eIn de Provinciale Drentsche en Asser Courant verscheen op woensdag 30 mei 1928 een verslag van de landbouwtentoonstelling in kieskring 1 van het Drentsch Landbouw Genootschap, die op 30 mei 1928 in Deever werd gehouden. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling was in Deever een volksfeest georganiseerd.
Landbouwtentoonstelling in Kieskring 1 van het D.L.G. op 30 mei 1929
Begunstigd door buitengewoon fraai zomerweer is heden in kieskring I van het Drcntsch Landbouwgenootschap te Diever de eerste landbouwtentoonstelling in deze provincie dit jaar gehouden. Het op de expositie aangevoerde vee, was in 9 rubrieken ondergebracht, waarvoor een flinke belangstelling bestond. Ook voor het ter opluistering ingezondene was wel belangstelling, terwijl voor de afdeeling landbouwhuishoudonderwijs, die in een lokaal der O.L.S. was ondergebracht en waar eveneens een demonstratie werd gegeven van de Provinciale. Drentsche Vereeniging “Het Groene Kruis”, speciaal het hygiënisch werk voor Moeder en Kind, veel animo bestond.
Voor een vijftal jaren werd deze landbouwtentoonstelling ook in Diever gehouden. In tegenstelling met thans regende het toen een groot gedeelte van den dag.
Toen we vanmorgen een kijkje door het dorp gingen nemen, bleek ons, dat verschillende eerebogen waren verrezen, die alle den toets der kritiek konden doorstaan. In ’t geheel waren er vier, n.1. bij het feestterrein, bij bakker Kuiper, bij ’t café “Brinkzicht’ en bij den heer Zaligman.
Om 9 uur stelde het muziekkorps „Excelsior” alhier zich bij het gemeentehuis op, alwaar eerst het “Wilhelmus” gespeeld werd Daarna ging het korps, vergezeld van de noodige belangstellenden, naar het feestterrein. Hier hadden zich inmiddels de deelnemers voor den optocht verzameld.
Nadat de opstelling had plaats gevonden, werden de prijzen voor de verschillende deelnemers aan den optocht bepaald.
De uitslag is als volgt:
Versierde wagens:
le pr. f 10 “Nationale Kleederdracht”;
2e pr, f 7.50 “De Ooievaars”;
3e pr. f 5 “Reddingboot Dorus Rijkers”;
4e pr. f 3 “De Vredesengel beschouwt het leger”;
5e pr. f 2 “Bloemenwinkel”;
6e pr. f 1 “Lindbergh” (vliegmachine);
7e pr. f 1 “Zigeuners”;
8e pr. f l “Kindervreugd.”
Versierde fietsen:
le pr. f 2.50 “De Ooievaar” van J. Hoogeveen;
2e pr. f 1 Fiets van Jantje Hunneman;
3e pr. f 0.50 “De Lentebode” van A. Winters;
4e pr. f 0.50 Fiets van H. Smit.
Versierde paarden:
Eenigste prijs f 2 A Koning.
Na den optocht door het dorp en naar Dieverbrug had in het café Slagter de vergadering van het tentoonstellingscomité plaats.
De opening geschiedde door den heer J. Mulder Wzn., Voorzitter van het Comité. Deze heette de aanwezigen hartelijk welkom en gaf vervolgens het woord aan den burgemeester, den heer H. G. van Os, die daarna de volgende openingsrede uitsprak: Mijnheer de Voorzitter.
Sta mij toe, dat ik, alvorens de vergadering met hare werkzaamheden aanvangt, een kort woord tot haar richt. Het Gemeentebestuur en ook de ingezetenen van Diever, stellen het steeds ten zeerste op prijs, wanneer aan Diever de beurt is voor het houden van de jaarlijksche tentoonstelling in kieskring I van het Drentsch Landbouw Genootschap en ik wil gaarne aan die gevoelens uiting geven door U uit hun naam een “hartelijk welkom” toe te roepen.
Nu meen ik dat het de gewoonte is, aan dat woord van welkom een overzicht te verbinden van den tegenwoordigen toestand van het landbouw- en veeteeltbedrijf en van de vooruitzichten voor de naaste toekomst. Ik hoop echter dat de leden mij van dien plicht wel zullen willen ontslaan. Want ik ben noch landbouwer, noch veefokker en mijn kennis van die zaken reikt dan ook niet veel verder dan die van den belangstellen.
Maar ook uit gevoelsoverwegingen komt het mij gewenscht voor, U een dergelijk overzicht te besparen. Want het is ook mij als belangstellend toeschouwer niet onbekend gebleven, dat die toestanden nu niet bepaald zoo zijn, als men die wel zou wenschen. En ik zou dan ook moeten vreezen, dat een opsomming van de verschillende factoren die de uitkomsten van Uw bedrijf zoo ongunstig beïnvloeden, de stemming op dezen dag tot onder nul zou doen dalen.
En dat zou ik betreuren. Immers een tcntoonstellingsdag als deze, mag men wel rekenen tot de hoogtij-dagen van den landbouwer. In vreedzamen wedstrijd ontmoet hij hier zijn beroepsgenooten uit deze en omliggende gemeenten; oude vriendschapsbanden worden weder aangeknoopt, vroegere kennismakingen hernieuwd, terwijl ook de beschouwing van het tentoongestelde bijdraagt tot vermeerdering van zijn kennis en dientengevolge tot, betere financieele uitkomsten van zijn bedrijf.
Verder is deze dag niet minder een dag van ontspanning. De plaatselijke feestcommissie heeft zich beijverd, door het organiseeren van verschillende feestelijkheden, voor U het verblijf in Diever zooveel mogelijk te veraangenamen en aldus het aangename aan het nuttige te paren.
De ingezetenen van Diever hopen dan ook, dat Gij tot het einde der feestelijkheden in hun midden zult willen vertoeven en dat Gij een goeden indruk van Diever en de Dievernaren naar Uwe woonplaatsen zult medenemen.
En hiermede, Mijnheer de Voorzitter, dank ik U voor de gelegenheid, mij geschonken om een kort woord tot de leden te richten en zal ik de vergadering niet langer van hare werkzaamheden afhouden.
Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief bij het bericht in de Provinciale Drentsche en Asser Courant
De redactie heeft niet het volledige bericht in de Provinciale Drentsche en Asser Courant overgenomen, maar slechts tot en met de toespraak van burgemeester Hendrik Gerard van Os.
Een belangrijke activiteit van het Drentsch Landbouw Genootschap (D.L.G.) was het organiseren van landbouwtentoonstellingen, vooral voor de keuring van vee. De eerste tentoonstelling werd gehouden in 1845 an de Deeverbrogge, waar 7 paarden, 10 stieren en 11 koeien ter keuring werden aangeboden.
Burgemeester Hendrik Gerard van Os gaf in zijn toespraak luid en duidelijk aan niet te willen spreken over de economische en maatschappelijke gevolgen van de crisis in die jaren voor de boeren in de gemiente Deever en omliggende gemeenten.
Het Drentsch Landbouwgenootschap moest in crisistijd concurreren met de groeiende Drentsche Boerenbond, die opging in de Nationale Bond Landbouw en Maatschappij, die opging in het nationaal-socialistische Nederlandsch Agrarisch Front, een mantelorganisatie van de Nationaal Socialistische Beweging (N.S.B.). Het D.L.G. wilde volkomen terecht niet opgaan in het Nederlandsch Agrarisch Front. Op 24 februari 1942 hield het D.L.G. op te bestaan. Veel boeren in de gemiente Deever waren lid van Landbouw en Maatsxchappij geworden en daarmee in de Tweede Wereldoorlog indirect van de Nationaal Socialistische Beweging (N.S.B.).
Afbeelding 1
Foto in het tijdschrift ‘Het Noorden in woord en beeld’, jaargang 4, 1928-1929, nummer 11, 8 juni 1928.
Het bijschrift bij deze foto luidt al volgt:
Het manvolk alléén naar de tentoonstelling te Diever? Nee hoor, de zondagsche muts en ’t oorijzer op, zoo gaan de dames ook in ’t fijne kleed een kijkje nemen, want ook zij hebben verstand van vee en landbouw. Zoo’n vroolijk rijtje in de goede oude dracht fleurt het terrein daar bij de eereboog I
Aantekeningen van de redactie van ut Deevers Archief bij afbeelding 1.
Tijdens het volksfeest ter gelegenheid van de landbouwtenstoonstelling stond op vier plaatsen een ereboog in Deever: bij het feestterrein, bij bakker Kuiper, bij ’t café “Brinkzicht’ en bij den heer Zaligman.
De ereboog achter de vrouwen mit ut oorieser op stond in de Heufdstroate bij de manufacturenwinkel van Philippus Zaligman. Aan de rechterkant is nog net een stukje van de schilderswinkel van het huisschildersbedrijf van Geert Koster te zien. Op de achtergrond staat een A.N.W.B.-wegwijzer op de t-splitsing van de Heufdstroate en de Kruusstroate.
Op de foto zijn zes vrouwen in klederdracht met twee jonge kinderen in hun midden op een rij te voet in de Heufdstroate te zien, tijdens het volksfeest rondom de landbouwtentoonstelling in Deever. De namen van de vrouwen, de kleine jongen en het meisje met pothoed zijn niet bekend.

Afbeelding 2
