Gien stoplogt’n moar un deurrierotonde

De ‘groote passage’ langs de Drentse Hoofdvaart was de eerste verharde weg in de provincie Drente. Op 9 december 1839 werd de straatweg in zijn geheel opengesteld.
Het kruispunt an de Deeverbrogge moest vanaf 1900 door het al maar groeiende gemotoriseerde verkeer steeds worden aangepast aan de veranderende eisen.
In 1938 was het kruispunt nog een eenvoudig ingericht kruispunt. Zie afbeelding 1. De weg van Deever hen Dwingel liep nog vlak langs hotel Blok. De Deeverbrogge was toen nog een draaibrug.
In 2000 kruisten an de Deeverbrogge de provinciale weg N371 langs de Drentse Hoofdvaart en de provinciale weg N855 tussen Deever en Dwingel elkaar door middel van een rotonde. Zie afbeelding 2. Met de aanleg van de rotonde waren de daarvoor aanwezige verkeerslichten overbodig geworden. De verkeerskundige inzichten over de inrichting van kruispunten waren veranderd. De relatief beperkte hoeveelheid verkeer op de twee provinciale wegen rechtvaardigde de aanleg van een rotonde an de Deeverbrogge.

Afbeelding 1
Een in 1938 uitgegeven zwart-wit ansichtkaart van de kruising an de Deeverbrogge. Op de voorgrond is nog een stuk rails van de in 1933 opgeheven stoomtramlijn langs de Drentse Hoofdvaart te zien.

Afbeelding 2
De heer Coen Broekema heeft op 8 februari 2000 de hier afgebeelde zwart-wit foto van de rotonde an de Deeverbrogge gemaakt.

This entry was posted in An de Deeverbrogge, Verkeer en vervoer. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *