Oense ièste wedstried wönn’n wee mit 21-0

De redactie van ut Deevers Archief vindt bij het digitaliseren van zijn papieren archief (papperrassies scannen en vervolgens die papperrassies in de container voor het oude papier gooien), bestaande uit steeds minder dozen en mappen en ordners met foto’s, kranten- en tijdschriftenknipsels, reclamemateriaal, folders uut de gemiente Deever, en zo voort, en zo voort, en zo voort, zo nu en dan een door hem voor ut Deevers Archief belangwekkend geacht stukje tekst.
De redactie kwam bijgaand verhaal over voetbalvereniging N.O.A.D. (Nooit Ophouden Altijd Doorzetten) tegen. Het verhaal is geschreven door Luite (Lu) Broer of  door Hendrik Jan Rolden. De redactie weet niet zeker wie de schrijver is.
De redactie beseft dat hij meer aandacht moet besteden aan het verleden van het verenigingsleven in de gemiente Deever, vandaar bijgaand bericht.

Voetbalclub N.O.A.D. (Nooit Ophouden Altijd Doorgaan) is opgericht op 1 december 1931 in de oude gelagkamer van café Seinen (later de W.I.B.A., later winkel van Maaike Bakker, later ….. , enzovoort) onder het genot van een kop warme chocolademelk met Brusselse kermis en café noir koekjes.
Het tenue werd bepaald op zwarte broek met rood-witte banen. De broeken en de voetbalshirts werden geleverd door Jan Drost en Flip Zaligman. Wie wat zou leveren weet ik niet meer, maar Flip Zaligman had toen echter zowel het een als het ander besteld. Alleen de shirts waren niet geleverd volgens afspraak, maar waren spierwit met ronde hals. Kleermaker Jan Drost heeft toen de shirts vermaakt en voorzien van rode kraag met een pas met knoopsluiting en rode manchetten.
Er werd eerst gevoetbald op het Mastenveldje langs de Bosweg. Later achter het Mastenveldje op een zandveld. Dat veld hebben de spelers zelf tot een bespeelbaar veld klaargemaakt. Hendrik Krol Jacobzoon was dan met paard en wagen aanwezig.
Onze eerste wedstrijd speelden we in Wapse op het terrein waar nu de ijsbaan is. Als ik me niet vergis wonnen wij onze eerste wedstrijd met 21-0. Het terrein werd omstreeks 1932 door de werkverschaffing van een veldje met vliegdennen omgetoverd in een ‘weiland’.
Later, toen wij ons bij de bond aansloten, speelden we bij boer Roelof Bisschop op de hof. Ook hebben we nog gespeeld achter de kalkovens. Door de gemeente is later een sportveld aangelegd, waar nu de Kruisakkers zijn. Dat was ook het sportterrein van de lagere school, die in ± 1942 is gebouwd.
In die tijd speelden we tegen Frederiksoord (Old Forward), Westerbork, Dwingeloo, Ansen, Ruinen, Witteveen, Norg. We gingen op de fiets naar alle uitwedstrijden.
In Diever waren nog twee voetbalclubs, te weten R.O.H.D.A. (Recht Op Het Doel Af) en S.H.E.L.L. (Sport Houdt Elk Lichaam Lenig). In september 1943 moest ik onderduiken en ik denk dat daarna ook niet meer is gespeeld. Het risico om opgepakt te worden was te groot geworden. Na de oorlog is het voetballen langzaam weer begonnen. Toen is ook de naam gewijzigd. De nieuwe naam werd V.V. Diever.

Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief
N.O.A.D. won de eerste prijs in seriewedstrijden, die op Pinkstermaandag 2 juni 1937 in Deever werden gespeeld. Het elftal bestond toen uit:
Hendrik (Henneman, Herman) Rolden (doelverdediger);
Berend Strik (rechtsback);
Anne Vierhoven (linksback);
Luite (Lu) Wolter Broer (stopperspil);
Hendrik Krol (rechtshalf) (iene van Japie Krol);
Hans (Hansie) Mulder (linkshalf);
Gosem Klasen (rechtsbuiten);
Jan Mulder (rechtsbinnen);
Hendrik Krol (midvoor);
Willem Krol (linksbinnen) (iene van Jan Krol en Vrouwgje (Vrougie) Bakker;
Adolf (Atie) Strik (linksbuiten).
De redactie is op zoek naar een foto, die op 2 juni 1937 van het winnende elftal is gemaakt.

This entry was posted in Alle Deeversen, Sport, Voetbal, Vurening. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *