De Ford mit ut kentiek’n D-5589 van Jan Mulder Wzn.

De provinciale griffie van Drente gaf het kentekenbewijs D-5589 op 27 oktober 1927 af aan de Deeverse boer Jan Mulder, zoon van Willem Mulder en Ana Catrina Seinen. Het kentekenbewijs was bestemd voor zijn automobiel van het merk Ford. Zie de twee hier afgebeelde foto’s (afbeeldingen 1 en 2). De redactie weet niet of Jan Mulder deze auto nieuw of tweedehands heeft gekocht. Jan Mulder woonde in 1927 op het adres Diever 183.
Jan Mulder trouwde op 5 juni 1903 in Deever met Roelofje Tissingh. De kinderen van Jan Mulder en Roelofje Tissingh waren Willem Egbert, Arend, Anna Catrina, Klaassien en Hendrik. Klaassien Mulder trouwde op 9 mei 1935 in Diever met Roelof Fransen.
In het navolgende reageren de kinderen Albertus (Bertus) Jan en Wil van het echtpaar Roelof Fransen en Klaassien Mulder en Hendrik, zoon van Jan Mulder en Roelofje Tissingh op de twee hier afgebeelde foto’s (afbeeldingen 1 en 2).

Herinneringen van Albertus Jan Fransen
De binnenbekleding van de auto is in de Tweede Wereldoorlog door mij ‘persoonlijk’ gesloopt. De auto was toen uiteraard al buiten gebruik en stond achter de boerderij aan de Brink. Van dit materiaal heeft mijn moeder een trainingspak gemaakt. Het pak was onverslijtbaar en winddicht en was in het gebruik zeer praktisch. Ik heb geen foto kunnen vinden waarop ik met het pak sta afgebeeld. Ik weet mij nog te herinneren uit de tijd dat ik een jochie van drie á vier jaar was, dat wij bij familiebezoek richting Dwingelo aan de Dwingelder kant van de Dieverbrug een tol passeerden. Dan mocht ik het tolgeld van 1 cent afgeven, waarna het tolhek werd geopend en wij onze weg konden vervolgen.
Herinneringen van Wil Fransen
De Ford van opa Jan Mulder droeg het kenteken D 5589. Onze ouders zijn indertijd in deze auto getrouwd. In de oorlog is de auto, die als kippenhok nog dienst deed, door mijn broer Bertus gesloopt. De bekleding nam hij mee naar huis en deze was zo oerdegelijk dat mijn moeder er een ‘trainingspak’ van heeft laten maken. Het pak heeft ‘goede diensten’ bewezen.
Herinneringen van Hendrik Mulder
De auto van mijn vader raakte voor de oorlog in onbruik. Hij heeft op het onderstel van de auto een boerenwagen laten maken. Deze wagen was niet zo vlot met draaien als een gewone boerenwagens. De wagen hebben we nog jarenlang op de boerderij gebruikt. Later is deze verkocht aan Roelof Booij uit Wapse. De wagen is waarschijnlijk verbrand, toen zijn boerderij in juli 1988 afbrandde. De kap van de gesloopte auto kwam bij onze boerderij te staan. Hij deed dienst als kippenhok, maar de kinderen speelden er ook wel in.

De redactie verwijst voor een lijst van de Deeverse auto’s met een D-nummer naar het bericht Kentiek’nplaèt’n mit ut D-nummer in Deever.

Afbeelding 1
Albertus Jan Fransen weet over deze foto het volgende te vertellen: De auto van mijn opa Jan Mulder met kenteken D 5589 staat op 10 mei 1931 met bandenpech op de weg langs de Drentse Hoofdvaart. De man die bezig is met het vervangen van de lekke band is mijn overleden oom Willem Mulder Jzn. Het is mij niet bekend wie het jongetje is.(foto uit de verzameling van Albertus Jan Fransen, Twello)

Afbeelding 2
De medereizigers staan rustig te wachten op het moment dat de reserveband onder de auto is gezet. Albertus Jan Fransen wist niet wie de twee dames aan de linkerkant waren. De dame aan de rechter kant is waarschijnlijk Maria Hillegiena Mulder, een zuster van Jan Mulder. (foto uit de verzameling van Albertus Jan Fransen, Twello)

This entry was posted in Automobiel, D-nummer, Olde auto. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *