Greinspoaltie 56 möt nog evaarfd wödd’n

De redactie van ut Deevers Archief verwijst voor een volledige lijst van provinciale grenspalen op de grens van de gemiente Deever in de provincie Drente en de gemiente Ooststellingwaarf in de provincie Fryslân naar het bericht Lieste van de greinspoalties 41 tot en mit 77.
Greinspoaltie 56 (greinspoaltie LVI) staat langs een schelpenpad, een beetje ten oosten van de Appelsgascheweg-Canada. De redactie heeft de drie hier afgebeelde kleurenfoto’s van dit nu witte greinspoaltie zonder zwarte banden gemaakt op zaterdag 17 december 2022.
De redactie verwijst hier ook naar een stukje van een topografische kaart uit omstreeks 1932. Op dit stukje kaart zijn de nummers van enige Drents-Friese greinspoalties aangegeven, waaronder greinspoaltie 56 (greinspoalie LVI).
De redactie heeft greinspoaltie 56 (greinspoaltie LVI) bij een vorige grenswandeltocht recht moeten zetten en het zand om het paaltje flink aan moeten stampen. Maar dat was een wit paaltje met zwarte banden. Vandalen of grenspaaldieven hebben dat paaltje waarschijnlijk weer losgetrapt en het paaltje meegenomen, want nu staat ter plekke een wit paaltje. Een reservepaaltje ? Heeft de provincie Fryslân een voorraad reservepaaltjes ? Het paaltje moet nog wel worden beschilderd met zwarte banden. De redactie zag wel dat ut greinspoaltie goed staat. Het wapen van Drente is an de Dreinse kaante van de greinse te zien en het wapen van Fryslân is aan de Friese kant van de grens te zien.
De redactie wil van elk van de negenendertig greinspoalties, te weten greinspoaltie 41 (greinspoaltie XLI) tot en met greinspoaltie 79 (greinspoaltie LXXIX) zoveel mogelijk afbeeldingen in ut Deevers Archief opnemen. De redactie nodigt de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief graag uit te reageren met foto’s van greinspoalties en een beschrijving van de plaats van die greinspoalties.

This entry was posted in Greinspoal. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *