Op de hier afgebeelde zwart-wit foto is de olde holt’n Deeverse sluus met vlak daarachter de vaag zichtbare olde Deeverse dreebrogge te zien. De neeje stien’n Deeverse sluus werd op ongeveer 235 meter benedenwaarts van de olde Deeverse sluus gebouwd. Op 4 oktober 1880 werd met de nieuwe Deeverse sluus voor het eerst geschut en deze voor de scheepvaart in gebruik gesteld. Vervolgens – terwijl de scheepvaart tijdelijk was gesloten – werd de olde Deeverse sluus geheel afgebroken en opgeruimd. Van bij de afbraak vrijgekomen herbruikbare bouwstoffen werd een beschoeiing langs de löswal gemaakt.
Op de hier afgebeelde zwart-wit foto is aan de linkerkant tussen de sluis en de brug bij de leilinden achter de sluiswachterswoning nog net het dak van het café-logement van Hendrik Benthem, de vader van Sjoert Benthem, te zien. De redactie moet nog precies uitzoeken wie in 1878 de bewoners van de huizen en de boerderijen op de hier afgebeelde zwart-wit foto waren. De redactie kan daarbij best wel de hulp van de zeer gewaardeerde bezoekers van ut Deevers Archief gebruiken.
De hier afgebeelde foto is in de loop van 1878 gemaakt. De redactie heeft het vermoeden dat fotograaf Freiherr Friedrich Julius von Kolkow uit de Stad Groningen de foto van de situatie bij de olde holt’n Deeverse sluus in opdracht van de Rijkswaterstaat heeft gemaakt. De hier afgebeelde zwart-wit foto zal hopelijk aanwezig zijn in de fotocollectie Rijkswaterstaat van het Nationaal Archief in ‘s Gravenhage.
De redactie heeft de hier afgebeelde kleurenfoto gemaakt op zondag 18 december 2022.
De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde foto ook ten zeerste bewonderen op bladzijden 305 van het boek Fragmenten uit het verleden van de vroegere gemeente Diever van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat kilo’s zware papieren boekwerk zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.
De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde foto ook ten zeerste bewonderen op de bladzijde 187 van het boek An de Brogge – Geschiedenis van Dieverbrug in woord en beeld van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren boek zijn of dat papieren boek bij iemand in kunnen zien.
De zeer gewaardeerde bezoeker van ut Deevers Archief, die nog steeds een verstokte liefhebber van afbeeldingen op papier is, kan de hier afgebeelde foto ook ten zeerste bewonderen op bladzijde 16 van Opraekelen 10/4 (december 2010), het papieren blad van de Historische Vereniging Vroegere Gemeente Diever, zeg maar de heemkunduge vurening uut Deever. Maar ja, dan moet je wel in het bezit van dat papieren blad zijn of dat papieren blad bij iemand in kunnen zien.
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3 – (© Ut Deevers Archief – 18 december 2022 – Alle rechten voorbehouden)