bee Deever dateert uit 1933. In de achtergrond van de afbeelding is de bebouwing van de Dwarsdrift en van ut Kastiel te zien.
Had meneer de weledelgestrenge professor doctor in de oudheidkunde Albert Eggen van Giffen het hunnebed maar nooit naar eigen inzichten ‘gerestaureerd’ ! Ut hunnebedde op bijgaande afbeelding oogt veel echter, zo zijn het mooie dikke stien’n in de Stienakkers an de Grönnegerweg bee Deever.
Hedendaagse slimme professoren in de oudheidkunde ‘restaureren’ niet zo maar meer een oudheidkundig object, maar proberen dit zo mogelijk zo goed en duurzaam mogelijk te ‘conserveren’, in de (vervallen) staat te houden waarin het zich bevindt, dus wat betreft dit hunnebedde plat en kort door de bocht gezegd: met de fikken er van afblijven en letterlijk saand uut de Stienakkers erover.
De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto gemaakt op maandag 2 januari 2017. Het had in de nacht van 1 op 2 januari een beetje gesneeuwd. Dat leverde toch wel weer een mooi fragmentje uit het recente verleden van ut hunnebedde op.

Abracadabra-465

Posted in Albert Egges van Giffen, Ansichtkoate, Burgemeisterwoning, Diever, ie bint 't wel ..., Grönnegerweg, Hunnebedde D52, Oudheidkunde, Stienakkers, Winter | Leave a comment

Ome Kees kwaamp ee’m in Deever koekeloer’n

In het ‘Nieuwsblad van Friesland: Hepkema’s Courant’ van 6 november 1939 verscheen een berichtje met twee foto’s van het bezoek van de nog niet als burgemeester van de gemiente Deever geïnstalleerde Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond altijd ome Kees werd genoemd) en zijn vrouw Nelly Veltman (die in de Deeverse volksmond altijd tante Nel werd genoemd) aan de gemiente Deever, in het bijzonder aan de bijna gepensioneerde burgemeester Hendrik Gerard van Os en zijn vrouw Saakje Lena van der Veen.   

Tot burgemeester van Diever is benoemd de heer Jan Cornelis Meiboom, zoon van den vroegeren notaris Meiboom te Oldemarkt (bij Steenwijk). Zijn echtgenoote is geboren in Makkinga en heeft een aantal jaren met haar ouders in Heerenveen gewoond. Ze is een dochter van dr. Veltman. Vrijdag bracht de nieuwe burgervader met zijn echtgenoote een bezoek aan de gemeente aan het hoofd waarvan hij met enkele weken komt te staan.
Links: Voor de woning van burgemeester Van Os werden het scheidende en het komende burgemeesterspaar samen gefotografeerd. Van links naar rechts: burgemeester Meiboom, burgemeester Van Os, mevrouw Meiboom-Veltman, en mevrouw Van Os. Rechts: De nieuwe burgemeester in gesprek met den pas benoemde gemeente-secretaris, den heer J. Boesjes.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
Het is toch wel merkwaardig dat een niet-zakelijk koekeloerbezoekje van een aanstaande nog niet geïnstalleerde burgemeester van de gemiente Deever aan een bijna gepensioneerde burgemeester van de gemiente Diever de Friesche pers heeft gehaald en dat bij het berichtje ook nog eens twee foto’s zijn getoond. Dat is bepaald geen goedkoop berichtje geweest. Wie uit de omgeving van de familie Meiboom-Veltman heeft op de publicitaire tam-tam geslagen ?
De foto aan de linkerkant van het bericht is gemaakt bij de voordeur van de nog niet verbouwde gemeentelijke dienstwoning van de burgemeester an de Heufdstroate in Deever. De foto aan de rechterkant van het bericht is gemaakt bij de dienstingang van het gemeentehuis aan de brink van Deever.
Voor meer gegevens van Hendrik Gerard van Os en Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond altijd ome Kees werd genoemd) verwijst de redactie naar een bladzijde in Wikipedia. Voor wat dit waard is.

Posted in Burgemeisterwoning, Gemiente Deever, Gemientehuus | Leave a comment

Un onbekende olde foto uut de gemiente Deever

De redactie van ut Deevers Archief is al dagen flabbergasted -om maar eens een heden ten dage in Nederland veel gebruikt Engels modewoord te gebruiken- van bijgaande afbeelding.
Van horen zeggen is de hier afgebeelde zwart-wit foto in de twintiger jaren van de vorige eeuw gemaakt. De foto moet dus zo’n honderd jaar geleden zijn gemaakt.
Van horen zeggen is de foto in de gemiente Deever gemaakt, maar de redactie heeft helaas nog niet uit kunnen vogelen welk pand hier op de foto is gezet. Bestaat het pand nog wel ? Wie van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief kan de redactie gegevens verschaffen over het hier zichtbare huis ?

De redactie ontving op 14 augustus 2021 de volgende reactie van de heer Henk Nijboer uit Beilen:
Dit is de burgemeesterswoning. Die is, nadat de familie Meyboom er was ingetrokken, door de gemeente Diever voorzien van een nieuwe bovenverdieping . Deze foto is van vóór 1939.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
De redactie verwijst tevens naar het bericht Hartelijk dank – Kees, Nell, Elsje en Wouter.
De redactie heeft bijgaande kleurenfoto van de voormalige gemeentelijke ambtswoning van de burgemeester van de gemiente Deever gemaakt op 21 november 2014.

Posted in Burgemeisterwoning | Leave a comment

Hartelijk dank – Kees, Nell, Elsje en Wouter

In 1943 verstuurden het burgemeestersechtpaar Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond altijd ome Kees werd genoemd, die op een Solex reed en die North State sigaretten rookte) en Nelly Veldman (die zichzelf Nell noemde en die in de Deeverse volksmond altijd tante Nel werd genoemd) en hun kinderen Elsje (Elisabeth, die in de Deeverse volksmond altijd Elsebé werd genoemd) en Wouterus Albertus bijgaande Agfa-fotokaart van hun woning vanuit Deever naar den Heer en Mevrouw de Könnigh-Veldman, Groot Hoefijzerlaan 49 in Wessenaèr.
De fotokaart moet een in eigen beheer gemaakte kaart van de familie Meiboom-Veldman zijn geweest, die was niet bij een neringdoende in Deever te koop. Was Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond altijd ome Kees werd genoemd) de maker van de foto voor deze kaart ? Was dit het 102-de exemplaar dat was verstuurd ?
In 1943 – in het derde jaar van de Tweede Wereldoorlog – was burgemeester Jan Cornelis Meiboom (die in de Deeverse volksmond altijd ome Kees werd genoemd) nog volop in functie.
De familie Meiboom-Veldman noemde de gemeentelijke burgemeesterswoning ‘de Eschhorst’. In het Oud-Germaans wordt met een horst een ‘vogelnest’ bedoeld. Vanuit de woonkamer, de serre en enige slaapkamers van hun ‘vogelnestje’ an de Heufdstroate in Deever had de burgemeesterlijke familie in de Tweede Wereldoorlog nog een mooi uitzicht op de Westeresch. Aan de achterkant van het ‘vogelnestje’ kon de familie vanuit de ramen van de eerste verdieping en de zolderverdieping uitkijken over de Noorderesch, aannemende en zo te zien dat de bomen in het bosje achter de woning nog niet hoog waren.
Dus eigenlijk had de familie de woning beter de ‘de Eschenhorst’ kunnen noemen. Wellicht stond de woning op een soort van zandruggetje tussen de Westeresch en de Noorderesch, maar dan had de familie de woning ook ‘de Eschenhors’ kunnen noemen.
Blijkbaar waren de kinderen Hubert (Huup), Cornelis (die in de Deeverse volksmond altijd Cow werd genoemd) en Peer (die in de Deeverse volksmond altijd Peerke de Boskaeter werd genoemd) nog niet geboren in 1943.
De redactie van ut Deevers Archief heeft nog niet uitgeplozen wie de heer en mevrouw de Könnigh-Veldman zijn. De redactie heeft wel het vermoeden dat de genoemde mevrouw Veldman niet de tweelingzuster Elisabeth van Nelly Veldman is. Misschien een tante ?
De gemiente Deever heeft de gemeentelijke burgemeesterswoning kort na het intrekken van de familie Meiboom in de woning in 1939/1940 laten voorzien van een eerste verdieping. Ja, de familie Meiboom-Veldman kon vanwege het groeiende gezin wel wat leefruimte gebruiken.
Het bouwen van de eerste verdieping werd als volgt gedaan. Zolderverdieping naar boven krikken, eerste verdieping bouwen en de zolderverdieping naar beneden krikken. Tijdens de bouw stortte de zolderverdieping wel een keer zo’n beetje in. Een echt staaltje van Deeverse bouwkunde, bouwkunst, bouwgekunstel en bouwgestuntel.

Posted in Ansichtkoate, Burgemeisterwoning, Jan Cornelis Meiboom | Leave a comment

De hartelijke groeten voor de familie Keimpe Roosjen

In ut Deevers Archief is aanwezig een ansichtkaart, die in 1948 -voorzien van een blauwe postzegel van 2 cent- is verstuurd naar de familie Keimpe Roosjen, Regentesselaan 54, ’s Gravenhave.
De familie Keimpe Roosjen krijgt de hartelijke groeten van Koos, Nel en Tonny. De vraag is natuurlijk: wie zijn Koos, Nel en Tonny ? Wie het weet, die mag het natuurlijk aan de redactie melden.
In het Deevers Archief is al een keer in een berichtje aandacht besteed aan de in Deever geboren en getogen Keimpe Roosjen, Hij is een zoon van Broer Roosjen (geboren op 20 januari 1884, overleden op 2 januari 1939 in Deever, hij ligt begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg in Deever) en Jacoba Tiemersma (geboren op 30 mei 1888, overleden op 1 mei 1955, zij ligt begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg in Deever). 
Op de zwart-wit ansichtkaart zijn aan de rechterkant het doktershuis, het huis van schoolmeester Strating en de burgemeesterswoning slechts een beetje te zien. De redactie heeft de kleurenfoto van dit deel van de Hoofdstraat in de druilerige namiddag van 2 januari 2017 gemaakt. Toen was de eerder op die dag gevallen sneeuw helaas al gesmolten.
Op de kleurenfoto is aan de linkerkant gebodsbord G7 te zien. Dit bord staat daar blijkbaar om aan te geven dat het pad dat links naast het bord is te zien, moet worden gebruikt door voetgangers en personen die de regels voor voetgangers in acht moeten nemen. Dus de voetgangers mogen niet op dit diel van de Heufdstroate lopen ? Wat zou daarvoor de boete zijn ? En mag de postbode nu wel of niet op de fiets over het al dan niet verlaten voetpad rijden ?
Het lijkt een beetje heel erg overdreven van de hoofdbeleidsmedewerker voor verkeersdeskundige zaken van de gemeente Westenveld op deze plek het gebodsbord G7 uit het wettelijke Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) neer te zetten. Want dan is de gehele bebouwde kom van Deever wel vol te plempen met gebodsbord G7. Wat is de reden van deze overdadige regelzucht ? Welke verkeersdeskundige gegevens liggen ten grondslag aan deze beslissing ? Gelooft de hoofdbeleidsmedewerker voor verkeersdeskundige zaken van de gemeente Westenveld niet in de zelfredzaamheid van de burgers in de gemiente Deever ?

Reactie van mevrouw Marieke Roosjen van 22 maart 2017
Wat leuk om deze ansichtkaart te zien die Nel Groeneweg aan mijn vader Keimpe Roosjen stuurde. 
Zij waren goede vrienden van mijn ouders. Ik heb haar goed gekend.
Zij was secretaresse op het ministerie van Defensie in Den Haag waar mijn vader indertijd werkte.
Sierd Okke Roosjen (geboren op 7 oktober 1908) was de broer van mijn vader (geboren op 28 februari 1913) en niet zijn vader, zoals in het bericht stond.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief van 27 maart 2017
De redactie is mevrouw Marieke Roosjen bijzonder erkentelijk voor deze reactie.
Keimpe Roosjen is derhalve geen zoon van Sierd Okke Roosjen (geboren op 7 oktober 1908 in Deever, overleden op 5 februari 1973 in Amsterdam) en Grietje Fokkinga Grietje Fokkinga (geboren op 22 september 1907, overleden op 19 augustus 1998 in Deever). maar een zoon van Broer Roosjen (geboren op 20 januari 1884, overleden op 2 januari 1939 in Deever, hij ligt begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg in Deever) en Jacoba Tiemersma (geboren op 30 mei 1888, overleden op 1 mei 1955, zij ligt begraven op de kaarkhof an de Grönnegerweg in Deever).
De redactie heeft het betreffende tekstdeel aangepast.

abracadabra-549

abracadabra-557

Posted in Ansichtkoate, Burgemeisterwoning, Dokterswoning, Gemeente Westenveld, Griffemiède skoele, Heufdstroate | Leave a comment

Kent U dit kiekje ? Hoe vindt U het ?

De jongedame Charlot van Os heeft de hier afgebeelde briefkaart (Carte postale) op 5 of 6 maart 1902 verzonden aan de dames Van Os en Hissink, Korte Bisschopstraat in Deventer. Deze ansichtkaart is – voor zover bekend bij de redactie van het Deevers Archief – de oudste en tevens particuliere ansichtkaart uut de gemiente Deever. 

Op de voorkant van de hier afgebeelde ansichtkaart is geschreven:
L., T. en J.,
Zooeven kwam ’t bericht uit Amsterdam,dat ik benoemd ben.
Kent u dit kiekje ? Hoe vindt U het ?
De hartelijke groeten van ons allen in ’t bijzonder van
Uwe U liefhebbende Charlot.

Aantekeningen van de redactie van het Deevers Archief
De ontwikkeling van de ansichtkaart begon in de loop van de jaren tachtig van de negentiende eeuw. In de loop van de negentiger jaren van de negentiende eeuw begon de ansichtkaart gemeengoed te worden. Tot 1905 mocht in Nederland de achterkant van een ansichtkaart alleen worden gebruikt om naam, adres en woonplaats op te schrijven. Het was niet toegestaan om iets op de voorkant van de ansichtkaart te schrijven. Dit had te maken met de frankeerwaarde. Het verzenden van kaarten met een bericht op de voorkant was duurder. 
De hier afgebeelde ansichtkaart uit het begin van 1902 (of is de foto in 1901 gemaakt ?) heeft wél een beschreven voorkant. Burgemeester Leonard Willem van Os moet een serie van deze ansichtkaart voor particulier gebruik hebben laten maken. Daarmee was hij zijn tijd vooruit, want pas in 1903 kon men in Deever de eerste bij neringdoenden verkrijgbare ansichtkaarten kopen. Burgemeester Leonard Willem van Os heeft deze foto wellicht zelf gemaakt, van hem is bekend dat hij fotografeerde. De redactie van het Deevers Archief is zeer benieuwd of van deze voor eigen gebruik gemaakte ansichtkaart meer exemplaren bekend zijn. Wie reageert ?
De afzendster Charlotta (Charlot) Maria van Os is op 9 maart 1879 geboren in Deever. Zij was een dochter van burgemeester Leonard Willem van Os en Leentje Mulder.
Op de foto, die gebruikt is voor de ansichtkaart, is een boerderij te zien an ’t Brinkie van Deever, waar de familie Van Os tijdelijk woonde. Bij de witte ‘glint’n’ voor de boerderij staan twee dames. De redactie van het Deevers Archief schat in dat dit zijn Leentje Mulder en dochter Charlotta Maria van Os of Leentje Mulder en dochter Anna Charlotte Frederika of de gezusters Charlotta Marie en Anna Charlotte Frederika van Os.

abracadabra-522 abracadabra-523

Posted in Ansichtkoate, Boerdereeje, Burgemeisterwoning, Heufdstroate | Leave a comment